Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Ι. Στουρνάρας: «Χρήσιμες οι λίστες για την πάταξη της φοροδιαφυγής» Τις επόμενες ημέρες τα «μπιλιετάκια» προς τους καταθέτες εξωτερικού από την λίστα των 54.000


Ι. Στουρνάρας: «Χρήσιμες οι λίστες για την πάταξη της φοροδιαφυγής»


Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλούν τα πρώτα «μπιλιετάκια» προς τους έλληνες καταθέτες του εξωτερικού, οι οποίοι περιλαμβάνονται στην λίστα των 54.000 πολιτών και ...
μετά από τις σχετικές διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι οι καταθέσεις τους δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Με τις ειδοποιήσεις που θα λάβουν θα καλούνται να δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά ή να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και να πληρώσουν. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου προσήλθε να ενημερώσει σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ.
Όπως τόνισε μάλιστα αναφερθείς στις λίστες των καταθετών, «ίσως ακόμα πιο χρήσιμη (από την λίστα Λαγκάρντ) είναι αυτή των 54.000 ελλήνων», ενώ επιβεβαίωσε ότι έχουν αρχίσει οι ηλεκτρονικές διασταυρώσεις «και ήδη έχουμε μια πρώτη αίσθηση για τα εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ».    
«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι η φοροδιαφυγή», σημείωσε άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών, αναφέροντας ότι ενώ στο επίπεδο των δαπανών μετά και τα νέα μέτρα που επίκειται η ψήφισή τους «έχουμε φτάσει στο κατώτερο επίπεδο της Ε.Ε.», ωστόσο στον τομέα των εσόδων απέχουμε πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Μάλιστα δήλωσε ότι «μετά την ευόδωση των προσπαθειών να πάρουμε τη δόση, θα δώσω το βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτοί που φοροδιαφεύγουν παρανόμως, αλλά υπάρχει και η νόμιμη φοροδιαφυγή». Επίσης, χαρακτήρισε «χρήσιμες τις λίστες για την πάταξη της φοροδιαφυγής», επισημαίνοντας ότι στον τομέα των διασταυρώσεων των στοιχείων των καταθετών έχουν γίνει σημαντικά βήματα. «Έχουμε την ηλεκτρονική υποδομή για έγκυρες διασταυρώσεις», είπε, αναφέροντας ότι «θα έχουμε αποτελέσματα σύντομα στον τομέα αυτό».
«Δεν υπήρχε πρωτόκολλο παραλαβής της λίστας Λαγκάρντ»
Όσον αφορά το θέμα για το οποίο κλήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «δεν παρέλαβα κάποια σχετική λίστα ούτε από τον κ. Διώτη», τον οποίο χαρακτήρισε «έμπειρο λειτουργό» και ότι πρωτοέμαθε για αυτήν όταν ξεκίνησε ο σχετικός θόρυβος. Μάλιστα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως είπε, του ετέθη ερώτημα περί την λίστα Λαγκάρντ από τους  Financial Times «αν θα την αναζητήσει» και απάντησε πως «θα την αναζητήσει».
Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επισήμανσή του ότι δεν υπήρξε κάποιο πρωτόκολλο παραλαβής. Όπως είπε έθεσε το ερώτημα στις υπηρεσίες «και μου είπαν ότι δεν είχαν κάποιο πρωτόκολλο παραλαβής». «Δεν υπήρχε διαβιβαστικό, δεν υπήρχε λίστα ούτε στο προσωπικό αρχείο του υπουργού», πρόσθεσε. 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: