Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Βενιζέλος σε Ποπόσκι : Κάντε βήματα αλλιώς μην ....

 
Βενιζέλος σε Ποπόσκι : Κάντε βήματα αλλιώς μην περιμένετε τίποτα.Η θέση της Ελλάδας είναι γνωστή και η Αθήνα περιμένει από τα Σκόπια «να ..
κάνουν βήματα», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον ομόλογό του της πΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, κατά τη συνάντησή τους, στο πλαίσιο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι δηλώσεις και ενέργειες, όπως οι πρόσφατες του αντιπροέδρου της Βουλής της πΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι στον Όλυμπο, καθώς και του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ στα Ηνωμένα Έθνη, δεν βοηθούν στην καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας.
Για το θέμα της ονομασίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε στον κ. Πόποσκι, ότι η χώρα του δεν πρέπει να περιμένει τίποτα, ούτε από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ούτε από αλλού πουθενά, καθώς έχει εμπεδωθεί πλέον στη διεθνή κοινότητα ότι οι ιθύνοντες στα Σκόπια είναι αυτοί που πρέπει να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν με καλή πίστη και με διάθεση συμβιβασμού στα κατάλληλα βήματα, ώστε να επιλυθεί η διαφορά.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ ότι σημασία έχει τώρα να γίνει η νέα συνάντηση με τον κ. Νίμιτς, μετά την αναβολή που είχαν ζητήσει οι Σκοπιανοί, επειδή ο νέος διαπραγματευτής τους θα είναι ο πρεσβευτής τους στην Ουάσιγκτον.
Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας. Ο ομόλογός του της πΓΔΜ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο, όπως επισημαίνεται, να επιβεβαιώσει τη θετική θέση της Ελλάδας για τη διασύνδεση του αγωγού TAP με το δίκτυο της χώρας του. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ισχύει απολύτως» αυτό που είχε πει στον κ. Γκρούεφσκι, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια στο πλαίσιο της βαλκανικής περιοδείας κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και ότι οι δυο χώρες μπορούν να προχωρήσουν, ανεξαρτήτως της διαδικασίας επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, όσον αφορά τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας-Σκοπίων, σημειώνοντας επίσης ότι θα γίνουν επαφές σε επίπεδο υπουργών ενέργειας, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες και ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύει και την προοπτική του TAP.
Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: