Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Die Zeit: Η ελληνική Εκκλησία είναι πολύ πλούσια αλλά δεν βοηθάει τους φτωχούς

Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012
Με τίτλο «Ο Θεός δεν είναι πια τσιγκούνης» η εφημερίδα Die Zeit δημοσιεύει άρθρο-καταπέλτη κατά της ελληνικής Εκκλησίας αναφέροντας ότι «Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας είναι πολύ πλούσια αλλά δεν ήταν ποτέ προτεραιότητά της να βοηθάει τους φτωχούς».
Τώρα μέσα στην κρίση οι ιερείς ανακαλύπτουν τη φιλευσπλαχνία τους...
, γράφει ειρωνικά η εφημερίδα. Το εκτενές ρεπορτάζ του Μίχαελ Τούμαν ξεκινάει με την περιγραφή της μεγάλης προσέλευσης των πιστών στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη για να προσκυνήσουν την εικόνα του Άξιον εστί που έχει έρθει από τον Άθω, σύμφωνα με το iefimerida.ht

«Η Ορθόδοξη Εκκλησία έσωσε την Ελλάδα σε δύσκολες εποχές. Φρόντισε για την ελεύθερη συνείδηση των Ελλήνων κατά την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Συνέβαλε στη διαμόρφωση του εθνικού κράτους, παρ’ όλες τις αντιστάσεις, από το 1821. Τι κάνει όμως σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία για να βγάλει τους Έλληνες από τη βαθύτερη κρίση, στην οποία έχουν περιέλθει από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;» διερωτάται ο δημοσιογράφος που δείχνει να γνωρίζει καλά τα ελληνικά θέματα.

Γράφει επίσης ότι «Η ορθόδοξη εκκλησία είναι πολύ πλούσια. Διαθέτει τεράστιες εκτάσεις σε όλη την Ελλάδα καθώς και ακίνητα στις καλύτερες περιοχές. Κανείς δεν ξέρει ακριβώς την αξία της περιουσίας της» θίγοντας ένα θέμα που απασχολεί και τους Ελληνες πολιτικούς.

Όσον αφορά για το πώς δείχνει την φιλευσπλαχνία της σήμερα αναφέρεται στο παράδειγμα του πατέρα Νικολάου από το χωριό Λιτή στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όχι μόνο έχει φτιάξει ραδιοφωνικό σταθμό και κέντρο νεότητας αλλά έχει φτιάξει ειδικά τμήματα εκμάθησης αγιογραφίας, μουσικής, υπολογιστών, αλλά και μαθηματικών και ξένων γλωσσών. Μιας και όλα αυτά πλέον πολλές οικογένειες δεν μπορούν να τα πληρώσουν, όπως λέει.
Καφενείο-gr -

Δεν υπάρχουν σχόλια: