Σκληρή απάντηση στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ έδωσε απόψε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με αποκλειστική συνέντευξη του στο..
MEGA. Μιλώντας στο Μιχάλη Παυλίδη και τον Παύλο Μυλωνά, ο πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό του Γενικού Γραμματέα ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τον θεωρούν δεδομένο λόγω της στασης του το 2004 στο δημοψηφισμα.
Η έκθεση του γ.γ του ΟΗΕ, είναι ένας έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής πολιτικής, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας .
“Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου.”
Δηλαδή να γίνουν συνεταίροι μας οι Τ/κ στον φυσικό πλούτο και να έχουν δικαίωμα και το επιλογής του σχεδίου Β, όπως μας απειλούν και η άρνηση μου να συμμετέχω σε ένα ανάλογο διάλογο οδηγεί κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος που αντανακλάται στην έκθεση του Γ.Γ
ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΚΥΨΩ ΣΕ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ
Πρόκειται για απαράδεκτο κείμενο είπε ο πρόεδρος, το οποίο όντως υπενθυμίζει το 2004.
«Δεν πρόκειται να υποκύψω κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθώ σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς »
Ο πρόεδρος αποκάλυψε επίσης ότι οι υποσχέσεις οι οποίες έλαβε στη Νέα Υόρκη τόσο από τον Γ.Γ των Ην. Εθνών Μπαν Κι Μουν, καθώς επίσης τον Έσπεν Μπαρθ Άϊντα τον Κ. Τζον Κέρι, και τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιτεν τον ρώσο υπουργό εξωτερικών, ακόμα ίδιο τον Ερντογάν, είναι ότι υπάρχει η προθυμία της Τουρκίας να προχωρήσουμε στο διάλογο όπως είχε καθοριστεί με έναρξη της 9η Οκτωβρίου και με ημερήσια διάταξη κεφαλαίων τα οποία διάλεγε η μια πλευρά για να γίνει η διασταυρούμενη διαπραγμάτευση όπως την θέλαμε και με κεφάλαιο που διάλεξε η άλλη πλευρά και όχι μόνο αυτό.
“Όταν ήρθα στην Κύπρο πρέσβης μεγάλης δύναμης μου ανέφερε ότι βρισκόμαστε προ εξελίξεων πριν την έναρξη του διαλόγου, είναι η πρώτη φορά που το λέγω αλλά και η υπομονή έχει τα όρια της, ότι η Τουρκία επρόκειτο να άρει το εμπάργκο ελλιμενισμού σκαφών που έφεραν την κυπριακή σημαία. Και αντί τούτου, μετά από πέντε μέρες εξεδόθη η NAVTEX. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τις συμπεριφορές της Τουρκίας που όλως αιφνίδια θυμήθηκε ότι έπρεπε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/κ. »
Είναι αδιανόητο είπε ο πρόεδρος να αναγνωρίζουν την παρανομία αλλά να σε καλούν να συμμετάσχεις σε ένα διάλογο κάτω από τις δοσμένες συνθήκες, προκειμένου τάχα να είσαι εποικοδομητικός για να λυθούν οι διαφορές.»
ΜΕ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΛΟΓΩ ΑΝΑΝ
“Κάποιοι, ανέφερε, με θεωρούσαν δεδομένο επειδή είχα στηρίξει το σχέδιο Ανάν ότι θα αποδεχόμουν και την οποιαδήποτε λύση. Είμαι αποφασισμένος για τη λύση. Το έχω δηλώσει. Έχω φτάσει σε σημείο να οδηγηθεί σε ρήξη η συνεργασία μου με το ΔΗΚΟ έστω και αδικαιολογήτως, προκειμένου να εκδοθεί το κοινό ανακοινωθέν γιατί πίστευα ότι μπορεί να οδηγήσει στην έναρξη του διαλόγου και να μας οδηγήσει σε ειρηνική επανένωση και μια έντιμη λύση, όσο αφορά την πορεία της χώρας.
Και αυτό το οποίο φαίνεται ότι ενοχλούνται είναι διότι αντί να διαπιστώσουν την αποδεδειγμένη βούληση, είχαν ή έχουν την εντύπωση ότι θα ήταν δυνατό να αποδεχθώ τις οποιεσδήποτε προτάσεις προκειμένου να ικανοποιήσουν τα δικά τους συμφέροντα σαν αποτέλεσμα ανάγκης που φαίνεται να έχουν την Τουρκία.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο συμμερίζεται τη θέση για αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό, ο πρόεδρος της Δημορκατίας ανέφερε ότι
“Αν συγκεκριμενοποιηθεί η πρόταση υπάρχει το περιθώριο να σκεφτεί κανείς ποια είναι η άλλη στρατηγική. Επιλέξαμε το δρόμο του διαλόγου.”
Είναι καλά γνωστή πρόσθεσε, η τουρκική αδιαλλαξία. “Δεν είναι δυνατό κάποιοι να παραγνωρίζουν τις προκλήσεις της Τουρκίας, είτε εντός είτε εκτός Κύπρου και να ασκούν πιέσεις στον πρόεδρο ή να θεωρούν ότι απέτυχε η πολιτική του προέδρο.”
Ξεκίνησα με την εισήγηση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα άλλο κλίμα και νέα δυναμική στο διάλογο, υπήρξε η τουρκική αδιαλλαξία και η άρνηση και απόρριψη. Είχαμ εεπιτύχει το κοινό ανακοινωθέν το οποίο απαντά σε πολλά ερωτήματα και ανησυχίες της Ε/κ πλευράς χωρίς να παραγνωρίζει και ανησυχίες των Τ/κ.
«Δεν επιδιώκουμε την όποια λύση. Θέλουμε μια λύση η οποία από τη μια να μην αφήνει νικητές και ηττημένους αλλά και από την άλλη να μην είναι το προϊόν εκβιασμού και της βούλησης του ισχυρού»
Δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική του δικαίου για να υιοθετήσουμε τη λογική των εκβιασμών, όπως την υιοθετεί δυστυχώς ο γ.γ του ΟΗΕ.
Δεν υποχωρούμε ή δεν πράττουμε, αυτό που θα τους βοηθούσε να μην διαταράξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία. Είναι ξεκάθαρο το πρόβλημα.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ
“θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι,” είπε ο πρόεδρος, ”ότι αυτό το οποίο απαιτείται είναι τουλάχιστον ενότητα και όχι να προσπαθούμε με κάθε τρόπο σαν να είχαμε άυριο εκλογές να αποδόσουμε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το παράδοξο είναι ότι η Τουρκία με κατηγορεί για εισαγωγή νέων όρων και απαράδεκτες αξιώσεις και την ίδια ώρα να ακούω τις ίδιες κατηγορίες από κάποια κόμματα στην Ε/κ πλευρά.”
ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΤΕΘΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
“Στην Κύπρο μάθαμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας και δημιουργείται η εντύπωση ότι όντως δεν φαινόμαστε. Το θέμα του Φ.Α έχει συζητηθεί και έχει αποφασιστεί ότι ανήκει στη δικαιοδοσία και τις εξουσίες της κεντρικής κυβερνήσεως. Που αλλού θα ανήκε; Στα κρατίδια;”
Ακόμα και η κατανομή του συνόλου των εσόδων έχει βρεθεί μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία θα γίνεται η κατανομή των πόρων. Και έχουμε υποβάλει τόσο εμείς όσο και η άλλη πλευρά προτάσεις που ελάχιστά απέχουν από τις συγκλήσεις που είχαν επιτευχθεί Έρογλου και Χριστόφιας.
Συνεπώς το αέριο ετέθη, συμφωνήθηκαν κάποια σημαντικά, παραμένουν οι λεπτομέρειες, πχ τα ποσοστά στην κατανομή των εσόδων από τον φυσικό πλούτο.
Αυτό είπα ότι μπορεί να συζητηθεί και να ολοκληρωθεί η συμφωνία, στο τέλος των διαπραγματεύσεων, όταν δεν θα υπάρχει περίπτωση του σχεδίου β.
Πηγή: livenews.com.cy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου