Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις για το «χαράτσι» της ΔΕΗ Εκ νέου εξώδικα και για τους δεύτερους λογαριασμούς


Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 Τοπικά
Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Κατερίνης, όπου πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση των συμμετεχόντων στην κίνηση «Κόντρα στο Ρεύμα», κατά ..
της επιβολής του ειδικού φόρου μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Τα νεότερα έρχονταν από την συνεδρίαση δικηγόρων που στηρίζουν το κίνημα, οι οποίοι συζήτησαν τη διαρροή που έχει δημοσιευθεί για την σχετική απόφαση που πρόκειται να εκδώσει του Συμβούλιο της Επικρατείας.
Οι νεότερες εξελίξεις
Η συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, με αφορμή την διαρροή αναφορικά με την απόφαση του ΣΤΕ, το οποίο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κρίνει αντισυνταγματική την διακοπή ρεύματος για μη πληρωμή του «χαρατσιού» όχι όμως και την επιβολή του, ως ειδικού τέλους, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Η αιτιολογία για το παραπάνω είναι ο έκτακτος χαρακτήρας του τέλους. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η επιβολή του ξεπεράσει τα δυο χρόνια, θα θεωρηθεί φόρος και θα αντιτίθεται στη λογική μιας απόφασης βασισμένης στο σκεπτικό του ΣΤΕ. Με την εξέλιξη αυτή, θα έρθει και η αφαίρεση από την ΔΕΗ, ως ιδιωτική εταιρεία που είναι, της δικαιοδοσίας είσπραξης του ειδικού τέλους.
Τέλος, έγινε λόγος και σε πρόσφατες διευκρινίσεις στις οποίες είχε προβεί το υπουργείο Οικονομικών, όπου αναφέρονται και τα εξής:
«Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.
Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού».
Αυτό που δηλώθηκε με σαφήνεια, είναι ότι η πρωτοβουλία «Κόντρα στο Ρεύμα» συνεχίζει την σύνταξη και κατάθεση εξωδίκων, βλέποντας τους ελιγμούς που πραγματοποιεί η κυβέρνηση, διαφοροποιούμενη από αρχικές σχετικές τοποθετήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: