Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

«Οχι» από τον ΟΟΣΑ σε νέα μέτρα

http://photo.kathimerini.gr/files/ul/news/2_economy/stoyrnaras__oosa_guria_350.jpg 
Πέμπτη 30 Μαίου 2013
Η τρόικα δεν θα πρέπει να πιέσει την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα, εκτιμά στην ετήσια έκθεσή του ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος...
παράλληλα προβλέπει ότι η ύφεση της ελλληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2014 –στο επίπεδο του 1,2%– καθώς και ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Σήμα ότι η τρόικα δεν θα πρέπει να πιέσει την Ελλάδα να λάβει νέα μέτρα και εάν χρειαστεί θα πρέπει να διαθέσει νέο πακέτο δανείων ή να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έστειλε χθες ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) μέσω της έκθεσής του.

Ο Οργανισμός «βλέπει» ότι η ελληνική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση της τάξης του 1,2% και το 2014 και στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζει ότι εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές, η Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να διαθέσουν νέο πακέτο κεφαλαίων στη χώρα.

Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη διάθεση των πιστωτών της χώρας, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, έφερε και την αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, ο οποίος, κληθείς να σχολιάσει την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση 1,2% το 2014, δήλωσε πως «εμείς διαφωνούμε με το νούμερο αυτό.

Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος και εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το ΑΕΠ θα είναι λίγο πιο κάτω από ένα θετικό +1».

Μάλιστα, εξήγησε ότι «η τάση στην Ελλάδα σήμερα είναι θετική, αφού φαίνεται να σταθεροποιείται η βιομηχανική παραγωγή, αν και ακόμα αρνητική, αλλά πολύ λιγότερο απ’ ό,τι ήταν όλα τα προηγούμενα τρίμηνα». Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο ότι «περιμένουμε πάνω από 17 εκατομμύρια τουρίστες», συμπληρώνοντας πως «όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι τουλάχιστον θα πάμε καλά φέτος και θα είναι μια καλή βάση για του χρόνου».

Πάντως, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του αναφέρει ότι η καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις περιορίζει το όφελος από τη μείωση των μισθών στην ανταγωνιστικότητα, ενώ καλεί την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στα κοινωνικά προγράμματα με στοχευμένες παρεμβάσεις στα στρώματα που σηκώνουν το «βάρος» της προσαρμογής. Από την πλευρά του, ο κ. Στουρνάρας παραδέχθηκε πως η δημοσιονομική προσαρμογή έχει «μερική επιτυχία», λόγω των γνωστών ανεπαρκειών του ελληνικού κράτους πρόνοιας, καθώς οι «κοινωνικές πολιτικές ήταν ανεπαρκώς στοχευμένες και με μικρή αναδιανεμητική επίδραση σε σύγκριση με τα άλλα κράτη της».

Πέραν αυτών, ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την Ελλάδα προβλέπει ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 27,8% φέτος και στο 28,4% το 2014, ενώ το χρέος θα διαμορφωθεί στο 175,1% του ΑΕΠ το 2013 και στο 180,6% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Του Σωτήρη Νίκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: