Θετικοί οι πολίτες απέναντι στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με 2 δημοσκοπήσεις


...
Θετικοί οι πολίτες απέναντι στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με 2 δημοσκοπήσεις .                       
Θετικοί εμφανίζονται οι πολίτες απέναντι στη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις των εταιριών GPO και ALCO. Ειδικότερα, θετικά αποτιμούν 8 στους 10 πολίτες (ποσοστό 79,2%) τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό ΜEGA. Εξάλλου, το 85,5% των πολιτών πιστεύουν ότι οι προγραμματικές αυτές δηλώσεις είναι συνεπείς με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Το αντίθετο θεωρεί μόνο το 11,1%.

Σχετικά με το πού θα οδηγήσει η στρατηγική που ακολουθούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση, το 73,6% των πολιτών εκτιμά ότι θα οδηγήσει τελικά σε συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και μόνον το 16,2% βλέπει ότι θα οδηγηθούμε σε οριστική ρήξη. Δεν απάντησε το 10,2%.

Επιπλέον, ποσοστό 78,4% των ερωτηθέντων διατυπώνουν θετικές κρίσεις για την πολιτική και τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης τις δύο πρώτες εβδομάδες από την εκλογή τους, ενώ αρνητικές κρίσεις διατυπώνει μόνο το 16% των πολιτών. Ένα 5,6% δεν απάντησε.

Επίσης, 9 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 91%) δηλώνουν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης πρέπει να συμβάλουν στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Από την ίδια δημοσκόπηση προκύπτει ότι 9 στους 10 ερωτηθέντες (ποσοστό 90,3%) διατυπώνουν συμφωνία με την εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι είναι υποχρέωση της νέας κυβέρνησης η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων.

Η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική και διεξήχθη το χρονικό διάστημα 9-10 Φεβρουαρίου 2015.

ALCO: Το 59% των πολιτών δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση

Σχεδόν 6 στους 10 πολίτες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Φεβρουαρίου για λογαριασμό της ιστοσελίδας topontiki.gr. Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «Εσείς προσωπικά θα δίνατε ή όχι ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση;», «ναι» δηλώνει το 59% των ερωτηθέντων, «όχι» το 34% και δεν απαντά το 7%.

Επίσης, το 67% των ερωτηθέντων αξιολογεί «θετικά» και «πολύ θετικά» τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, «ούτε θετικά ούτε αρνητικά» το 19% και το 9% «αρνητικά και πολύ αρνητικά», ενώ το 6% δεν απαντά.

Στην ερώτηση «τι αισθανθήκατε κυρίως ακούγοντας τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού», το 48% των ερωτηθέντων δήλωσε «ενθουσιασμό» και «υπηρηφάνεια», «τίποτα το ιδιαίτερο» απάντησε το 24%, ενώ «ανησυχία» δήλωσε το 20% και το 2% «απογοήτευση».

Τέλος, σε ό,τι αφορά «τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές μας», σύμφωνο είναι το 75% των ερωτηθέντων, διαφωνεί το 15% και δεν απαντά το 10%.
Πηγή: Express.gr