Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Ράιχενμπαχ: Τέσσερα δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις «Η Ελλάδα κάνει νέα αρχή σε πιο στέρεη βάση», τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορστ Ράιχενμπαχ.

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να εξαγγείλει μέτρα που θα εστιάζουν στην ανάπτυξη της ελληνικής...
οικονομίας και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέτρα στα οποία η ΕΕ θα συνδράμει σημαντικά, τόνισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της δεύτερης τριμηνιαίας έκθεσης της Task Force.
O κ. Ράιχενμπαχ αναφέρθηκε στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν 500 εκατομμύρια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την οποία συζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την ελπίδα για ευτυχή κατάληξη. Η γενικότερη ιδέα, διευκρίνισε, είναι να δοθούν κοινοτικά κονδύλια στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία με τη σειρά της, με μία μόχλευση δηλαδή, θα αυξήσει αυτά τα κονδύλια και θα τα διαθέσει στις ελληνικές τράπεζες με την υποχρέωση να τα διοχετεύσουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση θα λειτουργήσει και το λεγόμενο «εργαλείο κατανομής κινδύνου», το οποίο αναμένεται να αποδοθεί στην Ελλάδα ως τον Ιούνιο και το οποίο αναμένεται να αποδεσμεύσει πόρους για μεγάλα έργα, περιλαμβανομένων και των υποδομών ενέργειας.
Αναφερόμενος στην πορεία των 181 έργων που έχει προκρίνει ως σημαντικά η Επιτροπή, ο κ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε την ικανοποίησή του, λέγοντας ότι «τα παρακολουθούμε στενά ανά τρίμηνο, δίνουμε χρώματα, πορτοκαλί, πράσινο και κόκκινο και η μεγάλη πλειοψηφία είναι στο πράσινο».
Ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης εξήρε την προσφορά των κρατών μελών στον τομέα της τεχνικής βοήθειας για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η οποία μαζί με την απορρόφηση των πόρων αποτελούν την αποστολή της Ομάδας Δράσης. «Βλέπουμε μια χωρίς προηγούμενο βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και τον ΟΟΣΑ», είπε χαρακτηριστικά.
Ως προς τα αποτελέσματα της τεχνικής βοήθειας, το πεντάμηνο που βρίσκεται εδώ η Ομάδα Δράσης, κατέγραψε θετικές εξελίξεις στην αύξηση των εσόδων του δημοσίου, έναντι ανείσπρακτων οφειλών, με είσπραξη 946 εκατομμυρίων ευρώ, ποσόν που υπερκαλύπτει τον στόχο για το 2011 που ήταν 400 εκατομμύρια.
Στην τεχνική βοήθεια για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε κεντρικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης κεντρικό ρόλο παίζουν η Γαλλία και η Γερμανία. Μάλιστα έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διοικητική μεταρρύθμιση σε υπουργικό επίπεδο και έχει ξεκινήσει η προσπάθεια αξιολόγησης των δομών που υπάρχουν στα διάφορα υπουργεία «για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητά τους», όπως είπε.
Ως προς το επιχειρηματικό περιβάλλον είπε ότι πρέπει να γίνουν πολλά για την πάταξη της γραφειοκρατίας. Έφερε ως παραδείγματα τον έλεγχο των εξαγωγών από τα τελωνεία, ο οποίος απαιτεί 20 μέρες ενώ ο κοινοτικός μέσος όρος είναι δέκα μέρες. Αναφέρθηκε επίσης στην αβεβαιότητα του χρόνου και της έκβαση των διαδικασιών αδειοδότησης, που αποθαρρύνει τους επενδυτές.
Μια άλλη απαίτηση, η οποία περιέχεται και στο μνημόνιο είναι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υγείας. Ο αρμόδιος υπουργός έχει ζητήσει βοήθεια στο θέμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σημαντικό θέμα είναι και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η εφαρμογή της οποίας θα προσφέρει μεγάλα οφέλη «στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης».
Ο κ. Ράιχενμπαχ ξεκαθάρισε από την αρχή ότι η ευθύνη για τη λειτουργία της Ομάδας Δράσης είναι ελληνικής κυριότητας και λειτουργεί κατ? αίτημα των ελληνικών υπηρεσιών. Ερωτηθεί αν πρόκειται να αναλάβει τον ρόλο της παρακολούθησης της εφαρμογής του β! οικονομικού προγράμματος, απάντησε ότι ο ρόλος της Ομάδας Δράσης και στο μέλλον θα παραμείνει η παροχή τεχνικής βοήθειας. «Είμαστε υπόλογοι προκειμένου να αναφέρουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί αλλά αυτό διαφέρει από την παρακολούθηση στο πλαίσιο της εποπτείας από πλευράς τρόικας», είπε χαρακτηριστικά.
Να γίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ή άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, παρέχουν τα δάνεια προς τις τράπεζες και στη συνέχεια είναι ευθύνη των ίδιων των τραπεζών να τα διοχετεύσουν προς τις επιχειρήσεις, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χορστ Ράιχενμπαχ.
«Στις τράπεζες επαφίεται να εκτιμήσουν ποιά είναι η δυνατότητα διαχείρισης κινδύνου», πρόσθεσε, απαντώντας στο ερώτημα αν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στον ρόλο τους για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει τώρα επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να υπερβούμε τα εμπόδια και να καταλήξουν τα χρήματα στην πραγματική οικονομία.
Η αξιολόγηση δεν είναι κριτήριο για απολύσεις
Στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης εντάσσεται και η αξιολόγηση της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό είναι συνήθης πρακτική σε άλλα κράτη-μέλη, δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χορστ Ράιχενμπαχ.
Ερωτηθείς αν θα αποφασιστούν απολύσεις από το μέτρο της αξιολόγησης, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι αυτό δεν είναι ένα μέσον για να αποφασίσει κανείς αν θα προχωρήσει σε απολύσεις ή όχι. «Η αξιολόγηση έχει σχέση με τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί, με πολιτικούς προσανατολισμούς και δεν αποτελεί κριτήριο για απόλυση».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: