Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Το μυαλό του σε Podemos-ΣΥΡΙΖΑ Το ρίσκο του Μαριάνο Ραχόι με την επίσκεψή του στην Αθήνα

Το ρίσκο του Μαριάνο Ραχόι με την επίσκεψή του στην Αθήνα
Για το ρίσκο που πήρε με την επίσκεψή του στην Αθήνα, κάνει λόγο ο ισπανικός Τύπος, αναφερόμενος στο ταξίδι-αστραπή του πρωθυπουργού της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, στην ..Ελλάδα για να στηρίξει τον Αντ.Σαμαρά.
Έχοντας στο μυαλό του τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Podemos που θα βρει μπροστά του στην κάλπη του Δεκεμβρίου, ο Ραχόι δεν αναφέρθηκε ευθέως σε κανένα από τα δύο κόμματα, αλλά αρκέστηκε να πει: «το να υπόσχεσαι το αδύνατο, δεν έχει νόημα και επιπλέον γεννά απελπισία και πολλά προβλήματα».

Πηγές της ισπανικής κυβέρνησης που επικαλείται η El Pais, σημειώνουν ότι ο Ραχόι ουσιαστικά ανέλαβε να παίξει το ρόλο του απεσταλμένου της Μέρκελ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (στο οποίο ανήκει, τόσο η ΝΔ όσο και το PP) στην προσπάθεια στήριξης του Αντώνη Σαμαρά.

«Εάν τελικά ο Σαμαράς κερδίσει, σε αντίθεση με αυτό που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις, όχι μόνο ο Σαμαράς, αλλά και η Μέρκελ, οι Βρυξέλλες και το ΕΛΚ που δεν θέλουν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, θα χρωστούν ευγνωμοσύνη στον Ραχόι, ο οποίος επίσης θέλει να τονώσει το διεθνές του προφίλ» εκτιμούν στη Μαδρίτη.

Η Μέρκελ στήριξε τον Έλληνα πρωθυπουργό στις εκλογές του 2012, ωστόσο, αυτή τη φορά δεν μπόρεσε να έρθει στην Ελλάδα, καθώς η εικόνα της έχει βουλιάξει, όπως παρατηρεί η El Pais. Αν ερχόταν, μάλλον κακό θα έκανε στον κ. Σαμαρά.

Το ρίσκο του Ραχόι είναι μεγάλο, διότι αν τελικά χάσει ο Σαμαράς τις εκλογές, τότε η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει «φτερά» στο Podemos εν όψει των ισπανικών εκλογών του Δεκεμβρίου.

Όμως ο Ραχόι δεν μπόρεσε να αρνηθεί την πρόσκληση-κάλεσμα του Έλληνα ομολόγου του, που έκλεισε στη διάρκεια της συγκέντρωσης κατά της τρομοκρατίας, στο Παρίσι.

Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση του ισπανού πρωθυπουργού αποτελεί στροφή 180 μοιρών στην τακτική που μέχρι σήμερα ακολουθούσαν, τόσο ο Ραχόι όσο και ο προκάτοχός του Χοσέ Θαπατέρο: Να υπενθυμίζουν ότι η «Ισπανία δεν είναι Ελλάδα» στο θέμα της κρίσης.

«Ήρθα για να υπερασπιστώ σκληρές πολιτικές, αλλά που ήταν απαραίτητες» είπε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει:

«Οι χώρες χρειάζονται σταθερότητα, όχι τρεκλίσματα ούτε αβεβαιότητα»...

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: