Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Εντός της εβδομάδας ανοίγει το σύστημα - Ξεκινά η υποβολή φορολογικών δηλώσεων


Τρίτη 21 Μαίου 2013  Ελλάδα
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών για τις φετινές ...
φορολογικές δηλώσεις.
Συνολικά, περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να υποβάλουν ηλεκτρονικά δηλώσεις έως τις 30 Ιουνίου 2013 (δεν αποκλείεται η προθεσμία να παραταθεί).
Στην κλίμακα για τον υπολογισμό του φόρου στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2012 δεν υπάρχουν ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτή περιλαμβάνει για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους αφορολόγητο όριο 5.000 ευρώ, ενώ για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών, τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ισχύει αφορολόγητο 9.000 ευρώ.

Το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο.

Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν στην Εφορία αποδείξεις αξίας ίσης με το 25% του εισοδήματός τους και μέγιστο όριο τα 15.000 ευρώ, αλλά και να συλλέξουν για του χρόνου αποδείξεις αξίας ίσης με το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους (με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ).

Αν δεν συγκεντρώσουν τις αποδείξεις που απαιτείται, οι φορολογούμενοι απειλούνται με ποινή φόρου 10% επί της διαφοράς.

Στα δικαιολογητικά που πρέπει να συνυποβληθούν φέτος με τη δήλωση για να αναγνωριστούν οι φοροαπαλλαγές και να υπάρξει έκπτωση 10% από τον φόρο περιλαμβάνονται η δαπάνη ενοικίου, οι δαπάνες για τόκους, οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, οι δαπάνες για δωρεές, οι δαπάνες για διατροφή από τον έναν σύζυγο στον άλλο, οι δαπάνες για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: