Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Δεν παίρνουν αναρρωτικές για να μη χάσουν τη δουλειά τους Εργαζόμενοι με ρευματικές παθήσεις διακινδυνεύουν την υγεία τους

Δεν παίρνουν αναρρωτικές για να μη χάσουν τη δουλειά τους


Η επιβάρυνση που επιφέρει η οικονομική κρίση στην υγεία των εργαζομένων που πάσχουν από ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις και η ανάγκη ενός Εθνικού Σχεδίου για την πρόληψή τους, είναι το μήνυμα που στέλνουν η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα προς την... ηγεσία του υπουργείου Υγείας μετά την 1η Πανελλήνια συνάντηση των συλλόγων ατόμων με αρθρίτιδα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Αρθρίτιδα (12 Οκτωβρίου).  Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του συλλόγου ρευματοπαθών Κρήτης, του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων των παιδιών με χρόνιες ρευματοπάθειες, του Δωδεκανησιακού συλλόγου αυτοάνοσων νοσημάτων αρθρίτιδας και λύκου  «Θάλεια». 
Η Ελλάδα έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που αναφέρουν αναρρωτικές άδειες οι οποίες σχετίζονται με προβλήματα υγείας. Μόνο το 14% αναφέρει απουσία λόγω προβλημάτων υγείας, με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο να ξεπερνά το 22%. 

Ένας λόγος για το χαμηλό ποσοστό απουσιών είναι ο φόβος των εργαζομένων να μη χάσουν τη δουλειά τους σε περίπτωση που δηλώσουν ασθένεια.  Με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, πολλοί  διακινδυνεύουν την υγεία τους και συνεχίζουν να εργάζονται σε ακατάλληλο χώρο εργασίας. Eπίσης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η απώλεια εργασίας επηρεάζει δυσμενώς την υγεία του ελληνικού πληθυσμού και μπορεί να αυξήσει τη θνησιμότητα.  Όπως διαπιστώθηκε, όσοι απολύθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα είχαν χειρότερη εξέλιξη της υγείας τους από εκείνους που συνέχισαν να εργάζονται.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις 2013-2016,  που εκπονήθηκε από το ΔΣ της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. (Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα), έχει ως κύριους άξονες  την ενημέρωση,  την πρόληψη, τη σωστή αντιμετώπιση, την εκπαίδευση καθώς και την προστασία των εργαζομένων ατόμων με αρθρίτιδα. Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία - Επαγγελματική Ενωση Ρευματολόγων Ελλάδος  σε συνεργασία με τους συλλόγους των ασθενών πρόκειται να υποβάλει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  

Οικονομικές επιπτώσεις
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της αρθρίτιδας έχει υψηλό άμεσο και έμμεσο οικονομικό κόστος.  Το κόστος θεραπείας των ελλήνων ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα, που λαμβάνουν βιολογικά φάρμακα, ανέρχεται στα 12.000 ευρώ (ανά ασθενή σε ετήσια βάση), ενώ συνολικά ξεπερνά τα 600 εκ. ευρώ.
Οι ρευματικές και οι μυοσκελετικές παθήσεις, όπως η οσφυαλγία, το αυχενικό σύνδρομο, οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες (ρευματοειδής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική, ψωριασική αρθρίτιδα) και  η οστεοαρθρίτιδα, επηρεάζουν τους Έλληνες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο χρόνιο πρόβλημα υγείας. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπροσώπων της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, στην Ελλάδα ζουν 70.000-100.000 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, με το 25% να σταματά να εργάζεται σε διάστημα πέντε ετών.  Επίσης υπάρχουν 25.000 ασθενείς, στην πλειοψηφία τους νεαροί άνδρες, με αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα ενώ περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα της Τρίτης Ηλικίας υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια και υπεύθυνη της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., κυρία Νάντια Τσιλιάκου, το ένα τρίτο  των ασθενών με αρθρίτιδες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, φοβίες και κρίσεις πανικού, που συνδέονται με την πάθησή τους, δεδομένης της τεράστιας επιβάρυνσης στην ποιότητα της ζωής τους. Γι' αυτό η  ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έθεσε σε λειτουργία από τον Ιούνιο του 2007 την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα (τηλ. 210-8237302 helpline@arthritis.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: