Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Δικαίωμα της Κύπρου να αποφασίζει τι θα πράττει - ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ «ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΗΡΕΜΙΑ»

Παπανδρέου: Δικαίωμα της Κύπρου να αποφασίζει τι θα πράττειΤρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και η λειτουργία του διυπουργικού συμβουλίου Ελλάδος - Τουρκίας, βρέθηκαν στο ..
επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα Γ. Παπανδρέου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, η τηλεφωνική συνομιλία Παπανδρέου-Ερντογάν δεν αποτελεί μια ξαφνική επιλογή, αλλά υποκατέστησε την συνάντηση που επρόκειτο να έχουν οι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οπως έγινε γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε στον Τούρκο ομόλογό του ότι στα θέματα ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και ηρεμία και ότι "η Κύπρος, ως κυρίαρχο κράτος, έχει δικαίωμα να αποφασίζει για το τι κάνει", προσθέτοντας ότι θα πρέπει "να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή".
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν επίσης για την προοπτική των διμερών συναντήσεων και τη λειτουργία του διυπουργικού συμβουλίου για το οποίο όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπαν ότι θα ενεργοποιηθεί τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
"Εμείς", ανέφερε ο κ. Μόσιαλος, "πάντα επιδιώκουμε μία λειτουργική σχέση με την Τουρκική Δημοκρατία" και "ευελπιστούμε ότι η κατάσταση τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα είναι τέτοια που θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μας να πάμε στην Τουρκία".
Τέλος, όπως είπε, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τις εξαγωγές, τον τουρισμό και θέματα Υγείας
Ερντογάν: Πρώτα η λύση, μετά οι έρευνες
Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, ο Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να επανέλαβε στον κ.Παπανδρέου την πάγια θέση της Αγκυρας ότι η έρευνα για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της Κύπρου πρέπει να γίνει μετά την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός φέρεται επίσης να επισήμανε ότι μονομερείς πρωτοβουλίες θα έβλαπταν τη διαδικασία των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Ο Ερντογάν ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό σχετικά με την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ σχετικά με τις έρευνες στη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε από την πλευρά του τον Τούρκο ομόλογό του σχετικά με τις θέσεις της Ελλάδας και της ελληνοκυπριακής πλευράς και υπογράμμισε τη σημασία της "ψύχραιμης στάσης".
Έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο ξεκινά η Τουρκία
Η Αγκυρα, εν τω μεταξύ, συνεχίζει την πάγια ρητορική της περί "λάθους" της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, με νέες προκλητικές δηλώσεις, λέει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για πόλεμο.
Την ίδια ώρα, άρχισαν οι τουρκικές έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Πίρι Ρέις να περνά νοτιοδυτικά της Πάφου με προορισμό, όπως εκτιμάται, το οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Όπως μετέδωσαν τα κυπριακά μέσα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος βρέθηκε το πρωί σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Τίμης, νοτιοδυτικά της Πάφου κινούμενο με νοτιοανατολική κατεύθυνση και ταχύτητα 8 – 8,5 ναυτικών μιλίων, η οποία δείχνει ότι δεν διεξάγει έρευνες.
Για την ώρα το τουρκικό πλοίο παραμένει σε διεθνή ύδατα, ωστόσο όπως εκτιμάται, προορισμός του είναι το "οικόπεδο 12" της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στο σημείο όπου είναι σε εξέλιξη η γεώτρηση της Noble Energy. Σε περίπτωση που η πορεία του παραμείνει ως έχει, το Πίρι Ρέις αναμένεται να διέλθει σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων από την πλατφόρμα νωρίς το βράδυ.
"Το πλοίο (Πίρι Ρέις) πρόκειται να φτάσει γύρω στο μεσημέρι στην περιοχή όπου θα αρχίσει η εξερεύνηση. Η ομάδα θα αρχίσει τις σεισμολογικές έρευνές της το απόγευμα, αφού φτάσει στην περιοχή με τις αναφερθείσες γεωγραφικές συντεταγμένες", δήλωσε προς το επίσημο τουρκικό πρακτορείο ο Χουσεΐν Αβνί Μπενλί, ο οποίος είναι επικεφαλής του ινστιτούτου που θα διεξάγει τις έρευνες. ΕΘΝΟΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: