Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Οι έξι συν δύο διαφωνούντες που ανάβουν φωτιές σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση Ποιοι είναι οι πράσινοι βουλευτές που θεωρούνται οι πλέον αμφίβολοι να ψηφίσουν το νέο πακέτο και πώς προδιαγράφεται η επόμενη μέρα του Κινήματος

Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012
Picture 0 for Οι έξι συν δύο διαφωνούντες που ανάβουν φωτιές σε ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση
Του Δημήτρη Κούρου
Έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούνται οι πλέον «επικίνδυνοι» να καταψηφίσουν το νέο πακέτο των μέτρων, ενώ στη ΔΗΜΑΡ δηλώνουν πλέον επισήμως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τα εργασιακά κι αν αυτά είναι σε ένα άρθρο με τα υπόλοιπα μέτρα, δε θα ψηφίσουν όλο ...
το νομοσχέδιο.
Μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Ιωαννίνων, Μιχάλη Κασσή και τη φυγή της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, στο ΠΑΣΟΚ μιλούν ανοιχτά για απόπειρα διάλυσης του κόμματος. Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του κινήματος κάνει λόγο για οργανωμένη απόπειρα διάλυσης, οπότε στην άποψη αυτή συγκλίνουν και πολλά στελέχη (σχεδόν το σύνολο όσων προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη).
Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις, έξι βουλευτές θεωρούνται οι πλέον αμφίβολοι να ψηφίσουν το νέο πακέτο, αφού οι υπόλοιποι διαφωνούντες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να υπερψηφίσουν τα μέτρα, όσο επώδυνα κι αν είναι και φέρονται έτοιμοι να παραμερίσουν τις διαφωνίες και αμφιβολίες τους μπροστά «στο καλό της χώρας».
Οι κ. Κώστας Σκανδαλίδης, Γιάννης Κουτσούκος και Θεόδωρος Παραστατίδης μέχρι σήμερα είναι σε αυτούς που δεν θέλουν να ψηφίσουν τα μέτρα. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι κ. Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Δριβελέγκας και Θεοδώρα Τζάκρη, που όμως έχουν πιο ήπια στάση και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν πως τελικά δεν θα ξεφύγουν από την κεντρική γραμμή, παρότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα όχι μόνο για τους τρεις τελευταίους αλλά για το σύνολο της ΚΟ ομάδας. Ο κ. Παραστατίδης είναι εκείνος που δηλώνει με έμφαση ότι τελικά δεν πρόκειται να ψηφίσει το νέο πακέτο και ο... τζόγος στην Ιπποκράτους παίζει με το τι θα κάνει ο κ. Σκανδαλίδης, που άλλωστε είναι διαφορετικού μεγέθους στέλεχος, διότι επηρεάζει και σημαντικό αριθμό στελεχών και βουλευτών.
Το στοίχημα της Ιπποκράτους είναι να πείσει τον κ. Σκανδαλίδη να υπερψηφίσει το πακέτο, για να μην παρασύρει κι άλλους σε μια ενδεχόμενη διαφοροποίησή του. Ετσι, ευελπιστούν τα στελέχη του κόμματος, ότι θα περιοριστούν οι διαρροές σε ένα πολύ μικρό αριθμό, «μετρημένο στα δάχτυλα του ενός χεριού». «Είναι ένα παιχνίδι ισορροπιών που θα παιχτεί μέχρι την τελευταία στιγμή. Μεμονωμένες διαφοροποιήσεις μπορεί να υπάρξουν, αλλά θα είναι ήσσονος σημασίας αν δεν πρόκειται για πρωτοκλασάτα στελέχη και δε θα επηρεάσουν την ενιαία γραμμή της κοινοβουλευτικής ομάδας, την οποία επιδιώκει ο κ. Βενιζέλος», είπε στη Voria.gr στέλεχος της Ιπποκράτους.
Στους «ύποπτους» περιλαμβάνονται επίσης οι κ. Μίμης Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κρεμαστινός, αν και όλα τα στελέχη με τα οποία συνομίλησε η Voria.gr πιστεύουν ότι δεν τίθεται θέμα καταψήφισης των μέτρων από τους δυο βουλευτές, απλώς εκφράζουν προβληματισμούς και αντιρρήσεις, που δε θα φτάσουν και σε επίπεδο αρνητικής ψήφου.
Από την τελευταία δήλωση Βενιζέλου προκύπτει ότι η κεντρική γραμμή είναι η υπερψήφιση του πακέτου. Είναι και η εικόνα που αποκόμισαν όλα τα στελέχη. Οπως και ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και δεν πρόκειται να γίνει άλλη συνεδρίαση της ΚΟ, παρά μόνο συναντήσεις με τους διαφωνούντες βουλευτές, ώστε να πεισθούν και αυτοί να ακολουθήσουν την κεντρική γραμμή. Το είπε ξεκάθαρα και ο κ. Βενιζέλος: «Θα διαχειριστούμε τα θέματα των διαφωνιών». Πάντως, πέραν του κ. Σκανδαλίδη μάλλον άλλες συναντήσεις δεν πρόκειται να υπάρξουν για τους λόγους που αναλύθηκαν από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ προηγουμένως.
Η επόμενη μέρα
Τα στελέχη του κινήματος πάντως θεωρούν πως με την ψήφιση του νέου πακέτου όχι μόνο δεν τελειώνει τίποτα, αλλά αντιθέτως ανοίγει νέος κύκλος εσωστρέφειας για το ΠΑΣΟΚ και κατ' επέκταση για την κυβέρνηση.
Μετά τις αποχωρήσεις Κασσή και Ξενογιαννακοπούλου και το άνοιγμα του θέματος της ηγεσίας στο κίνημα (το έθεσε ξεκάθαρα η κ. Κατερίνα Μπατζελή), η επόμενη μέρα φαντάζει σαν ένας Γολγοθάς. Υπάρχουν στελέχη που σημειώνουν ότι «έρχονται κι άλλες ανεξαρτητοποιήσεις και πιθανώς αποχωρήσεις», οπότε «απειλείται η σταθερότητα του ΠΑΣΟΚ». Και δεν εννοούν μόνον τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο, που έτσι κι αλλιώς κινείται σε άλλο μήκος κύματος από την ηγεσία και τις κεντρικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ...
«Τυχόν αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα σημάνει περίοδο μεγάλης αστάθειας και για την κυβέρνηση. Ετσι κι αλλιώς η ΔΗΜΑΡ, με την καταψήφιση (όπως φαίνεται) του πακέτου μπαίνει στο περιθώριο της συμμαχίας και το φορτίο της εφαρμογής των μέτρων πέφτει στις πλάτες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν το ΠΑΣΟΚ πνέει τα λοίσθια, τότε για ποια συνοχή ποιας κυβέρνησης θα μιλάμε. Η επόμενη μέρα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με σήμερα. Μην ξεχνάτε ότι τώρα αντιμετωπίζουν όλοι ένα τεράστιο εμπόδιο για να ψηφίσουν τα μέτρα, φαντάζεστε τι θα γίνει όταν θα παίρνουν την απόφαση να τα εφαρμόσουν;», σημείωνε στέλεχος του κινήματος.http://voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: