Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Κρας τεστ διαρκείας στο ΠΑΣΟΚ - ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Την υλοποίηση των κρίσιμων στόχων της κυβέρνησης και όχι τα εσωκομματικά έχει προτάξει αυτή την περίοδο ο Ευ. Βενιζέλος. Στη φωτογραφία ο υπουργός Οικονομικών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου
Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
Η διαχείριση της επόμενης ημέρας των μαζικών διαγραφών και η σταθεροποίηση των δυνάμεων μέχρι την προσφυγή στις κάλπες τα βασικά μέτωπα, για τα οποία αναζητούνται... λύσεις.

Την υλοποίηση των κρίσιμων στόχων της κυβέρνησης και όχι τα εσωκομματικά έχει προτάξει αυτή την περίοδο ο Ευ. Βενιζέλος. Στη φωτογραφία ο υπουργός Οικονομικών με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου
Σε απανωτά κρας τεστ οδηγείται το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί να κάνει -εν μέσω σοβαρών εθνικών διαβουλεύσεων για την αποφυγή της χρεοκοπίας- το επόμενο βήμα για την εκλογή νέας ηγεσίας, προκειμένου να ανασυγκροτήσει τις βασικές του δυνάμεις μέχρι τις εκλογές.
Με εξαιρετικής σημασίας αναπάντητα ερωτηματικά, όπως για τον χρόνο των εθνικών εκλογών και για την προηγηθείσα μάχη για τη νέα δανειακή σύμβαση που παραμένει στον «αέρα» (οι Βρυξέλλες αναμένουν σαφείς δεσμεύσεις από τα πολιτικά κόμματα), το ΠΑΣΟΚ αναζητεί λύσεις, αφενός για να χειριστεί την επόμενη μέρα των μαζικών διαγραφών και αφετέρου για να σταθεροποιήσει ει δυνατόν βασικούς πυρήνες των δυνάμεών του μέχρι την ημέρα της εθνικής κάλπης.
Το κύριο ερώτημα πάντως που φαίνεται ότι απασχολεί σ' αυτήν τη συγκυρία βουλευτές και στελέχη είναι η ημερομηνία εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Αύριο Πέμπτη θα συνεδριάσει και για την επικαιροποίηση του γενικού χρονοδιαγράμματος το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, όπου ο Γ. Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα επιμείνει στην εκλογή αρχηγού (από τη βάση όπως έλεγε πάντα;) στις 18 Μάρτη, αν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως ο Ανδ. Λοβέρδος, θεωρούν αυτονόητη την επίσπευση της διαδικασίας, ώστε το ΠΑΣΟΚ να έχει χρόνο να προετοιμαστεί για τη μάχη των εθνικών εκλογών, έχοντας εγκαίρως σχέδιο, ψηφοδέλτια κ.ά.
Με τίτλο «Θέσεις για τη  Νέα Ελληνική Ανόρθωση » («ΝΕΑ»), ο Ανδ. Λοβέρδος θα παρουσιάσει αύριο τις προτάσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τις διαπιστώσεις του για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Με τίτλο «Θέσεις για τη "Νέα Ελληνική Ανόρθωση"» («ΝΕΑ»), ο Ανδ. Λοβέρδος θα παρουσιάσει αύριο τις προτάσεις του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ και τις διαπιστώσεις του για το τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Εγκυρες πληροφορίες, δε, αναφέρουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει προτάξει τα εσωκομματικά, επιλέγοντας συνειδητά σε τούτη την κρίσιμη φάση και ως υπουργός Οικονομικών να συμβάλει αποφασιστικά στην επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για την «επιβίωση» της χώρας. Ωστόσο -λένε οι ίδιες πληροφορίες- έχει ενημερώσει τους στενούς συνεργάτες του και τους βουλευτές ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μπει άμεσα σε φάση προετοιμασίας για την καθοριστική μάχη - με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Μια ενδιαφέρουσα κίνηση για «φυγή προς τα εμπρός» έχει σχεδιάσει ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αύριο θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για το μέλλον του κόμματος (και τις διαπιστώσεις του για το τι έχει γίνει) με τίτλο στο κείμενο: Θέσεις για τη «Νέα Ελληνική Ανόρθωση» («ΝΕΑ»). Στη συγγραφή του κειμένου συμμετείχαν εκτός από τον Ανδ. Λοβέρδο, στενοί συνεργάτες του και βουλευτές, όπως οι κ. Αηδόνης, Βαρδίκος, Τσιρώνης, Τιμοσίδης και οι κ. Τζάκρη, Μαλλιώρη και Γιαννακοπούλου.
Αποφάσεις από τον Γ. Παπανδρέου
Πονοκέφαλος το «διαζύγιο» με τους διαγραφέντες

Και με τους διαγραφέντες; Το θέμα δεν αποκλείεται να απασχολήσει το Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης, καθώς κάποια στελέχη εισηγούνται τη διαγραφή τους και από το κόμμα (όχι μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα).
Από την άλλη πλευρά και βάσει έγκυρων πληροφοριών οι διαγραφέντες και οι «9» προς διαγραφή δεν θα συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες - εάν και εφόσον πάντα οι εκλογές γίνουν τον Απρίλιο και όχι αργότερα, οπότε πολλά μπορεί να αλλάξουν. Ετσι κι αλλιώς βουλευτές που στηρίζουν την εκλογή Βενιζέλου (όχι μόνο από τον σκληρό πυρήνα αλλά και από τα... πέριξ) εμφανίζονται «απόλυτοι» και ζητούν ενίσχυση στις εκλογικές περιφέρειές τους όπου σηκώνουν τον «σταυρό» του «ναι». Θα διαγραφούν οριστικά όσοι καταψήφισαν το νέο μνημόνιο; Η «σφραγίδα» στις αποφάσεις αφορά τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος καλείται να απαντήσει για το αν το «διαζύγιο» με τους διαγραφέντες βουλευτές είναι οριστικό...
Εκρηκτικό κλίμα
Πάντως το κλίμα στο ΠΑΣΟΚ είναι τουλάχιστον εκρηκτικό και εκτιμάται ότι οδηγεί στην πόλωση. Επιθετικός ο λόγος του Χ. Καστανίδη για παράδειγμα χθες εναντίον του Β. Βενιζέλου -«είναι «σώγαμπρος» στο ΠΑΣΟΚ», είπε- ενώ βουλευτές που στηρίζουν τον υπουργό Οικονομικών στο εσωκομματικό σκηνικό απαντούν με εξίσου επιθετικά σχόλια στο περιστύλιο για τη στάση του «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση.

ΕΘΝΟΣ-ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: