Σκληρό μήνυμα Σόιμπλε: Αν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τελειώνουν όλα!


...
«ΛΑΘΟΣ» ΤΑ ΠΕΡΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
Σκληρό μήνυμα Σόιμπλε: Αν η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα, τελειώνουν όλα!

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε, όλα τελείωσαν», διαμηνύει από την Κωνσταντινούπολη στο γνώριμο ύφος του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «λάθος» και αβάσιμες τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα την Τρίτη περί συμβιβαστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου της G20, o κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα» κατέληξε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Είπε ακόμη ότι «ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας».

«Θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Το τρέχον πρόγραμμα «πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο μιας αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μόνο έτσι μπορούμε να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση», επανέλαβε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι άλλες συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού αυτή η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί.

«Θεωρώ ότι οι κανόνες είναι λίγο πιο σαφείς» για την Αθήνα, συνέχισε ο Σόιμπλε. «Αύριο θα ακούσουμε τις δεσμεύσεις τους, αυτό είναι καλύτερο από τις πληροφορίες που μεταδίδονται από την τηλεόραση», πρόσθεσε.

Προειδοποιήσεις και από τον Βάιντμαν

Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλει μία αξιόπιστη προσπάθεια για να σταθεί και πάλι στα πόδια της μέσω στέρεων δημόσιων οικονομικών και μίας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας. Αυτό δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της Bundesbank και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν.

«Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι η Ελλάδα μπορεί να λύσει τα προβλήματά της μακροπρόθεσμα καθιστώντας τα δημόσια οικονομικά της στέρεα και την οικονομία της πιο ανταγωνιστική» είπε στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Κωνσταντινούπολη.

«Αλλά φυσικά, στο τέλος της ημέρας, χρειάζεται να καταβάλουν αξιόπιστες προσπάθειες για να βελτιώσουν την κατάσταση σε ένα βιώσιμο τρόπο και η Ελλάδα να επιστρέψει στα δικά της πόδια» τόνισε ο κ. Βάιντμαν.

Σε κάθε προσπάθεια τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, υπογραμμίζοντας ότι όποια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνοδεύεται από αυστηρούς όρους που η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει.

Τι ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες για συμφωνία

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας για το χρέος, αυτή την εβδομάδα, εκφράζει η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει γύρος εντατικών επαφών οι οποίες ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Αύριο στις Βρυξέλλες, συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

«Αυτά είναι τα (δυο) επόμενα βήματα, αλλά προς το παρόν έχουμε χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας αύριο (στο Eurogroup) ή κατά την Σύνοδο Κορυφής. Φυσικά διεξάγονται εντατικές επαφές μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα και άλλων παικτών που εμπλέκονται στην ευρωζώνη… Αλλά μέχρι αυτό το σημείο, όλες αυτές οι επαφές δεν έχουν αποδώσει και πολλούς καρπούς» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οπως μετέδωσε το Mega, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα είναι εντατικές και το μόνο σχέδιο για το οποίο εργάζεται είναι -όπως τονίζει - «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Έτσι, με βάση και τις νέες δηλώσεις, κομβική ημερομηνία για μια συμφωνία για την χώρα μας φαίνεται πως είναι η 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί το τακτικό Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου MNI, η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο εξάμηνης παράτασης για την Ελλάδα, αναδιοργάνωσης της τρόικας και χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%-2%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο του Deutsche Boerse η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία.
HMERHSIA