Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Σαρωτικές αλλαγές - Έρχεται ψαλίδι σε κατώτερο μισθό και επικουρικές, διασώζονται 13ος & 14ος μισθός


Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2012
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την οριστικοποίηση των όρων της δανειακής ..
συμφωνίας σε ό,τι αφορά στα εργασιακά.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, είχε χθες το μεσημέρι συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Απ' ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, διασώζεται ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ μειώνονται κατά 20% οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Η μείωση θα αφορά όλους τους εργαζόμενους και όχι μόνο τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.
Επίσης, διατηρούνται οι ωριμάνσεις (διετίες, πολυετίες), καθώς και τα βασικά επιδόματα (οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας), τα οποία αναπροσαρμόζονται με το ύψος της κατώτερης αμοιβής μετά τη μείωση. Η "μετενέργεια", το δικαίωμα δηλαδή του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων για έξι μήνες μετά τη λήξη τους, παραμένει σε ό,τι αφορά το βασικό μισθό και τα βασικά επιδόματα, όπως ορίζονται από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Μετά τη λήξη των κλαδικών συμβάσεων θα ακολουθούν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρξει πρόνοια, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνεται με βάση τον κατώτερο μισθό που προβλέπεται από την κλαδική σύμβαση και όχι από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι κατώτερες αμοιβές που προβλέπονται από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις είναι κατά 8% έως 40% υψηλότερες από την Εθνική Συλλογική.
Επίσης, καταργούνται με νόμο όλοι οι κανονισμοί εργασίας στις ΔΕΚΟ και η μονιμότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα φαίνεται να έχει αποδεχθεί, τη μείωση κατά 15% στις επικουρικές συντάξεις, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις και στις κύριες.
Η πρόταση της τρόικας για περικοπή των ειδικών μισθολογίων του Δημοσίου (ένστολοι, γιατροί, δικαστές, διπλωμάτες, καθηγητές πανεπιστημίου, κληρικοί), φαίνεται πως τελικά απορρίφθηκε.
Το "όχι" από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο οδήγησε σε νέες πιέσεις της τρόικας για άλλες περικοπές.
Η αρχική πρόταση της τρόικας ήταν να περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια κατά ποσοστό ανάλογο με αυτό του Ενιαίου Μισθολογίου που εφαρμόζεται στο Δημόσιο, δηλαδή κατά 15% ως 18% κατά μέσο όρο. Στη συνέχεια έπεσε στο τραπέζι νέα πρόταση για χαμηλότερη μείωση, 10% κατά μέσο όρο, από την οποία θα προέκυπτε εξοικονόμηση της τάξεως των 600 εκατ. ευρώ.
Η συνολική ετήσια μισθολογική δαπάνη για τα ειδικά μισθολόγια αγγίζει τα 5,97 δισ. ευρώ και αφορούν περίπου 195.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Παραλλήλως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς είπε "όχι" στη μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑΜ, δηλαδή του επικουρικού ταμείου ασφάλισης των μισθωτών που καλύπτονται από το ΙΚΑ.
Οι δανειστές έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν νέα μείωση των κύριων συντάξεων, πυροδοτώντας νέο κύκλο διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων, ώστε να συμπληρωθεί το ποσό των 3,2 ως 3,3 δισ. ευρώ των περικοπών για το 2012 -αναζητούνται πλέον περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ο περιορισμός του εφάπαξ φαίνεται να μετατίθεται για αργότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: