Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Οδυσσέας Παπανδρέου πουλάει.. ήλιο στη Μέρκελ

Με τον Οδυσσέα, ο οποίος όμως αντίθετα με το ομηρικό έπος έχει κακό τέλος, παρομοιάζουν γερμανικές εφημερίδες τον Γ.Παπανδρέου, με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ. Με τον τίτλο «Ο ‘Οδυσσέας’ κάνει στάση στο Βερολίνο» η εφημερίδα Kleine Zeitung σημειώνει ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να πείσει τη Γερμανίδα ομόλογό του ότι τα γερμανικά δισεκατομμύρια  δεν καταλήγουν σε «βαρέλι χωρίς πάτο». Από την πλευρά της, προσθέτει το ρεπορτάζ, η κ. Μέρκελ αναμένεται να ασκήσει πίεση για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Το βαρέλι δίχως πάτο»
Στο ίδιο..
μήκος κύματος η Stuttgarter Zeitungαναφέρει: «Ο Γιώργος Παπανδρέου, γνώστης της ελληνικής μυθολογίας» παρομοιάζει συχνά τη δύσκολη πορεία της Ελλάδας με την Οδύσσεια. Στο δείπνο με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, θα πρέπει να την πείσει ότι  τα δάνεια που χορηγούνται στην Ελλάδα, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τη Γερμανία, δεν καταλήγουν σε βαρέλι δίχως πάτο.
Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο 59χρονος πρωθυπουργός της Ελλάδας ανήκει σε μία από τις τρείς πολιτικές δυναστείες της χώρας, οι οποίες εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 50 χρόνια. Υπογραμμίζει ότι οι δυναστείες αυτές έχουν τυλίξει τη χώρα σε ένα πυκνό δίχτυ πελατειακών σχέσεων.«Ρουσφέτι και ευνοιοκρατία αποτελούν την αιτία της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία στην ουσία είναι κρίση του πολιτικού συστήματος» επισημαίνει η εφημερίδα.
Ανακαλύπτει δε, τις ρίζες του προβλήματος στη δεκαετία του ’80, όταν ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, Ανδρέας Παπανδρέου διπλασίασε το χρέος (από 34% σε 70%) σε δύο βουλευτικές περιόδους. «Τότε ήταν που η Ελλάδα άρχισε να ζει πέρα από τις δυνατοτήτες της» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Οχι όπως ο Οδυσσέας
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ως απόγονος της δυναστείας Παπανδρέου, αποτελεί στα μάτια πολλών Ελλήνων μέρος του προβλήματος, αλλά ο  ίδιος θέλει να είναι μέρος της λύσης. Σίγουρα δεν είναι ο τυπικός Έλληνας πολιτικός. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ και μεγαλώσε σε διάφορες χώρες. Ο νεαρός Παπανδρέου ήταν κοσμοπολίτης και αριστερός. Τώρα, υπό την πίεση των δανειστών, πρέπει  να αλλάξει το ίδιο του το κόμμα, το οποίο πριν τις εκλογές  προπαγάνδιζε ευρείες κρατικοποιήσεις. Την ίδια ώρα, τα συνδικάτα, που δεν θέλουν να ακούν για μεταρρυθμίσεις, εξεγείρονται.
Ο Παπανδρέου παραμένει, ωστόσο, υπερβολικά χαλαρός στην προσπάθειά του να κυβερνήσει το ελληνικό πλοίο εν μέσω καταιγίδας. Ποτέ δεν δείχνει νευρικότητα, ποτέ δεν υψώνει τον τόνο της φωνής του, ποτέ δεν χάνει την ψυχραιμία του, υποστηρίζουν, σύμφωνα με τα γερμανικά δημοσιεύματα, οι στενοί συνεργάτες του. Δύναμη αντλεί κυρίως από την ηρεμία του.
Ο Παπανδρέου έχει μόνο μία ευκαιρία να σώσει τη χώρα του. Πολύς χρόνος δεν του απομένει. Μάλλον θα είναι ο τελευταίος εκπρόσωπος της πολιτικής δυναστείας των Παπανδρέου, επισημαίνεται και υπογραμμίζεται ότι πιθανόν «ο δρόμος του για την Ιθάκη να μην έχει αίσιο τέλος όπως του Οδυσσέα».
Επιχείρηση... λιακάδα
«Στις συναντήσεις που θα έχει με την Γερμανίδα Καγκελάριο, σημειώνει ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στους Times του Λονδίνου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα ενός μεγάλου έργου εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα ώστε να καλυφθεί το ενεργειακό κενό της Γερμανίας, μετά την απόφασή της να καταργήσει τους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να «αντισταθμίσει» τη βοήθεια των πολλών δισ. ευρώ, παρέχοντας στη Γερμανία το μόνο που δεν διαθέτει : λιακάδα. Οι Έλληνες υπομένουν τους χλευασμούς των γερμανικών tabloids που ζητούν από την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να αποπληρώσει τα χρέη της. Το project “ήλιος” όμως θα μπορούσε να είναι η αμέσως καλύτερη συμφωνία, επισημαίνουν οι Times.
Με το έργο αυτό η Ελλάδα θα γίνει πρωτοπόρος στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας η οποία θα εξαχθεί στη βόρεια Ευρώπη. Η Γερμανία έχει εκφράσει μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένεται να προσελκύσει επενδύσεις πάνω των 20 δισ. ευρώ δημιουργώντας περίπου 30.000 – 60.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Είναι προφανές πως η Ελλάδα διαθέτει και μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την άφθονη πηγή ενέργειας, αλλά προηγούμενες προσπάθειες απέτυχαν εξαιτίας  των συμφερόντων στην παραγωγή άνθρακα. Ο κ. Παπανδρέου πάντως υποσχέθηκε να ξεπεράσει την γραφειοκρατία και την διαφθορά.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: