Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Συνεδρίασε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο Από άμυνα και Δημόσιο τα 325 εκ.


Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
Την περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 125 εκατ. ευρώ και την επίσπευση των ..
περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου με στόχο την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ εξέτασε χθες το υπουργικό συμβούλιο αναζητώντας φόρμουλα μείωσης των δαπανών κατά 325 εκατ. ευρώ που αποτελεί προαπαιτούμενο από τις Βρυξέλλες, ώστε να καλυφθεί το σχετικό έλλειμμα στη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου συμμετείχε και ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, την παραίτηση του οποίου ο Λουκάς Παπαδήμος δεν έκανε δεκτή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος στην εισαγωγική του τοποθέτηση. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως έκανε δεκτές τις υπόλοιπες πέντε παραιτήσεις που του υπεβλήθησαν (Γεωργιάδης, Ροντούλης, Γεωργίου, Ξενογιαννακοπούλου, Κουτσούκος).

Κατά την εισήγησή του, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε "ιστορικής σημασίας" την υπερψήφιση του οικονομικού προγράμματος από τη Βουλή και "απόφαση ευθύνης" που "ήταν εξαιρετικά δύσκολη πολιτικά" την απόφαση των βουλευτών. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η ψήφιση του προγράμματος είναι "καθοριστικής σημασίας για την έγκριση του προγράμματος από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης, καθώς και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την πολιτική έγκριση της διαδικασίας του PSI και επίσης για την προετοιμασία της νέας δανειακής σύμβασης".

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε, όμως, ότι μέχρι την τελική απόφαση για τη χρηματοδοτική στήριξη της χώρας στις αρχές Μαρτίου και τη νέα δανειακή σύμβαση απομένουν "πολλά και κρίσιμα βήματα". Ως εκ τούτου, τόνισε "πρέπει να εργαστούμε πολύ σκληρά, συστηματικά και συντονισμένα, προκειμένου οι λεγόμενες προαπαιτούμενες ενέργειες να έχουν υλοποιηθεί", καθώς χωρίς αυτές "δεν μπορούν να υλοποιηθούν τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα και για την έγκριση του προγράμματος από το ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ευρωζώνης και η απόφαση για την εκκίνηση της διαδικασίας του PSI και κυρίως η τελική μεγάλη απόφαση για την χρηματοδοτική στήριξη της χώρας".

Ο κ. Παπαδήμος ζήτησε "συνεχή και απόλυτη προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση", καθώς τόσο οι βασικές όσο και οι σχετικά δευτερεύουσες προαπαιτούμενες ενέργειες είναι πολλές.

Σημειώνεται ότι στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπαδήμος, αφού μίλησε για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στη σύνθεση της κυβέρνησής του -χωρίς όμως να κάνει σαφές αν επίκειται ανασχηματισμός ή απλά μια αντικατάσταση των παραιτηθέντων- αναφέρθηκε στα επεισόδια της Κυριακής, τα οποία χαρακτήρισε "θλιβερά και απαράδεκτα". Όπως είπε, ήδη έχει συζητήσει με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ενώ την Τετάρτη θα συσκεφθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, "προκειμένου να εξετάσουμε διεξοδικά τα προβλήματα που έχουν προκύψει, καθώς και τις οικονομικές συνέπειες και γενικότερα να συζητήσουμε με ποιον τρόπο μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τέτοια φαινόμενα στο μέλλον".

Επίσης, όπως έγινε γνωστό, μέχρι την προσεχή Τετάρτη, όταν θα συνεδριάσει το Eurogroup, θα δοθούν οι έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών, πιθανόν με επιστολή, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Μέχρι τότε, πρόκειται να εξειδικευτούν και το τι θα αφορούν τα μέτρα ύψους 325 εκ. ευρώ που εκκρεμούν ώστε να κλείσει οριστικά το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: