Σοκ για πάνω από 65.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα από την άρση της ισοτιμίας με το ευρώ


Σοκ για πάνω από 65.000 δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο στην Ελλάδα  από την άρση της ισοτιμίας με το ευρώ 
Σοκ για πάνω από 65.000 δανειολήπτες στην Ελλάδα που πήραν στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο προκαλεί η κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας να άρει τη..
στήριξη της ισοτιμίας του φράγκου έναντι του ευρώ στα 1,20 ευρώ.

Η ισοτιμία ευρώ - φράγκου έχει υποχωρήσει σχεδόν στο 1 προς 1 λίγη ώρα μετά την επίσημη ανακοίνωση με το ελβετικό νόμισμα να υποχωρεί κατά 15%. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι το άληκτο Κεφάλαιο προς αποπληρωμή των δανειοληπτών αυξάνεται κατά 15% ενώ από τον επόμενο μήνα κιόλας θα δουν σημαντική αύξηση στις δόσεις των δανείων τους.

Χιλιάδες δανειολήπτες στην Ελλάδα πήραν τα προηγούμενα χρόνια δάνειο σε ελβετικό φράγκο ωστόσο έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά. Μάλιστα, έχουν συστήσει σύλλογο και έχουν προσφύγει στα δικαστήρια καθώς οι δόσεις των δανείων τους, κυρίως στεγαστικών, έχουν αυξηθεί ραγδαία.

Η αδυναμία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις τους έχει στρέψει κατά των τραπεζών. Το περασμένο καλοκαίρι Πολυμελές Πρωτοδικείο στην Ξάνθη είχε εκδόσει απόφαση που δικαίωνε δανειολήπτη-συνταξιούχο αστυνομικό ο οποίος το 2007 είχε δανειστεί 166.680 ελβετικά φράγκα, ορίζοντας πως μπορεί να εξοφλήσει το δάνειό του βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε μεταξύ ευρώ/ελβετικού φράγκου την περίοδο που εγκρίθηκε από την τράπεζα.

Χαμός

Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά από την πτώση που σημείωνε νωρίτερα εμφανίζεται πλέον σε τροχιά ανάκαμψης, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας (Swiss National Bank (SNB) ότι τερματίζει την πολιτική της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης "Stoxx Europe 600 Index" σημείωσε άνοδο 3,8% στις 352.55 μονάδες στην αγορά του Λονδίνου,αντισταθμίζοντας απώλειες έως και 2% που κατέγραφε νωρίτερα. Αντίθετα, ο δείκτης της ελβετικής αγοράς "Swiss Market Index" καταγράφει απώλειες 7,1%, σημειώνοντας έτσι την μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από το 2008.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ελβετίας (SNB) εγκατέλειψε την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 ελβετικών φράγκων έναντι του ευρώ, σήμερα, τερματίζοντας μια πολιτική τριών ετών που στόχο είχε να προστεύσει την οικονομία της χώρας έναντι της ευρωπαϊκής κρίσης κρατικού χρέους. Η κεντρική τράπεζα της χώρας, επίσης, μείωσε το επιτόκιο σε καταθετικούς λογαριασμούς όψεως που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό όριο.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ