Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Πρώτη σύγκρουση στη Βουλή για τα γραφεία... φιλέτα



Το χωροταξικό απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες κόμματα, πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Βουλής, που ο καθένας δεν ήθελε να αποχωριστεί το γραφείο του. 
...........

Το χωροταξικό απασχόλησε τις τελευταίες ημέρες κόμματα, πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Βουλής, που ο καθένας δεν ήθελε να αποχωριστεί το γραφείο του.


Κανονικά, θα έπρεπε να ήταν μια απλούστατη διαδικασία: το «Ποτάμι» θα πήγαινε στα παλιά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ εκείνα του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ θα μετακόμιζε στον χώρο της μακαρίτισσας ΔΗΜΑΡ, και οι μετακινήσεις θα είχαν ολοκληρωθεί. Και όμως, μία μέρα πριν από την πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής, στο κτίριο της Αμαλίας, η μάχη της καρέκλας συνεχίζεται. Το πρόβλημα, βλέπετε, δεν ήταν πως έπρεπε να βρεθεί νέο γραφείο για τον νέο αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη, για τη νέα πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ή για τον νέο πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Ηταν πως απ’ τους παλιούς κανείς δεν είχε καμία διάθεση να φύγει.
Τελευταία στιγμή πείστηκε ο Βύρων Πολύδωρας να αφήσει τον χώρο που είχε καπαρώσει ως «πρόεδρος της μιας ημέρας» στα χέρια του Πάνου Καμμένου. Μαζί τού εμπιστεύτηκε και το αγέρωχο πορτρέτο ενός προγόνου του, που κρεμόταν πίσω απ’ το γραφείο του. Μόνο που φεύγοντας, ο κ. Πολύδωρας άκουσε μια φωνή να λέει «ο παππούλης πρέπει να φύγει». Ηταν ο διακοσμητής της Βουλής, που με θράσος έδειχνε τον περήφανο πρόγονό του! Πώς εξεμάνη ο στρατηγός άνεμος, και πώς κόπηκε η γράνα, είναι μάλλον περιττό να το περιγράψει κανείς. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι πως η αντάρα που ξέσπασε έμοιαζε περαστική μπόρα μπρος στον... χωροταξικό τυφώνα των τελευταίων ημερών.

Πάρτε τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γ. Παπανδρέου, ας πούμε. Μετά τις εκλογές, ο πρώτος δεν είναι αντιπρόεδρος και ο δεύτερος δεν είναι καν βουλευτής. Και οι δύο, όμως, είναι πανέτοιμοι να κάνουν ρεσάλτο στο πιο καλό γραφείο, το οποίο απαιτούν να είναι στο ισόγειο της Βουλής! Ο Γ. Παπανδρέου από νωρίς έστειλε απεσταλμένο να του βρει χώρο να αναπαύσει το ταλαιπωρημένο απ’ την εκλογική αποτυχία σαρκίο του. Μόνο που αυτός προσέκρουσε στον βενιζελικό ύφαλο. Γιατί το γραφείο του ισογείου που καλόβλεπε το ΚΙΔΗΣΟ, και το οποίο μέχρι πρότινος απολάμβανε ο γενικός διευθυντής Νομοθετικού Εργου της Βουλής, είχε ήδη κολλημένο απ’ έξω ένα ταμπελάκι που έγραφε «Γραφείο Προέδρου Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ», ενώ στο εσωτερικό του οι εναπομείναντες Πασόκοι είχαν μεταφέρει όλη τους τη σοσιαλιστική οικοσκευή! Βλέποντας πόσο κοντά βρίσκεται στο να μείνει κοινοβουλευτικά άστεγος, ο Γ. Παπανδρέου ανέθεσε στη συνέχεια στον Φ. Πετσάλνικο να μιλήσει με τον γραμματέα της Βουλής και να κανονίσει το... καπάρο για το φιλέτο του ισογείου. Αλλά παρότι ο Φ. Πετσάλνικος ξέρει τα κόλπα της πιάτσας, δεν μπόρεσε να κάμψει τον γραμματέα. Εκείνος, βλέπετε, του υπενθύμισε όχι και τόσο διακριτικά πως ο Γ. Παπανδρέου έχει ήδη δωρεάν γραφείο 80 τ.μ. στο κτίριο της Βουλής στην οδό Σέκερη ως πρώην πρωθυπουργός, και πως ο κ. Πετσάλνικος αυτό πρέπει να το γνωρίζει, αφού είναι δίπλα στο γραφείο που διατηρεί εκείνος, ως πρώην πρόεδρος της Βουλής!

Κάπου εκεί μπήκε ο Απ. Κακλαμάνης στο παιχνίδι, που ως παλαιά καραβάνα της κοινοβουλευτικής μουσικής καρέκλας είχε κρατήσει για τον εαυτό του το καλύτερο γραφείο του Κοινοβουλίου, το οποίο έχει τρία δωμάτια και δικό του WC. Μη νομίζετε πως πρόκειται για ένα γραφείο σαν όλα τ’ άλλα. Εκεί προετοίμαζε τους λόγους του ο Γεώργιος Παπανδρέου, εκεί ξαπόσταινε ο Γιάννης Αλευράς, εκεί συσκεπτόταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Γι’ αυτό και ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος πια δεν είναι βουλευτής, αντιλαμβανόμενος πως καιροφυλακτεί ο Β. Μεϊμαράκης να του αρπάξει την αγαπημένη παπανδρεϊκή γωνίτσα, έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και αποχωρίστηκε οικειοθελώς το γραφείο, με περισσότερο πόνο κι από τότε που είχε αποφασίσει να αποχωριστεί το φουντωτό μουστάκι του. Εθεσε, βέβαια, έναν όρο για να δεχθεί να αδειάσει την προνομιακή αυτή γωνιά: να την κληροδοτήσει στον πλάνητα της παπανδρεϊκής δυναστείας, τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος κατόπιν αυτών των εξελίξεων μπορεί να μην έχει κόμμα στη Βουλή, αλλά όπως όλα δείχνουν από την Πέμπτη και μετά θα έχει τρία δωμάτια και δικό του WC!

Και καθώς οι μουσικές καρέκλες στη Βουλή παίζονταν πλέον με υπόκρουση το πολεμικό εμβατήριο, εμφανίστηκε και ο Στ. Θεοδωράκης, για να βρει γραφείο να... εκβάλει το «Ποτάμι». Ο νεόκοπος αρχηγός μπήκε ανυποψίαστος στο ασανσέρ για να τον πάνε στον δεύτερο όροφο, στα παλιά γραφεία της ΔΗΜΑΡ. Και ξαφνικά, ο θάλαμος αναπήδησε και το ασανσέρ κόλλησε! Στα μαρτυρικά λεπτά που πέρασε παγιδευμένος, ο αρχηγός του «Ποταμιού» είχε όλο τον χρόνο να το συνειδητοποιήσει: δεν είναι καθόλου τυχαίο που κανείς στη Βουλή δεν θέλει γραφείο σε όροφο. Ούτε που, τελικά, και το δικό του γραφείο θα είναι κι εκείνο –πού αλλού;– στο ισόγειο του κτιρίου...

ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: