Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

«Αρπακτικές ακρίδες η τρόικα, που εκβιάζουν για να δώσουν βοήθεια»

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
http://www.kalymniansvoice.com/el/images/stories/articles/articles2011/akrides_katastrofi_aftodioikisi.jpg
Εναλλακτική τρόικα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποτελείται και από πρώην υπουργούς Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης, θα στείλει στην Αθήνα η Ομάδα των Σοσιαλιστών και ..Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση βασισμένο στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι επικριτικές φωνές στην Ευρώπη για το νέο πακέτο λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα.
Λίγες μόλις μέρες αφότου ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Χάνες Σβόμποντα σε επιστολή του προς τους Ζοζέ Μπαρόζο και Oλι Ρεν ζητούσε εξηγήσεις για τις υπερβολικές απαιτήσεις της τρόικας στην Ελλάδα, ενώ κατηγορούσε τους υπαλλήλους τους ως «αλαζονικούς», χθες ανακοίνωσε ότι οι Σοσιαλιστές σκοπεύουν να στείλουν άμεσα στην Αθήνα τριμελή ομάδα - μια εναλλακτική τρόικα, όπως τη χαρακτήρισε. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι η ομάδα θα αποτελείται και από πρώην υπουργούς Οικονομικών χωρών της ευρωζώνης, αλλά και από οικονομολόγους - πολιτικά στελέχη ή μη - που έχουν βαθιά γνώση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.
Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι εξετάζεται η συμμετοχή στην ομάδα πρώην υπουργών Οικονομικών του Λουξεμβούργου ή του Βελγίου, καθώς και της Περβένς Μπερές, γαλλίδας σοσιαλίστριας, προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και αντιπροέδρου της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι η Π. Μπερές είχε ασκήσει έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ υποτάχθηκαν στις διαθέσεις της Γερμανίας. Στόχος της σκιώδους τρόικας είναι να πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Αθήνα με φορείς και παράγοντες και να προχωρήσει σε ουσιαστική παρέμβαση, χαράσσοντας ένα εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης, βασισμένο στην ανάπτυξη και στην απασχόληση και όχι στην αυστηρή λιτότητα.
«ΛΥΠΗ». «Συμβάλλουμε ώστε να γίνει εύθραυστο το ελληνικό οικονομικό και κοινωνικό σύστημα κι εκφράζω τη λύπη μου γι' αυτό», δήλωσε στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Χ. Σβόμποντα, ο οποίος παρομοίασε τα μέλη της τρόικας με «αρπακτικές ακρίδες που εκβιάζουν για να χορηγήσουν τη βοήθειά τους». «Η τρόικα ομιλεί στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όμως δεν έρχεται να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», τόνισε.
«Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευσή της στο Μνημόνιο που ψηφίστηκε. Γνωρίζουμε, όμως, ότι οι περικοπές μισθών και συντάξεων και η ακραία δημοσιονομική πειθαρχία, όπως έχει φανεί στην πράξη, δεν απαντούν αποτελεσματικά στην ύφεση», σημείωσε η επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά.ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: