Διαβάστε στον ΕΤ: Ο Τσίπρας πέρσι «γκρέμιζε» τον ΟΟΣΑ, τώρα υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις του


...
«Μαύρη Βίβλο του Νεοφιλελευθερισμού» αποκαλούσε ο πρωθυπουργός τις προτάσεις του Οργανισμού.Διαβάστε στον ΕΤ: Ο Τσίπρας πέρσι «γκρέμιζε» τον ΟΟΣΑ, τώρα υιοθετεί τις μεταρρυθμίσεις του.
Τα… φώτα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προκειμένου να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις, ζήτησε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάνης Βαρουφάκης, η νέα ηγεσία του Μεγάρου Μαξίμου «θα προχωρήσει, με τη βοήθεια του ΟΟΣΑ, σχέδιο εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων». Πρόκειται για τον ίδιο Οργανισμό που ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, με δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών του, έριχνε στην «πυρά» και ο τότε συντονιστής του Τομέα Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ και νυν υπουργός Οικονομίας, κ. Γιώργος Σταθάκης, υπολόγιζε το κόστος του στα 600.000 ευρώ ετησίως. Πρόκειται για τον ίδιο Οργανισμό τον οποίο ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατηγορούσε πριν λίγους μήνες ότι «παίζει με τις λέξεις» και «εξαπατά τον κόσμο», χαρακτηρίζοντας την έκθεσή του περί λειτουργίας του ανταγωνισμού ως «τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού».

Το περιεχόμενο

Η «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» αφορούσε σε τέσσερις κλάδους: οικοδομικά υλικά, λιανεμπόριο, βιομηχανική παραγωγή τροφίμων και τουρισμό. Οι συντάκτες της εντόπισαν 555 εμπόδια και έκαναν 329 προτάσεις για κατάργηση χιλιάδων διατάξεων και όφελος 5 δισ. ευρώ για τον καταναλωτή, από αλλαγές σε μόλις τέσσερις τομείς της αγοράς, με 21% συμμετοχή στο ΑΕΠ και τζίρο 44 δισ. ευρώ. Οσον αφορά στον επικεφαλής γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, κ. Ανχελ Γκουρία, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης το 2012 στην Ολομέλεια της Βουλής τον αποκάλεσε «νεοφιλελεύθερο πρώην υπουργό Οικονομικών του Μεξικό», χρεώνοντάς του «συντηρητικές απόψεις».  
Η στροφή 90ο, που έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της συνεργασίας της με τον ΟΟΣΑ, δεν είναι η μοναδική. Το ίδιο επικριτική στάση είχε ως αντιπολίτευση και στην περίπτωση της Lazard, της εταιρίας που ανέλαβε το 2010 να αξιολογήσει τις ελληνικές τράπεζες και εν συνεχεία το PSI, που οδήγησε σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Από το 2012 και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σειρά ερωτήσεων στη Βουλή για την ίδια και τις αμοιβές της, οι οποίες για το PSI έφτασαν τα 25 εκατ. ευρώ.

Την αποκαλούσαν «μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού»

1
«Η πρόταση περί κατάργησης της ενιαίας τιμής αποτελεί οργανικό στοιχείο της πρόσφατης έκθεσης του ΟΟΣΑ, αλλά, πέρα από τη διεθνή εμπειρία, αγνοεί την ανάγκη για την πολυφωνία και πλουραλιστική παραγωγή – διάδοση και αναπαραγωγή της γνώσης. Είναι πρόταση που περιλαμβάνεται στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αυτή τη μαύρη βίβλο του νεοφιλελευθερισμού. Οπως σε όλα τα θέματα, παίζοντας με τις λέξεις και εξαπατώντας τον κόσμο, ο ΟΟΣΑ χρησιμοποιεί τον όρο “απελευθέρωση της τιμής” και όχι τον όρο “κατάργηση της τιμής προστασίας της εγχώριας παραγωγής και διακίνησης βιβλίων”. Είναι μία πολύ συνηθισμένη πρακτική και στρατηγική από τη μεριά του νεοφιλελεύθερου ιερατείου, που βαφτίζει μεταρρύθμιση κάθε βάρβαρη απορρύθμιση».
17/03/2014 - Αλέξης Τσίπρας
Χαιρετισμός στην εκδήλωση για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

2
«Προβλέπει ακόμα να μας αποσυναρμολογήσουν με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που θα καταστρέψει μερικές ακόμα χιλιάδες μικρομεσαίους».
21/03/2014 - Αλέξης Τσίπρας
Ομιλία στα Γιάννενα

3
«Επομένως, έχουν πολύ μεγάλη ανησυχία, γιατί είδαν ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις -οι κυβερνήσεις είτε του Γιώργου Παπανδρέου είτε του κ. Παπαδήμου είτε των Σαμαρά-Βενιζέλου- τέσσερα χρόνια τώρα ό,τι ζητούσε η τρόικα, ό,τι ζητούσαν οι δανειστές, ό,τι ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο ΟΟΣΑ, ενώ στην αρχή φαίνονταν ότι είχαν κάποιες λεκτικές αντιστάσεις, όταν τέλειωναν οι δήθεν διαπραγματεύσεις, τα έδιναν όλα για την τρόικα, με αποτέλεσμα να χαθούν πόροι, ύψους περίπου 5,67 δισ. ευρώ από τις τσέπες και κυριολεκτικά από το τραπέζι, από το ψωμάκι και το γιαούρτι των συνταξιούχων».
03/10/2014 - Δημήτρης Στρατούλης
Ομιλία κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή

4
«Μετά τη μελέτη-εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ έρχεται και η μελέτη McKinsey να αποτελειώσει την ελληνική αγροτική οικονομία. Η ελληνική αγροτική οικονομία, όμως, δεν αντέχει άλλη μία μελέτη, όπως αυτή του ΟΟΣΑ».
04/06/2014 - Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

5
«Η ελληνική Βουλή δεν μπορεί να συνεχίσει να νομοθετεί χωρίς την κοινωνία και σε βάρος της, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε επικυρωτή των προτάσεων του ΟΟΣΑ και των υποδείξεων των μεγάλων συμφερόντων».
02/05/2014 - Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο Σχέδιο Νόμου για τις Λαϊκές Αγορές και το Υπαίθριο Εμπόριο

6
«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ διέπεται από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία οδηγεί προς την αποδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής και την απελευθέρωση των αγορών σε πλειάδα κλάδων. Η κατεύθυνση αυτή είναι ξένη με τις αναγκαιότητες της ελληνικής οικονομίας σήμερα και με αυτά που θα όφειλε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή την προώθηση της εγχώριας παραγωγής και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος στην περίπτωση των τραπεζών».
30/03/2014 - Γιώργος Σταθάκης
Ομιλία από την επιτροπή της Βουλής

7
«Νομίζω ότι τώρα η συζήτηση ξεφεύγει από μία κλασικού τύπου αντιπαράθεση. Σήμερα, ουσιαστικά, πάει να ψηφιστεί, πέραν όλων των υπολοίπων διαρθρωτικών μέτρων, που έχουν βγει από την περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, ένα νέο μνημόνιο για τα εργασιακά».
24/03/2014 - Παναγιώτης Σκουρλέτης
Συνέντευξη στον Real fm


http://www.e-typos.com/ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ