Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Aλλο η διαφωνία, άλλο το κόμμα

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012
Δεν είναι περίεργο αυτό τον καιρό να βλέπει ή να προβλέπει κανείς νέα κόμματα. Οταν μάλιστα σημειώνονται για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά τέτοιες μαζικές διαφοροποιήσεις και..
διαγραφές βουλευτών από τα δύο (πρώην;) κόμματα εξουσίας, για πολλούς η εμφάνιση ενός τουλάχιστον νέου κομματικού συνασπισμού είναι κάτι το αναπόφευκτο.
Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Τα κόμματα δεν γεννιούνται από μια εσωκομματική ρήξη ή από την ανάγκη μιας ομάδας βουλευτών ν' αποκτήσουν κομματική στέγη. Είναι πολλές οι προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να βρει κάποια απήχηση ένα τέτοιο εγχείρημα. Πρέπει πρωτίστως να καλύπτει ένα πολιτικό κενό, πρέπει να έχει κάποια πολιτική πρόταση να καταθέσει, πρέπει να εισηγείται μια αξιόπιστη λύση για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου.
Δυστυχώς τίποτα απ' αυτά δεν θα μπορούσαν να επικαλεστούν κάποιοι ή και όλοι οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ τη νύχτα της Κυριακής. Δικαίωμά τους ήταν να τηρήσουν τη στάση που τήρησαν, αλλά και δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να διαπιστώνει ότι, πρώτον, η επιλογή τους έγινε καθυστερημένα, δεύτερον, σε καμία περίπτωση δεν δείχνει πολιτική συνέπεια και, τρίτον, δεν απαντά στα προβλήματά μας.
Να το πω πιο απλά; Αν κάτι δεν λείπει από την ελληνική κοινωνία είναι ο αντιμνημονιακός λόγος. Από ακραία επαναστατικό μέχρι μετριοπαθή και από έξαλλο μέχρι σοβαρό. Κι αν κάτι λείπει απ' όλους αυτούς είναι η πρόταση. Γιατί η απόρριψη του μνημονίου είναι μισή πρόταση, δεν είναι ολοκληρωμένη. Δεν απαντά στον προβληματισμό για τη διαδικασία που θα πρέπει ν' ακολουθήσουμε για ν' αποφύγουμε τη χρεοκοπία.
Και όχι μόνο αυτό. Οπως και να το κάνουμε, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι αξιόπιστα αντιμνημονιακοί. Οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ στήριξαν επί ενάμιση χρόνο την πολιτική του μνημονίου. Αν δεν άντεξαν να συνεχίσουν, αυτό ούτε τους δικαιώνει πολιτικά, ούτε τους αναδεικνύει σε αξιόπιστους πολέμιούς του. Και οι νεοδημοκράτες μπορεί να κράτησαν ψηλά την αντιμνημονιακή σημαία επί ενάμιση χρόνο, αλλά η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η εξουσιοδότηση να χειριστεί τη δανειακή σύμβαση τους μετέθεσε, είτε τους αρέσει είτε όχι, στο μνημονιακό στρατόπεδο.
Την Κυριακή το βράδυ οι 43 του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκαναν μια προσωπική επιλογή. Μόνο αυτό. Δεν έθεσαν βάσεις δημιουργίας κόμματος.
bartzinopoulos@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: