Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

«Ώρα για δράση» «Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πολύ χρόνο να δράσουν για την Ελλάδα» λέει ο Τ.Γκάιτνερ

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011
Ο κόσμος ολόκληρος μετέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες το μήνυμα ότι αποτελεί δική τους ευθύνη η ανάσχεση της κρίσης χρέους, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας στο... αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ. Ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε και στην κρίση χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι «η Ευρώπη έχει χρόνο, αλλά όχι πάρα πολύ» για να την αντιμετωπίσει.


«Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, άκουσαν ολόκληρο τον κόσμο να λέει ότι οφείλουν να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να δώσουν τη διαβεβαίωση ότι προτίθενται και έχουν την ικανότητα να ανασχέσουν την κρίση» είπε ο Τίμοθι Γκάιτνερ.

«Η Ευρώπη έχει χρόνο, αλλά όχι πάρα πολύ» τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ουάσινγκτον το Σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ομάδας των 20, οι Ευρωπαίοι επέμειναν να υπερασπίζονται το σχέδιο που εκπονήθηκε στις 21 Ιουλίου: εκτός του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 160 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει διεύρυνση του ρόλου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο εξουσιοδοτείται για την αγορά δημοσίου χρέους.

Πολλοί όμως πιστεύουν ότι υπάρχει επίσης ανάγκη για την ενίσχυση των πόρων του, οι οποίοι περιορίζονται σήμερα στα 440 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θεωρείται δύσκολο εξαιτίας της αντίθεσης Γερμανών αξιωματούχων, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Άλλο πρόβλημα που ενισχύει την νευρικότητα στις αγορές είναι το γεγονός ότι το σχέδιο της 21ης Ιουλίου δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή. Θα έχει τεθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, διαβεβαίωσαν στην Ουάσινγκτον οι Ευρωπαίοι.


Σύμφωνα με τον Τίμοθι Γκάιτνερ, η ευρωπαϊκή κρίση «έχει αρχίσει να πλήττει την οικονομική ανάπτυξη παντού, σε χώρες τόσο απομακρυσμένες όπως η Κίνα, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κορέα: (οι Ευρωπαίοι) άκουσαν από εμάς το μήνυμα που ακούν από παντού: ότι είναι καιρός να αναλάβουν δράση».

«Τούς ακούσαμε να διακηρύττουν σε συνεδριάσεις και δημόσια ότι το αναγνωρίζουν, ότι έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη για την ενίσχυση των ενεργειών τους [...] θα χρειασθεί να το υποστηρίξουν αυτό με ένα πολύ πιο ισχυρό οικονομικό πλαίσιο» πρόσθεσε.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: