Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Πιερία XXL! Με τη βοήθεια της Π.Ε. Πιερίας παρέμεινε ανοιχτός ο δρόμος της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο ΑΕ

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/4a071c64184f6ed127d1b90fcde1a863_L.jpg 

Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2012
Το «αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες» της αντιπεριφερειάρχη, ήταν η αιτία για την συνδρομή της Περιφέρειας στον καθαρισμό της ..
Εθνικής Οδού που ανήκει στην Αιγαίο ΑΕ.
Και επισήμως επιβεβαιώθηκε η αδυναμία της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο ΑΕ να κρατήσει ανοιχτή την Εθνική Οδό στο ύψος της Πιερίας, ύστερα και από τις πρόσφατες χιονοπτώσεις. Χθες, με δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, οι πολίτες του νομού ενημερώθηκαν ότι μετά από επικοινωνία του Διοικητή της Τροχαίας με την Αντιπεριφερειάρχη, μηχάνημα της Τεχνικής Υπηρεσίας από το πρωί μέχρι το μεσημέρι εργαζόταν σε δρόμο ευθύνης ιδιώτη!
Το δελτίο τύπου της Περιφέρειας
Σε δύο μόλις παραγράφους, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, αναλύει τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αποχιονισμό περιοχής, εκτός των αρμοδιοτήτων της. Ο ένας είναι, ότι ζητήθηκε η συνδρομή της από την Τροχαία (και όχι από την Εταιρεία). Ο άλλος είναι το «αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες». Προφανώς, στους ίδιους πολίτες που έχουν αλυχτήσει από τα πολλά διόδια.
(…) Τις πρωινές ώρες λόγω της πυκνής χιονόπτωσης που επικρατούσε στην εθνική οδό Αθηνών- Θεσσαλονίκης,  ο Διοικητής  της Τροχαίας Κατερίνης ζήτησε τη συνδρομή της Περιφερειακής  Ενότητας Πιερίας. Η Σοφία Μαυρίδου απάντησε θετικά και -κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του-   λίγο μετά τις 8 π.μ. μηχάνημα των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πιερίας επιχειρούσε στο σημείο έως το μεσημέρι.
«Ανταποκριθήκαμε άμεσα στο αίτημα της Τροχαίας Κατερίνης και  συμβάλαμε  με μηχάνημα της Π.Ε. Πιερίας στη διαδικασία αποχιονισμού, αποδεικνύοντας το αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και τηρώντας  την υπόσχεσή μας να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο της Πιερίας, παρόλο που η εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης δεν βρίσκεται εντός των ορίων αρμοδιοτήτων μας», δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας (…)

Τέρμα η πλάκα!
Πέρα από το γεγονός ότι αποδείχθηκε η αδυναμία της Αιγαίο ΑΕ να παρέχει υπηρεσίες για τις οποίες προπληρώνεται, η πρωτοβουλία της αντιπεριφερειάρχου γεννάει μια σειρά ερωτημάτων τα οποία οφείλει να απαντήσει.
Το πρώτο και βασικό είναι, αν υπήρξε ενημέρωση για την κατάσταση του δρόμου εκτός από την τροχαία και από τον «παραχωρησιούχο» και αν ζητήθηκε και από την Αιγαίο η συνδρομή της Περιφερειακής Ενότητας.
Το δεύτερο είναι, και αφορά τον διοικητή της Τροχαίας, αν πριν επικοινωνήσει με την Αντιπεριφερειάρχη είχε επικοινωνήσει με την Αιγαίο ΑΕ και κυρίως τι του είπαν (ή τι βοήθεια αρνήθηκαν) για να φτάσει στο σημείο να απευθυνθεί στην αντιπεριφέρεια. Προφανώς γνωρίζει πως την ευθύνη για τον αποχιονισμό της Εθνικής Οδού δεν την έχει η πολιτεία. (για αυτό άλλωστε πληρώνουμε τόσα πολλά και ακριβά διόδια)
Το τρίτο σημείο είναι, αν το κόστος της παροχής των υπηρεσιών της Περιφέρειας (καύσιμα μηχανήματος αποχιονισμού, εργατοώρες) θα το επιβαρυνθεί ο ιδιώτης (εν προκειμένω η Αιγαίο) ή ο πολύπαθος φορολογούμενος. Αν δεν το θυμούνται στην Περιφέρεια ο ίδιος φορολογούμενος, ως χρήστης του δρόμου, προπληρώνει στην Αιγαίο για τέτοιου είδους υπηρεσίες. Αν το «τσεκ» πάει στην Αιγαίο, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε το κόστος του.
Το τέταρτο είναι, αν η αντιπεριφέρεια Πιερίας διαθέτει τόσα πολλά μηχανήματα αποχιονισμού και είχε την πολυτέλεια να στείλει και σε έναν δρόμο που δεν είναι στην αρμοδιότητά της. Αν έχει αυτήν την «πολυτέλεια» σε εξοπλισμό, γιατί στην προηγούμενη χιονόπτωση ταλαιπωρήθηκαν τόσο πολύ οι πολίτες. Αν δεν έχει την «πολυτέλεια» και έστειλε μηχάνημα, θα θέλαμε πολύ να μάθουμε ποιοι συντοπίτες μας το στερήθηκαν από την περιοχή τους.
Τέλος, να διευκρινίσουμε, ότι δεν αμφισβητούμε το αίσθημα ευθύνης κανενός φορέα, αλλά το αντιπαραβάλουμε κόντρα σε μια «μονόπαντη» εισπρακτική πολιτική της Εταιρείας, που στο παρελθόν έχει υποχρεώσει ακόμη και οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια (Αύγουστος 2007 προς τους πυρόπληκτους της Πελοποννήσου) να πληρώσουν διόδια, που έχει καταφέρει μέσω του κοινοβουλίου να μετατρέψει σε τροχονομική παράβαση την άρνηση πληρωμής διοδίων για δρόμους που δεν υπάρχουν. Την αντιπαραβάλουμε κόντρα στην εισπρακτική πολιτική μιας εταιρείας που υποχρεώνει ακόμη και ΑΜΕΑ στην καταβολή διοδίων. Τέλος την αντιπαραβάλουμε κόντρα σε μια λογική, η οποία υποχρεώνει ακόμη και οχήματα της Περιφέρειας ή του δήμου, να πληρώνουν διόδια…
Τελικά, είμαστε πολύ ΧΧL εδώ στην Πιερία.... ή μήπως είμαστε κάτι άλλο;
Β.Ζ.  

ΕΠΤΑ-ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: