Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σαμαράς προς υπουργούς: Να ενημερώνετε ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ Για να διασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή - Ταρακούνησε το Μαξίμου το φάλτσο με την εκκένωση νησιών

Σαμαράς προς υπουργούς: Να ενημερώνετε ΠαΣοΚ - ΔΗΜΑΡ


Οδηγία προς τους υπουργούς, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, να ενημερώνουν τα αρμόδια στελέχη του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ για νομοθετικές πρωτοβουλίες που ετοιμάζονται να αναλάβουν, ετοιμάζεται να δώσει το...
Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν μελλοντικές κινήσεις που μπορεί να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην κυβερνητική συνοχή.
Οι κινήσεις υπουργών που κινούνται χωρίς συνεννόηση, αγνοώντας ότι η κυβέρνηση είναι τρικομματική, δημιουργούν ένα ιδιαιτέρως προβληματικό περιβάλλον για την κυβέρνηση και χρειάστηκε να γίνει…«παράσταση διαμαρτυρίας» από τον εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ κ. Δ. Χατζησωκράτη που επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, στον οποίο έθεσε το θέμα.
Το αποκορύφωμα ήταν η προ ημερών κατάθεση τροπολογίας από τον υπουργό Εργασίας κ. Ι. Βρούτση σχετικά με την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, που τελικά απεσύρθη, μετά από έντονες αντιδράσεις.
Η αποστασιοποίηση των δύο μικρότερων εκ των τριών εταίρων της κυβερνώσας πλειοψηφίας, δηλαδή του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, προκάλεσε την υπουργική υπαναχώρηση, που έγινε την επομένη του «πολέμου διαρροών» με αφορμή την επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ.
Σε αυτό το προβληματικό πεδίο για την κυβέρνηση, ήρθε και προστέθηκε ένα ακόμα φάλτσο την Πέμπτη που ταρακούνησε το Μέγαρο Μαξίμου. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ξαφνιάστηκαν αρχικά και εξοργίστηκαν στη συνέχεια, μόλις πληροφορήθηκαν ότι ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κ. Μουσουρούλης εξομολογήθηκε σε γεύμα με εφοπλιστές ότι η τρόικα έχει φτάσει να ζητάει την εκκένωση των νησιών της άγονης γραμμής, με λιγότερους από 150 κατοίκους.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά σήμανε συναγερμός και υπήρξε παρέμβαση κυβερνητικών παραγόντων στις Βρυξέλλες για να υπάρξει σχετική διάψευση, ώστε να λήξει το θέμα πριν λάβει διαστάσεις και δημιουργήσει νέα προβλήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και επιβαρύνει περαιτέρω τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων.
Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας φέρεται να υποστήριξε_ στη Ναυτιλιακή Λέσχη του Πειραιά, ενώπιον 70 και πλέον εκπροσώπων της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας_ ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών του ζήτησαν την… εκκένωση των νησιών που έχουν πληθυσμό κάτω των 150 κατοίκων!
Μετά την έκταση που έλαβε το θέμα το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι «ουδέποτε τέθηκε θέμα, από την τρόικα, εγκατάλειψης νησιών της ελληνικής επικράτειας, ενώ και ο κ. Μουσουρούλης διέψευσε ότι δήλωσε τα παραπάνω, σε μια χρονική στιγμή που έντονη ήταν η συζήτηση στο παρασκήνιο για έξοδό του από την κυβέρνηση.
Παράλληλα νέο καμπανάκι κτύπησε στο Μαξίμου, από τη δεύτερη επίθεση που εξαπέλυσε στη Ν.Δ. εντός 24ωρών ο εισηγητής Οικονομικών του ΠαΣοΚ κ. Φιλ. Σαχινίδης. Εχοντας και τη στήριξη της ηγεσίας υπενθύμισε από το βήμα της Βουλής στην κυβερνητική πλειοψηφία ότι το ΠαΣοΚ στηρίζοντάς τη ΝΔ δεν δεσμεύθηκε ότι θα φιμωθεί και την κάλεσε να αποφασίσει εάν επιθυμεί αυτή τη στήριξη ή όχι.
Αφορμή για την επίθεση του κ. Σαχινίδη ήταν η πρόσφατη αναφορά του κ. Σαμαρά, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την κυρία Μέρκελ, ότι η Ελλάδα ήταν μία χώρα διεθνώς απομονωμένη, αλλά και η επισήμανση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, ότι οι 89 διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να προωθηθούν γρήγορα κατόπιν απαίτησης της τρόικας, θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί από τον Μάρτιο.
Το θέμα της κυβερνητικής συνοχής συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση των κκ. Σταμάτη και Χατζησωκράτη και συμφωνήθηκε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός, καθώς ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ του επεσήμανε ότι δεν μπορεί να υπάρχει αιφνιδιασμός των κυβερνητικών εταίρων από υπουργούς για σοβαρά ζητήματα.
Τα θέματα της συνοχής της κυβέρνησης θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα γίνει εκτός απρόοπτου την προσεχή Δευτέρα, καθώς τα φαινόμενα δυσλειτουργιών και εσωτερικών αντιπαραθέσεων κυριαρχούν στην κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ., ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ.
Στη σύσκεψη των αρχηγών αναμένεται να συζητηθεί κυρίως το θέμα των μέτρων ύψους 13,8 δισ. και η κρίσιμη δοκιμασία ψήφισής τους από τη Βουλή, αλλά και η στρατηγική ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: