Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Τα επτά σημεία του σημειώματος Πεπόνη που «δείχνουν» Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο Ζητούν να διερευνηθούν από τη Βουλή πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών Οικονομικών σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών

Πέμπτη 01 Νοεμβρίου 2012
Τα επτά σημεία του σημειώματος Πεπόνη που «δείχνουν» Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλο
Σε επτά σημεία του σημειώματος που απέστειλαν στη Βουλή για την «αμαρτωλή»  πορεία της λίστας Λαγκάρντ στη χώρα μας, οι οικονομικοί εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης κάνουν λόγο για στοιχεία που δείχνουν πράξεις και παραλείψεις «μελών...
της ελληνικής κυβέρνησης» και φωτογραφίζουν τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλο.  Ζητάνε, ως εκ τούτου, όπως τους υπαγορεύει ο συνταγματικός νομοθέτης, να διερευνηθεί η υπόθεση από τη Βουλή. Ταυτόχρονα, διαχωρίζουν την υπόθεση για τα μη πολιτικά πρόσωπα, τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ιω. Διώτη και Ιω. Καπελέρη, κρατώντας αντίγραφα και επιφυλασσόμενοι για την άσκηση ή μη δίωξης εναντίον τους .
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείωμα, που έστειλαν οι δυο μαζί με τη δικογραφία και τις μαρτυρικές καταθέσεις, αλλά και το επίμαχο USB με τα ονόματα, αναφέρονται λεπτομερώς η πορεία της λίστας, αλλά και τα σκοτεινά σημεία, τα οποία τους οδήγησαν στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.
Ειδικότερα από δικαστικούς κύκλους εκτιμάται ότι το βασικό σημείο που μέτρησε ώστε το θέμα να φθάσει στη Βουλή είναι η αναφορά ότι από έγγραφο του σημερινού υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα προκύπτει ότι το επίμαχο CD, το οποίο παρέλαβαν από το γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου υπό τη μορφή excel δεν βρέθηκε ποτέ στο υπουργείο. Επίσης οι δυο εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι το υλικό της λίστας δεν «αξιοποιήθηκε ποτέ από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς».
Σύμφωνα με το σημείωμα:
-Η υπόθεση ερευνάται με αυτεπάγγελτη εντολή των οικονομικών εισαγγελέων και αντικείμενο της έρευνας ήταν να εντοπιστεί η λίστα.
-Η αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ παρελήφθη από το Γραφείο του υπουργού τον Οκτώβριο 2010 μέσω της διπλωματικής  οδού, όπως είχε συμφωνηθεί με την γαλλική κυβέρνηση. Δεν πρωτοκολλήθηκε, αλλά και δεν προέκυψε καταχώρηση στο υπουργείο Οικονομικών.
-Τον Ιούνιο του 2011 και με την μετακίνηση του υπουργού Παπακωνσταντίνου από το υπουργείο Οικονομικών σε άλλο υπουργείο ενημερώθηκε ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, κ. Ι. Διώτης για τη λίστα, την προέλευση της, αλλά του παραδόθηκε συγχρόνως υπό τη μορφή USB.
-Τον Αύγουστο 2011 παραδόθηκε στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο και του αναφέρθηκαν οι νομικές ενστάσεις του κ. Διώτη.
-Στις 2 Οκτωβρίου 2012 ο κ. Βενιζέλος διεβίβασε στο γραφείο του πρωθυπουργό το USB  το οποίο παραδόθηκε ιδιοχείρως στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ σήμερα Στασιμόπουλο.
-Δεδεομένου ότι «δεν έχει λάβει χώρα η δέουσα αξιοποίηση του υλικού παραγγείλαμε την αξιοποίηση της από την περιφερειακή Διεύθυνση του ΣΔΟΕ».
-Ο νυν υπουργός Οικονομικών με έγγραφο του δήλωσε ότι δεν υπάρχει πλέον στο υπουργείο η επίμαχη λίστα.
Σύμφωνα με τους εισαγγελείς πρέπει να διερευνηθούν από τη Βουλή τα στοιχεία και τα πραγματικά περιστατικά, που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις των πρώην υπουργών σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών 3119 και το άρθρο 1 παρ. 1.
Τη δικογραφία ανέλαβε να μελετήσει, όπως ορίζει ο νόμος, ο αντεισαγγελέας του  Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελής, ενώ σύμφωνα με δικαστικές πηγές είναι μονόδρομος η αποστολής της στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής ή προκαταρκτικής Επιτροπής. Παράλληλα και στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας εκκρεμεί αίτημα για μετατροπή της σε εξεταστικής Επιτροπή για να διερευνηθεί η υπόθεση της πορείας της λίστας Λαγκάρντ. 
ΒΗΜΑ-Παπαδάκου Γιάννα

Δεν υπάρχουν σχόλια: