Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα στην Ουκρανία.....

Η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα  ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΖΗΤΑ Η Ε.Ε.Η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα.Της ...
Μανταλένας Πίου.Ανησυχία στην Ευρώπη για τον εφοδιασμό με ρωσικό φυσικό αέριο έχει προκαλέσει από χθες τα ξημερώματα το ναυάγιο των συνομιλιών Ρωσίας- Ουκρανίας για τις τιμές του αερίου, που είχε ως αποτέλεσμα η Gazprom να κλείσει τη Δευτέρα τη στρόφιγγα του αερίου προς την Ουκρανία. Παρότι Ρώσοι και Ουκρανοί διαβεβαιώνουν ότι οι τράνζιτ παραδόσεις προς Ευρώπη συνεχίζονται κανονικά, ωστόσο τίποτα δεν αποκλείει να υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον, ειδικά αν συνεχιστεί το αδιέξοδο.
Η Gazprom έκλεισε τη στρόφιγγα   
Η ΔΕΠΑ χθες προμηθευόταν κανονικά ρωσικο αέριο από τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό.

Ο επίτροπος Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ετινγκερ, ο οποίος συμμετείχε ως διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών κάλεσε από τη Βιέννη τη Ρωσία να επανεξετάσει τη συμβιβαστική πρόταση που έγινε κατά τις συνομιλίες, στην οποία θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές, όπως είπε και δήλωσε ότι εντός του Ιουνίου θα υπάρξουν και άλλες προσκλήσεις προς τη Μόσχα για επανάληψη των τριμερών διαπραγματεύσεων.

South Stream
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Ρώσοι φέρνουν στο προσκήνιο τον αγωγό South Stream, ένα πρότζεκτ που παρακάμπτει την Ουκρανία αλλά έχει μπλοκάρει η Ε.Ε., υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του δεν ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος από χθες επισκέπτεται τη Σερβία, διαμήνυσε ότι η «ρωσική κοινή γνώμη θα απογοητευόταν από πιθανή υπαναχώρηση του Βελιγραδίου στο ζήτημα του αγωγού». Πριν από λίγες ημέρες η Βουλγαρία αναγκάστηκε να αναστείλει τις εργασίες του έργου, μετά από παρέμβαση των Βρυξελλών. Ομως χθες ο κ. Ετινγκερ άφησε να διαφανεί ότι οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες. «Ο South Stream είναι ένας αγωγός τον οποίο κατά βάση αποδεχόμαστε», δήλωσε. Οι υπόγειες αποθήκες αερίου της Ουκρανίας διαθέτουν περί τα 12-14 δισ. κ.μ. αερίου. Ετησίως η χώρα καταναλώνει περί τα 55 δισ.κ.μ αερίου.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος πάντως κάλεσε τις χώρες της Ευρώπης να γεμίσουν τις αποθήκες τους, αν και δήλωσε ότι η Ουκρανία προτίθεται να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει για τη διακίνηση του τράνζιτ αερίου προς την Ευρώπη. Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν αμφιβάλλει ότι και η Ρωσία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την παροχή αερίου στους Ευρωπαίους πελάτες της.

Η ΔΕΠΑ προμηθεύτηκε κανονικά χθες ρωσικό αέριο, χωρίς καμία μεταβολή ούτε στις ποσότητες ούτε στην πίεση. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως η αποθήκη της Ρεβυθούσας είναι γεμάτη και μάλιστα πριν από λίγες ημέρες παρελήφθη έκτακτο φορτίο 130.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου (LNG), ανέφεραν στελέχη της εταιρείας. Επίσης η Σόφια ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποθέματα για τουλάχιστον 100 ημέρες για το 65% των καθημερινών της αναγκών της.Το Κίεβο και η Μόσχα κατηγορούν ο ένας στον άλλο για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, που έγιναν σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ένοπλων συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Η Gazprom υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί δεν εξόφλησαν εντός της προθεσμίας ληξιπρόθεσμες οφειλές 1,95 δισ. δολαρίων και από εδώ και πέρα θα πρέπει να πληρώνει προκαταβολικά για το αέριο. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι οι συνολικές οφειλές της Ουκρανίας ξεπερνούν τα 4 δισ. δολάρια.

Οι Ουκρανοί, από την πλευρά τους, διεκδικούν φθηνότερη τιμή για το αέριο. Η Gazprom, μετά την πτώση Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο, ακύρωσε την προνομιακή συμφωνία προμήθειας στην τιμή 268,50 δολ/1.000 κμ αερίου. Την περασμένη εβδομάδα το Κίεβο πρότεινε μία συμβιβαστική φόρμουλα στα 326 δολ/1.000 κ.μ. αερίου ως προσωρινή τιμή μέχρι την οριστική διευθέτηση. Η Μόσχα, που αρχικά επιδίωξε να επαναφέρει τα 485 δολ. της σύμβασης του 2009, δέχθηκε να αναστείλει ένα φόρο επί των εξαγωγών, κατεβάζοντας έτσι την τελική τιμή στα 385 δολ/1.000 κ.μ., όσο περίπου χρεώνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ομως το Κίεβο δεν δέχθηκε επιμένοντας ότι η αναστολή του φόρου δίνει τη δυνατότητα στους Ρώσους να κρατήσουν «όμηρο» την Ουκανία, απειλώντας με ματαίωση της απόφασης αυτής.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: