Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Από «κόσκινο» τα τιμολόγια όλων των επαγγελματιών και επιχειρήσεων Ειδική υπηρεσία του TAXISnet θα ελέγχει όλα τα παραστατικά που έχουν εκδοθεί

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/E8C1B0D6FDE3895358CE58EB2BA13B86.jpg 

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011
Σε στενό κλοιό θα βρεθούν εφέτος χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς θα γίνει διεξοδικός έλεγχος - διασταυρώσεις στα παραστατικά και τα τιμολόγια που έχουν εκδώσει ή έχουν λάβει από ...τρίτους.
Ήδη, ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή καταστάσεων πελατών και προμηθευτών καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών έθεσε σε παραγωγική λειτουργία, στο περιβάλλον του νέου TAXISnet, την ειδική αυτή υπηρεσία.
Η υποβολή των καταστάσεων από φέτος μπορεί να γίνει για πρώτη φορά με δύο τρόπους:
Με την απευθείας συμπλήρωση διαδικτυακής ηλεκτρονικής φόρμας. Αυτή συμπληρώνεται μέσα από τον λογαριασμό του χρήστη στο περιβάλλον του νέου TAXISnet. Η δυνατότητα αυτή προσφέρεται για καταστάσεις που περιλαμβάνουν μέχρι και 50 εγγραφές. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η υποβολή δηλώσεων από φορολογούμενους με σχετικά μικρό όγκο κινήσεων.
Με τη δημιουργία και υποβολή κατάλληλου αρχείου. Το αρχείο αυτό συχνά παράγεται αυτόματα από το σύστημα μηχανογραφημένης λογιστικής της κάθε επιχείρησης. Επιπλέον, το αρχείο μπορεί να δημιουργηθεί και με εφαρμογή της ΓΓΠΣ που ο χρήστης εγκαθιστά στον προσωπικό του υπολογιστή. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη από το διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ www.gsis.gr.
Η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών και πιστωτικών υπολοίπων προβλέπεται από το άρθρο 20 του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Η προθεσμία υποβολής των καταστάσεων λήγει την 30η Σεπτεμβρίου 2011.
Οσον αφορά τις διασταυρώσεις των συγκεντρωτικών καταστάσεων επιτηδευματιών με τα στοιχεία των προμηθευτών τους που αυτοί δήλωσαν στην χρήση 2010, θα γίνουν έλεγχοι στους φορολογούμενους που εμφανίζονται ως προμηθευτές ή ως πελάτες και δεν θα υποβάλουν συγκεντρωτικές καταστάσεις για τη χρήση αυτή.
Κατά το παρελθόν είχε διαπιστωθεί φορολογούμενοι που ενώ αναφέρονται ως προμηθευτές στην οικεία συγκεντρωτική κατάσταση των πελατών τους και δεν έχουν υποβάλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. συγκεντρωτική κατάσταση πελατών του άρθρου 20 του Π.Δ. 186/1992, παρότι εμφανίζονται ως ενεργοί φορολογούμενοι, είχαν κάνει διακοπή εργασιών πριν την αρχή του έτους και έναρξη εργασιών αμέσως μετά.
Τι θα ελέγχουν οι εφορίες
Οι εφορίες θα στείλουν προσκλήσεις σε όσους εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις του συστήματος ΤΑΧΙS και θα ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:
- Θα γίνεται έρευνα από υπάλληλο της Δ.Ο. Υ που θα έχει οριστεί ειδικά για το σκοπό αυτό από τον Υποδιευθυντή Ελέγχου της Δ.Ο.Υ,. στις καταστάσεις της Γ.Γ.Π. Σ προκειμένου να ενημερωθεί ο φορολογούμενος με τις λεπτομέρειες της σχετικής συναλλαγής και να αποδειχθεί η υποχρέωση η μη υποβολής από αυτόν συγκεντρωτικής κατάστασης του άρθρου 20 του Κ.Β.Σ.
- Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν είναι υπόχρεος σε υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης και αφού του δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις για την αναγκαιότητα της προσωπικής του παρουσίας, πιστοποιεί ή όχι την ύπαρξη της σχετικής συναλλαγής και αποχωρεί από την Δ.Ο. Υ χωρίς καμία συνέπεια.
- Στη συνέχεια και σε επόμενη φάση εσωτερικά στην Υπηρεσία θα γίνεται έρευνα στα αρχεία των Τμημάτων Κ.Β.Σ., Μητρώου, Εισοδήματος και Φ.Π. Α προκειμένου να επεξεργαστούν όλες οι παρεχόμενες από τη Γ.Γ.Π.Σ. πληροφορίες.
Επίσης θα ελέγχεται από τη Δ.Ο.Υ. αν έχουν εκπληρωθεί ως προς τα σχετικά ποσά οι οποιεσδήποτε τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις του και σε θετική περίπτωση η υπόθεση θα τίθεται στο αρχείο.
Σε περίπτωση που από τα στοιχεία που διαθέτει η Δ.Ο.Υ. προκύπτει υποχρέωση υποβολής της προβλεπόμενης από τις ανωτέρω διατάξεις συγκεντρωτικής κατάστασης θα ακολουθείται η προβλεπόμενη από τον Κ.Β. Σ διαδικασία.
Ντίνος Σιωμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: