Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - Δικάζεται η «βοήθεια στην Ελλάδα»

Δικάζεται η «βοήθεια στην Ελλάδα»


Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας εκδικάζεται σήμερα η προσφυγή ομάδας ευρωσκεπτικιστών ακαδημαϊκών κατά.. του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα έχει ήδη χρεωκοπήσει, η βοήθεια θα επιβαρύνει την κρίση, να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες.

Μία ημέρα πριν από την σημερινή έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου στην Καρλσρούη, ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι, επικεφαλής της πρωτοβουλίας και ακαδημαϊκός, ο οποίος θεωρεί αντισυνταγματική και αντίθετη προς τις ευρωπαϊκές συνθήκες την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίξε πως η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη και ότι τα ευρωπαϊκά δάνεια δεν συνιστούν στην πραγματικότητα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά προς τις τράπεζες.

Με τα δάνεια αυτά η Ελλάδα θα βαθύνει η ελληνική κρίση, υποστήριξε ο Γερμανός οικονομολόγος και τάχθηκε υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ και της επιστροφής στη δραχμή. Με τον τρόπο αυτόν και με την ευρωπαϊκή βοήθεια στο πεδίο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει μια νέα αρχή, εκτίμησε ο Σταρμπάτι.


Θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο

Ο επικεφαλής της ομάδας των επικριτών του ευρώ, χαρακτηρίζει επικίνδυνη την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα [ΕΚΤ] για τη διάσωση των υπερχρεωμένων κρατών και η οποία αναλύεται στην αγορά κρατικών ομολόγων από τις εν λόγω χώρες. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο, η ΕΚΤ χρηματοδοτεί τα χρέη των προβληματικών χωρών τυπώνοντας χρήμα και αυτό οδηγεί μακροπρόθεσμα στην εκτίναξη του πληθωρισμού.

Η "ομάδα Σταρμπάτι" υποστηρίζει επίσης ότι παραβιάζεται το δικαίωμα του κοινοβουλίου στην έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με την προσφυγή, για κάθε ποσό που θα διατίθεται στις υπερχρεωμένες χώρες μέσω του μηχανισμού στήριξης θα πρέπει να αποφασίζει το κοινοβούλιο, κάτι το οποίο δεν διασφαλίζεται.

Δικάζεται η «βοήθεια στην Ελλάδα»

Παραβιάζεται το no bail out
Ο Γερμανός οικονομολόγος και η ομάδα του υποστηρίζουν επίσης ότι τα πακέτα βοήθειας συνιστούν παραβίαση της ρήτρας του no bail out που ορίζει ότι για τις υποχρεώσεις των κρατών-μελών δεν φέρει ευθύνη, άρα δεν επωμίζεται τα βάρη, η ΕΕ.
Δικάζεται η «βοήθεια στην Ελλάδα»
Η γερμανική κυβέρνηση αντιτείνει ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης έχει εθελοντική βάση. "Εθελοντική βάση σημαίνει να δανείζει ο κ. Σόιμπλε τα χρήματά του σε όποιον θέλει", λέει ο Γιόαχιμ Σταρμπάτι. "Όταν πρόκειται όμως για τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων θα πρέπει να τους ρωτά πρώτα", λέει ο οικονομολόγος.

Στόχος της "ομάδας Σταρμπάτι" είναι μεταξύ άλλων να επιτύχουν την ενίσχυση του ρόλου της ομοσπονδιακής βουλής σε όλες τις αποφάσεις που αφορούν την χορήγηση πακέτων βοήθειας στις υπερχρεωμένες χώρες.(ΕΘΝΟΣ)
πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: