Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Αμείλικτοι με τη διαφθορά

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 Τελικά τίποτα δεν είναι δύσκολο. Και οι φοροδιαφεύγοντες εντοπίζονται και οι δημόσιοι λειτουργοί που «τα παίρνουν» πιάνονται, ακόμη και οι οργανωμένες εστίες διαφθοράς ...
αποκαλύπτονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υπάρχει διάθεση. Και τελευταία υπάρχει. Καθημερινά και ιδιαίτερα εύγλωττα είναι τα αποτελέσματα των σχετικών προσπαθειών. Η κατηγορία πως είμαστε μια χώρα με βαθιά ριζωμένη τη διαφθορά αποδεικνύεται βασιμότατη.
Oτι κάτι έχει αλλάξει είναι βέβαιο. Κάποια βήματα έχουν γίνει. Αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Γι' αυτό και η ταχύτητα πρέπει ν' ανέβει. Και κάποιοι γελοίοι ενδοιασμοί να υποχωρήσουν. Αν θέλουμε να βγούμε κάποτε από την κρίση, θα πρέπει, πρώτα απ' όλα, ν' αποκτήσουμε μια σοβαρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη δημόσια διοίκηση. Το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που έχουμε σήμερα.
Σωστά ανοίγονται και ερευνώνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Ορθότατα εντοπίζονται περιουσιακά στοιχεία και ελέγχεται αν δικαιολογείται η απόκτησή τους. Επιβεβλημένη είναι η εξάντληση κάθε αυστηρότητας στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν πρέπει να γίνονται γνωστά τα ονόματα δημόσιων λειτουργών που ομολογούν ότι λεηλάτησαν δημόσιο χρήμα ή πιάστηκαν με σημαδεμένα χαρτονομίσματα.
Γιατί δεν πρέπει να ξέρουμε ποιοι κλέβουν επί χρόνια τα ταμεία εισπράττοντας συντάξεις που δεν δικαιούνταν; Γιατί δεν κινείται κάποια διαδικασία για τους αλιτήριους των πειθαρχικών συμβουλίων που επέβαλαν την ποινή της? μετάθεσης ή της ολιγοήμερης παύσης για περιπτώσεις κατάχρησης δημόσιου χρήματος; Γιατί δεν στέλνεται προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι ο πόλεμος εναντίον της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα είναι αμείλικτος και δεν υπακούει σε κακώς νοούμενες προστασίες ατομικών δικαιωμάτων;
Δεν ξέρω αν και πότε θα γίνει ένας συνολικός απολογισμός της σπατάλης και της διαφθοράς που έχει διαπιστωθεί (και θα διαπιστωθεί) στον δημόσιο τομέα, αλλά για να έχουμε μια εικόνα της συμβολής της στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αρκεί μία μόνο επισήμανση: προ μηνός χρειάστηκαν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις για να εξοικονομηθούν τα 340 εκατομμύρια ευρώ που έλειπαν για να «κλείσει» η δανειακή σύμβαση. Αλλά οι έρευνες αποδεικνύουν ότι μόνο οι συντάξεις-μαϊμού στοιχίζουν κάθε χρόνο στα ταμεία 450 εκατομμύρια ευρώ.
bartzinopoulos@hotmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: