Η στιγμή που γράφεται ιστορία – Ο Βαρουφάκης συναντάει τον ΣόιμπλεΗ στιγμή που γράφεται ιστορία – Ο Βαρουφάκης συναντάει τον Σόιμπλε – Αρχίζει η διαπραγμάτευση ή τελειώνουν όλα;


  ...


- Ώρα 12.30 ο Γ. Βαρουφάκης στο γραφείο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, και μία ώρα αργότερα οι δηλώσεις που περιμένει με αγωνία όλη η Ελλάδα
- Σκληρή στάση αναμένεται να κρατήσει ο Σόιμπλε, κάτι που αποδεικνύεται από το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης που διέρρευσε στο Reuters
- Οι Financial Times αναφέρουν πως το Βερολίνο περιμένει ετοιμοπόλεμο τον Βαρουφάκη
- Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα είναι σκληρός σε σημείο εχθρότητας προς τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Τσίπρα
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η στιγμή που γράφεται ιστορία – Ο Βαρουφάκης συναντάει τον Σόιμπλε – Αρχίζει η διαπραγμάτευση ή τελειώνουν όλα;


Η μεγάλη ώρα έφτασε για τον Γ. Βαρουφάκη.
Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στις 12.30 έφτασε στο γραφείο του Β. Σόιμπλε, βλέποντας έξω να είναι μαζεμένοι μερικοί διαδηλωτές του κομματος Die Linke.

Οταν βρέθηκαν μπροστά στις κάμερες για τις καθιερωμένες φωτογραφίες ήταν χαμογελαστοί και οι δυο, ωστόσο, κανείς δεν άνοιξε κουβέντα και έτσι αμίλητοι προχώρησαν στα ενδότερα..
Για την κρισιμότητα αυτής της συνάντησης δεν αμφιβάλει κανείς. Ο Γ. Βαρουφάκης μπορεί να προσπάθησε να γοητεύσει, όπως είπε το Βερολίνο, δηλώνοντας θαυμαστής του δόκτορα Σόιμπλε όμως η γερμανική απάντηση μόνο από αβρότητα δεν χαρακτηρίστηκε.
Δεν ήταν τυχαία η διαρροή από το πρακτορείο Reuters το έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρηση από όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις περί κατάργησης τρόικας και λιτότητας και κοινωνικών παροχών.

το Βερολίνο είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη: Δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει στα τέλη του μήνα και θα προτιμούσαν μια «τεχνική» παράταση


Διαβάστε το άρθρο των Financial Times που αποκαλύπτουν τι θα πει ο Β. Σόιμπλε στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Το Βερολίνο περιμένει… ετοιμοπόλεμο τον Βαρουφάκη


Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε την λαϊκή εντολή να παραμερίσει το μισητό μνημόνιο, θα έλθει αντιμέτωπη πρόσωπο με πρόσωπο σήμερα, με έναν αδιάλλακτο Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αποφασισμένο να υποχρεώσει την Αθήνα να πληρώσει τα χρέη της.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη Βαρουφάκη, τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών και τον Γερμανό ομόλογό του Wolfgang Schäuble, αποτελεί την κορύφωση του αγώνα δρόμου που καταβάλλει η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, στην προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη για το σχέδιο ελάφρυνσης του δανειακού βάρους της χώρας.

Ο κ. Schäuble όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αντιμετώπισε ένα δεκτικό ακροατήριο κατά την διάρκεια συναντήσεων με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και εν συνεχεία στην επίσκεψη στο Παρίσι όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο François Hollande.

«Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, αλλά οδεύουμε προς σωστή κατεύθυνση για την εύρεση μιας βιώσιμης συμφωνίας,» δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Schäuble όμως, που η κυβέρνησή του μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ανοιχτή εχθρότητα στον κ. Τσίπρα, αναμένεται να είναι πολύ πιο σκληρός. Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που σχολιάζουν ότι το Βερολίνο ελπίζει πως η σκληρή γραμμή θα υποχρεώσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της να καταργήσει το πρόγραμμα λιτότητας που θεωρεί αποτυχημένο.

«Η ελληνική στήριξη από την γερμανική κυβέρνηση θα πετύχει μόνο στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος» , δήλωσε ο Martin Jäger, εκπρόσωπος του κ. Schäuble.

Η αποφασιστική αντίδραση του Βερολίνου απολαμβάνει την ευρεία υποστήριξη της γερμανικής κοινής γνώμης: δημοσκόπηση της εφημερίδας Bild έδειξε ότι το 68% των Γερμανών τάσσονται εναντίον οποιασδήποτε διαγραφής ελληνικού χρέους.

«Γιατί εσείς οι ζάμπλουτοι Έλληνες δεν πληρώνετε φόρους;»


Η Bild, η εφημερίδα με τις περισσότερες πωλήσεις στην Γερμανία, χωρίς αμφιβολία έχει συμβάλλει στο κλίμα, με εκτεταμμένα ρεπορτάζ αυτή την εβδομάδα στα οποία παρουσιάζονται στοιχεία για τις φορολογικές ελαφρύνσεις που απολαμβάνουν οι εύποροι Έλληνες πλοιοκτήτες. Εκτενές φωτο-ρεπορτάζ που δείχνει δισεκατομμυριούχους να απολαμβάνουν την καλή ζωή, φέρει τον τίτλο: «Γιατί εσείς οι ζάμπλουτοι Έλληνες δεν πληρώνετε φόρους;»

Πριν μεταβεί στο Βερολίνο, ο κ. Βαρουφάκης επικοινώνησε χθες με τον διοικητή της ΕΚΤ, Mario Draghi, στην Φρανκφούρτη. Ο στόχος του ήταν να πείσει την ΕΚΤ να διατηρήσει την ρευστότητα προς τις καταπονημένες ελληνικές τράπεζες, και επιπλέον να επιτρέψει την δημιουργία χρηματοδοτικής «γέφυρας» 10 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης στα τέλη του μήνα.

Η συνάντηση συνέπεσε με την απογοητευτική πώληση εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, που κατέδειξε τις ανησυχίες των επενδυτών. Η Ελλάδα κατάφερε να διαθέσει μόνο 625 εκατ. ευρώ με μέσο yield 2,75% σε σύγκριση με 2,3% στην δημοπρασία του περασμένου μήνα. Το ποσό ήταν λιγότερο από το μισό σε σχέση με τις προσφορές της προηγούμενης δημοπρασίας.

Σύμφωνα με πρόσωπα που γνωρίζουν τις γερμανικές θέσεις, το Βερολίνο είναι στο ίδιο στρατόπεδο με τις Βρυξέλλες και την Φρανκφούρτη: Δεν είναι ευχαριστημένοι με την απόφαση του κ. Τσίπρα να αφήσει το τρέχον πρόγραμμα να λήξει στα τέλη του μήνα και θα προτιμούσαν μια «τεχνική» παράταση τουλάχιστον, που θα δώσει και στις δύο πλευρές περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας νέας συμφωνίας διάσωσης. Ενώ στο Παρίσι και τη Ρώμη μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις, ο κ. Schäuble ζητεί μια ελληνική δέσμευση στην ισχύουσα διαδικασία, πριν ξεκινήσουν ουσιώδεις συνομιλίες.

Ο κ. Schäuble, ο ισχυρότερος υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης, είναι κεντρικό πρόσωπο της ελληνικής κρίσης από το 2010 που η χώρα δέχτηκε την πρώτη έκτακτη διάσωση. Η Ελλάδα έχει πετύχει πολλά με τις μεταρρυθμίσεις της, είπε πρόσφατα, αλλά τόνισε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «απείρως μεγάλη» πρόκληση μπροστά. Την περασμένη εβδομάδα, εξαπέλυσε μια παγερή προειδοποίηση προς την Αθήνα, ότι η Γερμανία δεν θα «εκβιαστεί» να αναχρηματοδοτήσει την Ελλάδα.

Η Καγκελάριος Angela Merkel, ενώ εκφράζει την επιθυμία της να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, υποστηρίζει την προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών. Ο Volker Kauder, εκπρόσωπος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, πρόσφατα καταδίκασε τους Έλληνες για την «αναίδειά τους» όπως δήλωσε σε συναδέλφους του. Αλλοι βουλευτές του κόμματος, έχουν προειδοποιήσει τους Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους, πριν ζητήσουν από τους Γερμανούς φορολογούμενους κι άλλο ρευστό.

Αλλά η σκληρή προσέγγιση έχει εγείρει αμφιβολίες στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου ορισμένοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι το στρίμωγμα της Ελλάδας στην γωνία μπορεί να προκαλέσει άλλα ζητήματα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απειλήσει ότι θα απαιτήσει τεράστιες αποζημιώσεις για την ναζιστική κατοχή του β΄ παγκοσμίου πολέμου. Σε μια από τις πρώτες πράξεις του ως πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στεφάνι στο σημείο εκτέλεσης 200 Ελλήνων το 1944.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων έχει νομικώς επιλυθεί. Και πάλι όμως, επικρατούν ανησυχίες ότι η Γερμανία θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, αν ξεκινήσει η Ελλάδα μια τέτοια εκστρατεία.

Πηγή Euro2day