Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

ΙΡΑΚ: Ανοιχτή γραμμή ΗΠΑ και Ιράν με φόντο το Ιράκ

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20140617/engine/assets_LARGE_t_942_43772999_type12128.jpg Στις 12 Ιουνίου, το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους τίμησε με αυτό τον τρόπο τα 90ά γενέθλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, του οποίου..
φέρει το όνομα. Τώρα, βρίσκεται στον Περσικό, έτοιμο να στείλει τα αεροπλ
Στις 12 Ιουνίου, το αεροπλανοφόρο Τζορτζ Μπους τίμησε με αυτό τον τρόπο τα 90ά γενέθλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, του οποίου φέρει το όνομα. Τώρα, βρίσκεται στον Περσικό, έτοιμο να στείλει τα αεροπλάνα του να βομβαρδίσουν το Ιράκ.
Του Γιώργου Παυλόπουλου
Συνεχίζεται το «φλερτ» της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, με αφορμή τις εικόνα χάους που επικρατεί στο Ιράκ, το οποίο απειλείται πλέον άμεσα με τριχοτόμηση. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων που δεν διαψεύστηκαν, οι Αμερικανοί έδειξαν ουσιαστικά να αποδέχονται την «προσφορά» που είχε κάνει το Σαββατοκύριακο ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, για συνεργασία και ανάληψη κοινής δράσης εναντίον των «τρομοκρατών» και προς στήριξη του κοινού τους συμμάχου, του (Σιΐτη) πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μάλικι.
Οι επαφές με την ηγεσία μιας χώρας η οποία, μέχρι πρόσφατα, αντιμετωπιζόταν ως «χορηγός της διεθνούς τρομοκρατίας» αφορούν, όμως, και άλλες χώρες της Δύσης, με πρώτη και καλύτερη τη Βρετανία-τον «εταίρο» των ΗΠΑ στην εισβολή του 2003. Όπως παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον σε δηλώσεις του, το Ιράν έχει όντως ρόλο να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τη στήριξη της κυβέρνησης της Βαγδάτης.
Η εν εξελίξει «συνεννόηση» φαίνεται, μάλιστα, πως γίνεται τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο (παρά τη σχετική διάψευση του Πενταγώνου). Έτσι, την ώρα που εντείνονται οι φήμες ότι επίλεκτες μονάδες των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης βρίσκονται ήδη στο Ιράκ και επιχειρούν κατά των μαχητών της ISIL-ISIS, πληθαίνουν οι ενδείξεις πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα δώσει από στιγμή σε στιγμή το «πράσινο» φως για την εξαπόλυση επιδρομών, με αεροσκάφη και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους, εναντίον των θέσεών τους. Άλλωστε, ήδη βρίσκεται στον Περσικό Κόλπο ισχυρή δύναμη πυρός του αμερικανικού ναυτικού, με ένα αεροπλανοφόρο, δύο πολεμικά πλοία και ένα μεταγωγικό στο οποίο βρίσκονται 550 πεζοναύτες -με προοπτική, όπως τονίζεται επισήμως, να θωρακίσουν την ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη και άλλων «ευαίσθητων» εγκαταστάσεων.
«Όταν έχεις απέναντί σου ανθρώπους που διαπράττουν αυτού του είδους τις μαζικές δολοφονίες, τότε οφείλεις να τις σταματήσεις. Και να κάνεις ό,τι πρέπει να κάνεις, είτε από τον αέρα είτε με άλλο τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζον Κέρι, μετά και τη δημοσιοποίηση των φρικιαστικών ντοκουμέντων που δείχνουν μαζικές εκτελέσεις Ιρακινών στρατιωτών. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι «τζιχαντιστές» κατέλαβαν άλλη μία πόλη, την Ταλ Αφάρ, που βρίσκεται δυτικά της Μοσούλης και κατοικείται κυρίως από Τουρκμένους.
Ανησυχεί η Σ. Αραβία
«Αντίθετη σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση» στο Ιράκ δήλωσε χθες η Σαουδική Αραβία, με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την καθιερωμένη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποδίδοντας την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν σήμερα στον Σιΐτη πρωθυπουργό της χώρας, Νούρι αλ-Μάλικι και «στη βασιζόμενη στο θρησκευτικό δόγμα πολιτική και τον αποκλεισμό που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια». Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό «φωτογραφίζεται» το πογκρόμ που είχε εξαπολυθεί σε βάρος των Σουνιτών μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι είναι το Ριάντ εκείνο που (ανεπισήμως, φυσικά) ενισχύει σημαντικά τους αντάρτες της ISIL-ISIS, όπως έκανε παλιότερα με την αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν.
http://www.imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: