Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

«Μαύρες πλερέζες» στην αγορά


Πέμπτη, 17 Μαΐου 2012 |



Οι εκπρόσωποι της αγοράς είναι απογοητευμένοι για τη νέα πολιτική περιπέτεια στην οποία εισέρχεται η χώρα
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
Οι επερχόμενες..
εκλογές δεν είναι καλοδεχούμενες για την αγορά .Μπορεί ο επιχειρηματικός κόσμος να μην μπόρεσε τελικά να επιβάλει τη δημιουργία κυβέρνησης και επομένως την πολιτική σταθερότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πειθαρχεί στις αποφάσεις των πολιτικών χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Αρκετοί εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων εξέδωσαν ανακοινώσεις στις οποίες δεν κρύβουν ούτε την απογοήτευση ούτε την οργή τους για τη νέα πολιτική περιπέτεια, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα λειτουργήσει αρνητικά για την ταλαιπωρημένη σε πολλά επίπεδα οικονομική δραστηριότητα. Το τραπεζικό σύστημα ταλανίζεται και δεν μπορεί να στηρίξει την πραγματική οικονομία, με αποτέλεσμα η ρευστότητα να στενεύει ακόμη περισσότερο. Τα επενδυτικά σχέδια -όσα υπάρχουν- «παγώνουν», όπως και κάθε άλλη επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενώ στην έναρξη της τουριστικής περιόδου οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αισθητή μείωση των εσόδων. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο παραλύει, όπως συμβαίνει σε κάθε προεκλογική περίοδο.


Σε ανακοίνωσή του, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκτιμά ότι «η ακυβερνησία είναι απλώς η χαριστική βολή για την αγορά». Το ΕΕΘ καταφέρεται εναντίον των πολιτικών παραγόντων, οι οποίοι -όπως σημειώνει- αφού πρώτα οδήγησαν χωρίς καμία στρατηγική στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αδυνατούν να συνεννοηθούν για το σχηματισμό κυβέρνησης και οδηγούν τον τόπο σε νέες εκλογές. «Τώρα που το διαζύγιο των πολιτικών με τον ορθολογισμό και τον πατριωτισμό επισημοποιήθηκε, μπορούμε να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους», επισημαίνει, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα πως «η αίσθηση ότι οι πολιτικοί -εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- εξακολουθούν να βάζουν το κομματικό τους συμφέρον πάνω απ’ όλα επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Η ίδια νοοτροπία που οδήγησε στην παρακμή και την απαξίωση το πολιτικό σύστημα καταδικάζει τη χώρα και την κοινωνία στη χρεοκοπία».


«Η αγορά έχει στεγνώσει. Η κοινωνία αγωνία για την επόμενη ημέρα. Οσο περνά ο καιρός, τόσο τα προβλήματα θα οξύνονται και η αντιμετώπισή τους θα γίνεται δυσχερέστερη», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ, το οποίο εκτιμά ότι «η χώρα οδηγείται με ανεξέλεγκτο βηματισμό στην απομόνωση».


Μετριοπαθής είναι και η σχετική δήλωση του ΣΕΒ, ο οποίος υπογραμμίζει: «Οσοι διαθέτουν γνώση και συνείδηση αντιλαμβάνονται ότι η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Και αγωνιούν. Αλλά η πολιτική ομαλότητα, η κοινωνική συνοχή και η ευρωπαϊκή μας προοπτική ένα μόνο πραγματικό εγγυητή μπορούν να έχουν: τον ελληνικό λαό».


Σύμμαχος οι τράπεζες
Στο μεταξύ, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χτες στο ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης «The Met» το Ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μίλησαν σε ακροατήριο επιχειρηματιών για την οικονομική συγκυρία δύο ανώτερα στελέχη της Eurobank: ο γενικός διευθυντής της τράπεζας, Γ. Μαρίνος, έκανε λόγο για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας που «θα αξιοποιεί τα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα, σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι υποδομές, οι μεταφορικές υπηρεσίες, οι αγροτοεπιχειρήσεις, τα τρόφιμα και ποτά, οι τραπεζικές υπηρεσίες, τα φάρμακα, τα εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα». Επίσης, υπερασπίστηκε το ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, υποστηρίζοντας ότι η δαιμονοποίηση του τραπεζικού κλάδου είναι μια λανθασμένη αντίληψη. «Είμαστε σύμμαχος, όχι εχθρός. Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό της κοινωνίας, στο βαθμό που είναι εφικτό λόγω των περίπλοκων περιστάσεων, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας, ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση».


Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο επικεφαλής των αναλυτών της Eurobank, Πλάτων Μονοκρούσος, ο οποίος υποστήριξε ότι «το δίλημμα είναι πλέον παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω μιας (αρχικά) επίπονης πορείας (αναγκαίων) μεταρρυθμίσεων ή άτακτη χρεοκοπία, οικονομική εξαθλίωση και πολιτική απομόνωση», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «η επανενίσχυση του ρόλου του εγχώριου τραπεζικού συστήματος ως βασικού αρωγού της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής ευημερίας προϋποθέτει την εδραίωση αισθήματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα μας.ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: