Πειρατεία με Έλληνα υποπλοίαρχο νεκρό και τρεις απαχθέντες σε δεξαμενόπλοιο


epa03833880 Oil tanker Maersk Rhode Island waits to refill in the waters outside of the Zawiya Oil Refinery some 40 kms west of Tripoli, Libya, 22 August 2013. The oil port of Zawiya has remained open while others ports in Libya were closed due to labour disputes. EPA/SABRI ELMHEDWIΕπίθεση από ομάδα ένοπλων πειρατών δέχθηκε το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο «Κάλαμος» στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Νιγηρίας και ..
Καμερούν, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο Έλληνας υποπλοίαρχος του πλοίου.
Τα «Κάλαμος» είχε ξεκινήσει από την Κίνα άφορτο, με προορισμό τη Νιγηρία και σε αυτό επέβαιναν 23 μέλη πλήρωμα μεταξύ των οποίων και δέκα Έλληνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το θάλαμο επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ένοπλων πειρατών και κάποιας ομάδας από το πλοίο.
Οι πειρατές κατάφεραν να απαγάγουν τρεις ναυτικούς, δύο Έλληνες και ένα Πακιστανό. Το υπόλοιπο πλήρωμα, στο οποίο συγκαταλέγονται και επτά Έλληνες ναυτικοί, είναι ασφαλές.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το πλοίο ανήκει στην εταιρεία Aelos Management SA με έδρα τον Πειραιά. Ήδη από το γραφείο της εταιρείας στο Λονδίνο έχει ανατεθεί η υπόθεση σε ειδικούς διαπραγματευτές στη Νιγηρία για την απελευθέρωση των ομήρων.
Το πλοίο αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται υπό κατάληψη και είναι αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή που δέχθηκε την επίθεση.
Δήλωση αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα
«Πρόκειται για ένα βαρύ πλήγμα για την οικογένεια των Ελλήνων ναυτικών. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Ναυτιλίας έχουν αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη μεταφορά της σoρού του νεκρού ναυτικού, τη διάσωση των ομήρων και τη διερεύνηση του συμβάντος», δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.
Ο κ. Δρίτσας εξέφρασε παράλληλα τη βαθιά λύπη της ελληνικής πολιτείας για την τραγική απώλεια αλλά και για την περιπέτεια των τριών απαχθέντων, όπως επίσης και τη συμπαράστασή της στις οικογένειές τους, καθώς και σε όλη τη ναυτική οικογένεια.
Ο αναπληρωτής υπουργός είπε, επίσης, ότι η περαιτέρω διαχείριση του περιστατικού απαιτεί ιδιαίτερα προσεχτικούς χειρισμούς για να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/SABRI ELMHEDWI