Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

«Λευκή» η απεργία στην Κατερίνη

Τετάρτη 08 Φεβρουαρίου 2012




ΕΝΤΟΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΠΟΔΙΣΑΝ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Λευκή κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά ήταν η χθεσινή απεργία σε ότι αφορά την..
Κατερίνη και την Πιερία, καθώς η ισχυρή χιονόπτωση που ξεκίνησε από το βράδυ της Δευτέρας και συνεχίστηκε, χρωμάτισε το σκηνικό αλλά και την συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Τόσο στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας λίγοι ήταν αυτοί που αψήφησαν το κρύο και το χιόνι.

Βεβαίως, η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις δεν μπορεί να κρίνει το συνολικό ποσοστό των απεργούντων, καθώς για μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσουν το κέντρο της πόλης. Άλλωστε, οι πολιτικές εξελίξεις και τα μέτρα που προσανατολίζεται, υπό τις πιέσεις της τρόικας, να ψηφίσει η κυβέρνηση θεωρείται σίγουρο ότι θα προκαλέσουν και άλλες δυναμικότερες αντιδράσεις και απεργίες από μέρους τους εργαζομένων.
Παρακάτω, ακολουθούν το ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης και η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ σχετικά με τη χθεσινή απεργία.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Εμείς οι απεργοί του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που  συγκεντρωθήκαμε σήμερα Τρίτη  7/2/2012  στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης, εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:

Η κυβέρνηση με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο συζητά και διαπραγματεύεται την ακύρωση του θεσμού των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τη δραματική για μια ακόμα φορά μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Συνταγή και πολιτική που αφαιρεί τεράστιους πόρους από τους εργαζόμενους και την πραγματική οικονομία, εκτοξεύοντας την ύφεση, την ανεργία, αλλά και την απώλεια εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.
Η κοινωνική Ευρώπη και ο σεβασμός στις συμφωνίες των κοινωνικών φορέων, ποδοπατούνται, ακυρώνονται και θυσιάζονται στο βωμό των συμφερόντων, των τοκογλύφων δανειστών, των τραπεζιτών και των μεγαλοεργοδοτών, αδιαφορώντας προκλητικά για τις επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονομία.
Καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση και την Τρόικα γιατί με τη λαίλαπα των νέων μέτρων, με τις δραματικές περικοπές μισθών και συντάξεων, τις απολύσεις, την φοροεπιδρομή, την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων  οδηγούν τους εργαζόμενους και την κοινωνία στην φτώχια  στην εξαθλίωση και στην απελπισία.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι της χώρας με μια φωνή απαιτούμε:
Κάτω τα χέρια από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Κάτω τα χέρια από τις Κλαδικές ΣΣΕ.
Κάτω τα χέρια από τους μισθούς και τα μεροκάματα.
Κάτω τα χέρια από τις κύριες και επικουρικές μας συντάξεις.
ΟΧΙ στις απολύσεις και στην ανεργία.
Όχι στα χαράτσια και στην άγρια φορολόγηση.
Όχι στην κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού.
Όχι στην ακρίβεια, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Όχι στην υποβάθμιση της δωρεάν Δημόσιας υγείας.
ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΡΑ!
Να αποσυρθούν τώρα όλα τα ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ - ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΑ - ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ.
Να ενισχυθούν τα εισοδήματα, η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η πραγματική οικονομία, η ανάπτυξη, η ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.
Επιτέλους να πληρώσουν οι ΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΕΙΣΦΟΡΟΚΛΕΠΤΕΣ, οι ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΟΙ, ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ! Αυτοί που λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο και διοχέτευσαν τα υπερκέρδη και τον παράνομο πλούτο στο εξωτερικό.
Να προστατευθούν τα δημόσια αγαθά, οι κοινωνικές υπηρεσίες και οι θέσεις εργασίας!
Να δοθεί τέλος στις απολύσεις, στη στοχοποίηση, την ενοχοποίηση των εργαζομένων και στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και των ΔΕΚΟ.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Σεβασμό του ελληνικού Συντάγματος, που κατοχυρώνει και προστατεύει τη συλλογική αυτονομία, τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ειδικότερα, τη διατήρηση του πλαισίου μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων, η οποία αποτελεί βασικό σημείο της συλλογικής αυτονομίας.
•Σεβασμό και εφαρμογή  της Εθνικής Γενικής 2010-2012, που κατοχυρώνει τα κατώτατα όρια μισθών-ημερομισθίων με βάση την προϋπηρεσία των εργαζομένων, τα επιδόματα εορτών και αδείας  και το σύνολο των ελάχιστων όρων παροχής εργασίας.
•Κατοχύρωση,  διεύρυνση  και ενίσχυση του θεσμού των ΒΑΕ. Να επαναφέρουν όλες τις ειδικότητες που άδικα και αβασάνιστα κατήργησαν από τη λίστα (καθαρίστριες, καμαριέρες, μαγείρους, ταμίες κτλ).
• Άμεσα μέτρα για την προστασία της πλήρους απασχόλησης και των θέσεων εργασίας από καταχρηστικές πρακτικές εργοδοτών.
•Δηλώνουμε τη στήριξή μας στον αγώνα των εργαζομένων στη χαλυβουργία και ενώνουμε τη φωνή μας με όλα τα σωματεία που αγωνίζονται με σθένος.
•Απαιτούμε την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εργαζομένους στη Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης, στις συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων μας, στους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ του Ν. Πιερίας και στους εργαζομένους στην καθαριότητα του Δήμου Κατερίνης.
•Απαιτούμε την παραδειγματική τιμωρία και τη δήμευση της περιουσίας όλων όσων διασπάθισαν δημόσιο χρήμα, απαιτούμε να πληρώσουν οι έχοντες και οι κατέχοντες και όλοι αυτοί οι υπεύθυνοι που συνεχίζουν να  μένουν στο απυρόβλητο.
•Επιμήκυνση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και διαμόρφωσή του στο 80% του κατώτατου μισθού. Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλο το χρόνο της ανεργίας.
•Άμεσα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης του εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων.
•Κατάργηση των διοδίων.
•Όχι στην κατάργηση του παραρτήματος ΙΚΑ Λιτοχώρου.
Οι εργαζόμενοι και η κοινωνία δεν αποδέχονται εκβιασμούς και νέα μέτρα! Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενεών, υποκύπτοντας σε τελεσίγραφα και συνταγές υποδούλωσης του λαού μας!
Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ.Μ.Ε. και σε κάθε αρμόδιο.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΛΑΣΗΣ ΚΟΤΡΩΝΗΣ    ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Κυβέρνηση, τρόικα και τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, και ΛΑΟΣ περνούν βαριές αλυσίδες στην εργατική τάξη, στο λαό, για να σώσουν τα κέρδη κα τα προνόμια των μονοπωλίων. Τα αρπάζουν όλα και καταδικάζουν το λαό σε μακροχρόνια φτώχεια και εξαθλίωση. Μετατρέπουν το μισθό σε χαρτζιλίκι, τις συντάξεις σε επίδομα φτωχοκομείου. Γαβγίζουν με την απειλή της χρεοκοπίας γιατί φοβούνται τη δύναμή μας.
Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να μπει μπροστά στον αγώνα με όλες τις δυνάμεις της. Αυτή την ώρα μια επιλογή έχουμε: ή τις αλυσίδες ή τα όπλα του αγώνα.
Ξεσηκωμός, οργάνωση σε κάθε εργοστάσιο και τόπο δουλειάς.
Ενότητα κι αγώνας για:
να φύγει τώρα η κυβέρνηση του εγκλήματος μαζί με την τρόικα.
να μην υπογραφεί κανένα νέο μνημόνιο, καμία νέα συμφωνία.
να πληρώσει η πλουτοκρατία.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε εργοστάσιο κι επιχείρηση, κλάδο τον κλάδο να οργανωθούν και να πάρουν αποφάσεις να μην επιτρέψουμε να περάσει κανένα μέτρο που να μειώνει μισθούς, μεροκάματα, συντάξεις.
Όλοι στον αγώνα για ανατροπή της βαρβαρότητας.
Με το ΠΑΜΕ μπροστά ενώνουμε τις δυνάμεις μας. Κάνουμε πέρα κάθε δύναμη που στέκεται εμπόδιο.
Όχι άλλη αναμονή, όχι άλλες αυταπάτες. Ας τους κάνουμε τη ζωή κόλαση πριν μας την κάνουν αυτοί.
Απομονώστε και τιμωρείστε όποιον βάλει την υπογραφή του στο σφαγιασμό των δικαιωμάτων μας.
Δεν παραδινόμαστε.
Αγώνας, σύγκρουση ως το τέλος.
Έξοδος από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, μονομερής διαγραφή χρέους.
Κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων.
Εργατική, λαϊκή εξουσία.
Είναι ο μόνος δρόμος για να σωθεί ο λαός, για να σωθεί ο πλούτος της χώρας και οι παραγωγικές της δυνατότητες.ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: