Αποστάσεις, έστω και με διακριτικό τρόπο, αρχίζουν σιγά-σιγά να τηρούν όλο και περισσότερα κορυφαία στελέχη, λίγο πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της..
25ης Ιανουαρίου. Με γενική αρχή ότι «την ώρα της μάχης ουδείς μιλάει για ήττα», όλοι, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αποφεύγουν να αναφερθούν, έστω και υποθετικά στο ενδεχόμενο να ηττηθεί η ΝΔ και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, αλλά είναι σαφής η διαφοροποίηση από την κεντρική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου.Εν μέσω του κλίματος ηττοπάθειας που κυριαρχεί σε σημαντικό τμήμα της κομματικής και κοινωνικής βάσης της ΝΔ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί και προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, αναζητά τη στήριξη των κορυφαίων στελεχών.
Έχοντας ανάγκη και την ενεργή παρουσία στον προεκλογικό αγώνα όλων των κορυφαίων στελεχών, είδε ως πολιτική ανάσα την δήλωση στήριξης του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή υπέρ της ΝΔ αλλά και του ίδιου του Αντ. Σαμαρά.
Ο Κ. Καραμανλής επέλεξε, μόλις δέκα μέρες πριν λήξει η προεκλογική περίοδος, να προβεί σε δήλωση στήριξης, ώστε να μην αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών για τη στάση του και να μην θεωρηθεί ότι κάνει κακό στην ίδια του την παράταξη.
Ο Αντ. Σαμαράς τηλεφώνησε στον Κ. Καραμανλή και συνομίλησαν για την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ και του ζήτησε να παρέμβει ενόψει των εκλογών. Ο πρώην Πρωθυπουργός που θα δώσει και το παρών και στις δυο ομιλίες του Αντ. Σαμαρά, στην Θεσσαλονίκη την επόμενη Τετάρτη και στην Αθήνα την επόμενη Παρασκευή, δεν είχε αντίρρηση και έκανε τη δήλωση στήριξης. Εξάλλου, ο ίδιος, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις για πτυχές της στρατηγικής της ΝΔ δεν επιθυμεί να δημιουργήσει ζήτημα και κινείται αυστηρά παραταξιακά.
Ακόμα και η επίσκεψη-αστραπή του Πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ήταν μια ανάσα για τον Αντ. Σαμαρά, όπως φάνηκε και από τις δημόσιες δηλώσεις του.
Το κρίσιμο ζήτημα όμως για την ηγεσία της ΝΔ είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των κεντρικών παραγόντων του κόμματος
Το κρίσιμο ζήτημα όμως για την ηγεσία της ΝΔ είναι να υπάρξει η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των κεντρικών παραγόντων του κόμματος, αρκετοί εκ των οποίων έχουν ως βασικό στόχο πρωτίστως, όπως είναι αυτονόητο, την προσωπική τους εκλογή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος της ΝΔ στη Β΄ Αθηνών Ευ. Μεϊμαράκης, έχει διαφωνίες σε βασικά σημεία της στρατηγικής του κόμματος και χθες βρήκε την ευκαιρία να διαφοροποιηθεί, με αφορμή την επίκληση από τον Πρωθυπουργό του θρησκευτικού συναισθήματος των ψηφοφόρων της δεξιάς. «Εγώ μιλάω πολιτικά» είπε ο Ευ. Μεϊμαράκης, με μια δήλωση που αποτελεί σαφές μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις.
Την ώρα που στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν σανίδα σωτηρίας στους αναποφάσιστους, αίσθηση έκανε η παρέμβαση του Έλληνα Επιτρόπου Μετανάστευσης στην Ε.Ε. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος στο Κολέγιο των Επιτρόπων διαφοροποιήθηκε, παραμονές των εκλογών, από τον Πρωθυπουργό.
Ο Δ. Αβραμόπουλος, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του νότου, μια κίνηση που έγινε «σημαία» από το ΣΥΡΙΖΑ, που διατυμπάνισε ευθέως ότι συνιστά μια σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό.
Με τον Δ. Αβραμόπουλο υπάρχει ψυχρότητα εσχάτως, διότι ο κοινοτικός επίτροπος δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία δήλωση στήριξης της ΝΔ και του Πρωθυπουργού, κίνηση που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου
Με τον Δ. Αβραμόπουλο υπάρχει ψυχρότητα εσχάτως, διότι ο κοινοτικός επίτροπος δεν έχει προβεί μέχρι στιγμής σε καμία δήλωση στήριξης της ΝΔ και του Πρωθυπουργού, κίνηση που έχει ενοχλήσει το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια στιγμή αποστάσεις τηρούν και άλλα στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που δεν κατανοούν την άρνηση του Πρωθυπουργού να δεχθεί να γίνει ντιμπέιτ.
Πιο ρεαλιστής ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε με ειλικρίνεια ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και τα προγνωστικά δείχνουν ότι μπορεί να κρατήσει την πρωτοπορία αυτή μέχρι τέλους, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση το Μέγαρο Μαξίμου που πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει τη διαφορά.
http://www.thetoc.gr/του Στέφανου Λιγνού |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου