Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Μ. Ντράγκι: Δεν πρόκειται να γίνει διάσπαση της Ευρωζώνης - Γι' αυτό και δεν έχουν plan B" τόνισε

Μ. Ντράγκι: Δεν πρόκειται να γίνει διάσπαση της Ευρωζώνης 
Το ρίσκο να μην καταφέρει η ΕΚΤ να διατηρήσει την νομισματική σταθερότητα είναι τώρα μεγαλύτερο απ' ότι έξι μήνες πριν, υποστήριξε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο...
Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα, Handelsblatt, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα.
Η δήλωση αυτή προκάλεσε την Παρασκευή την πτώση του ευρώ στο $1,2035, σε νέο χαμηλόαπό τον Ιούνιο του 2010.
Παράλληλα, ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι για το λόγο αυτό η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει στις αρχές του 2015 εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, αλλά παρότρυνε τους Ευρωπαίους ηγέτες να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να μειώσουν τα φορολογικά βάρη και να μειώσουν τη γραφειοκρατία για να στηρίξουν την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, την οποία χαρακτήρισε “εύθραυστη και άνιση”, όπως μεταδίδει το Reuters.
“Είμαστε σε τεχνικές προετοιμασίες για να προσαρμόσουμε τοο μέγεθος, την ταχύτητα και την σύνθεση των εργαλείων που θα χρησιμοποιήσουμε το 2015, εάν είναι απαραίτητο να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού. Σε αυτό υπάρχει ομοφωνία στο διοικητικό συμβούλιο” τόνισε και πρόσθεσε για άλλη μία φορά ότι η αγορά κρατικών ομολόγων είναι ανάμεσα στα εργαλεία που η ΕΚΤ μπορεί να χρησιμοποιήσει για να εκπληρώσει τη δέσμευσή της να προστατεύσει το ευρώ. Ωστόσο, τόνισε ότι ο άμεσος δανεισμός των κρατών από την ΕΚΤ, που στην ουσία απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες πρέπει να αποφευχθεί.
Στο μεταξύ, δήλωσε ότι υπάρχει περιορισμένος κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό στο 0,05% ενώ ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 0,3%, πολύ πιο κάτω από τον στόχο 2% της ΕΚΤ.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο διάσπασης της Ευρωζώνης ο Μάριο Ντράγκι διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο. “Μια διάσπαση της Ευρωζώνης; Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Γι' αυτό και δεν υπάρχει σχέδιο Β” είπε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση εάν σκέφτεται να αντικαταστήσει τον Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο ως Πρόεδρος της Ιταλίας, ο Ντράγκι απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική κι ότι έτσι κι αλλιώς η θητεία του στην ΕΚΤ λήγει το 2019, ενώ ο τρέχων πρόεδρος της χώρας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η παραίτησή του θα γίνει μέσα στο 2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: