Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Ενταση στη δίκη Τσοχατζόπουλου από non paper της πολιτικής αγωγής Οι εκτιμήσεις μάρτυρα για έγγραφα Ακη, εμβάσματα και για Σαπχατζίδη, Ζήγρα

Ενταση στη δίκη Τσοχατζόπουλου από non paper της πολιτικής αγωγής
Πέμπτη 30 Μαίου 2013
Το δύσκολο παζλ στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου προσπάθησε να συνθέσει με τη σημερινή (Τετάρτη) κατάθεσή του ο εφοριακός κ. Παναγιώτης Βλάχος.....

Ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε σε όλους και σε όλα, από τη Ferrostaal των υποβρυχίων και την Antey των ρωσικών Tor-M1, ως τον Γιώργο Σαχπατζίδη, ενώ κλήθηκε να σχολιάσει και non paper που προσκόμισε η πολιτική αγωγή.
Παράλληλα, νέα στοιχεία για λογαριασμό του Νικόλαου Ζήγρα στην Ελβετία έρχονται στο φως. Πρόκειται για περίπου 5 εκατομμύρια φράγκα στην Credit Lyonnais, ο λογαριασμός χρονολογείται από το 1997 και τα χρήματα φέρεται να κατέθεσε γαλλική εταιρεία, το όνομα της οποίας ο κατηγορούμενος Ν. Ζήγρας δεν θυμάται.
Οι προεκλογικές δαπάνες και το non paper
O μάρτυρας στάθηκε στον επιχειρηματία της Θεσσαλονίκης Γ. Σαχπατζίδη, και ιδιαίτερα σε πίνακα με στοιχεία για την είσπραξη και τη διάθεση σημαντικών ποσών που εντοπίστηκε στα κατασχεθέντα στο γραφείο του. Αναφέρθηκε μάλιστα σε δύο εταιρείες συμφερόντων Σαχπατζίδη, στην ελληνική GDS και στην ιταλική SDG, που θεωρούνται «συγκοινωνούντα δοχεία» (σ.σ.: συνεχίζεται η ανάκριση για εμβάσματα που τις αφορούν). «Με βάση ποσά της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ που εμβάσθηκαν το 2007, έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην εταιρεία GDS το 2009» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βλάχος. Οι εταιρείες αυτές άλλωστε καθώς και η είσπραξη του τιμήματος από τη μεταβίβαση ακινήτου επί της Κηφισίας από την Torcaso προς τη Μονή Βατοπαιδίου, είναι τα κομβικά σημεία εμπλοκής Σαχπατζίδη στην υπόθεση.
Ο κ. Βλάχος συνδύασε μάλιστα τον πίνακα που βρέθηκε στα κατασχεθέντα από το γραφείο Σαχπατζίδη με ιδιόγραφο σημείωμα που εντοπίστηκε στο γραφείο Τσοχατζόπουλου στην Κομνά Τράκα, καθώς εντοπίζεται συνάθροιση ποσών από αγοραπωλησίες ακινήτων και προεκλογικές δαπάνες, σαν να δίνεται λογαριασμός σε ένα και μόνο πρόσωπο.
Είχε μεσολαβήσει ένταση, καθώς το non paper έγγραφο προσκόμισε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Δ. Κολοβός, ζητώντας σύνθεση-συνδυασμό των εγγράφων, και προσωπική κρίση, από τον κ. Βλάχο. Υπό την πίεση της στιγμής ο κ. Ι. Παγορόπουλος, συνήγορος Τσοχατζόπουλου, κατέθεσε ένσταση πλαστότητας του εγγράφου η οποία και απερρίφθη από το δικαστήριο.

Στην πολύωρη κατάθεσή του ο κ. Βλάχος υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

- Το 1999 εμβάζονται περίπου 7 εκατ. δολάρια από τον πλέον επίμαχο λογαριασμό Ζήγρα, μεταξύ άλλων και στην Torcaso της Κύπρου. Με αυτά τα χρήματα αγοράζονται τα τρία ακίνητα, της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, της Κομνά Τράκα και της Κηφισίας.

- Ποσό 3 εκατ. ελβετικών φράγκων φεύγει από την εταιρεία ΜΙΕ -συμφερόντων Μιχάλη Ματαντού, αντιπροσώπου της γερμανικής Ferrostaal (υποβρύχια) στην Ελλάδα- προς την εταιρεία Morelia.

Ένα εκατομμύριο ευρώ φεύγει μετρητά στον Ζήγρα και περίπου 1,5 εκατ. ευρώ στην αδελφή της Γκούντρουν, πρώην Τσοχατζοπούλου, Έλγκε.

«O Ζήγρας προσπαθεί να χαθούν τα ίχνη του χρήματος» τόνισε ο κ. Βλάχος, δεδομένου ότι δεν έπαιρνε απευθείας ο εξάδελφος Τσοχατζόπουλου τα ποσά. «Είναι ύποπτο επίσης το γιατί άλλοτε οι καταθέσεις γίνονται σε ευρώ και άλλοτε σε δολάρια».

- Εντοπίζονται τμηματικές καταβολές-εμβάσματα στην εταιρεία Morelia από το 2002 ως το 2010, αλλά και δύο εμβάσματα προς την εταιρεία Noris, δικαιούχος της οποίας είναι ο Ν. Ζήγρας, συνολικού ποσού 1,5 εκατ. ευρώ. Εξ αυτού αγοράσθηκε μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του βιβλιοπωλείου «Ιανός».

- Όσον αφορά πάντως την εταιρεία Antey (Tor-M1) και τη μεταβίβαση ποσών στις εταιρείες (3) Drumilan, ο κ. Βλάχος διευκρίνισε ότι δεν προκύπτει σχέση ούτε του Τσοχατζόπουλου ούτε του Ζήγρα με καμία από τις Drumilan.

«Υπήρχαν βεβαίως έγγραφα στο γραφείο του πρώην υπουργού που αναφέρονται στη Drumilan» επεσήμανε ο κ. Βλάχος, για να μεσολαβήσει ο κ. Παγορόπουλος και να υπογραμμίσει ότι «από το 2004 ο Τσοχατζόπουλος ελέγχεται από τη Βουλή, γι' αυτό τα έγγραφα ήταν εκεί».
ΠΗΓΗ:ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: