Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Θερινή επιστράτευση στην κυβέρνηση Να αλλάξει το αρνητικό κλίμα μέσα στο καλοκαίρι σχεδιάζει το ΠαΣοΚ

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/D0D24C41C3E0B3E9F9BD11AB9950918D.jpg

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011
Με επικοινωνιακή αντεπίθεση θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το προσεχές διάστημα τις πιέσεις που δέχεται από την κοινωνία και την οικονομία. Υπουργοί, βουλευτές..
και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος θα επιστρατευτούν για να βρίσκονται διαρκώς στο προσκήνιο και να εξηγούν τις θέσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τα φαινόμενα αποδοκιμασίας των υπουργών και των βουλευτών του ΠαΣοΚ είναι πλέον καθημερινά, ρίχνουν το βάρος τους πάνω στην κυβέρνηση και δυσκολεύουν την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η κοινωνική πίεση σε συνδυασμό με τις πιέσεις και τη δυσπιστία των Βρυξελλών δημιουργούν ένα μείγμα που αρκετά κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι μπορεί να γίνει εύφλεκτο το φθινόπωρο.

Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται υπό τον κλοιό των αγανακτισμένων πολιτών αλλά και ομάδων που θίγονται και διαμαρτύρονται με συγκεντρώσεις και πανό εξω από την κεντρική είσοδο.

Ορισμένοι κορυφαίοι υπουργοί εκτιμούν ήδη ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά και σε ιδιωτικές συζητήσεις τους λένε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να φροντίσει ώστε να υπάρξουν ευνοϊκές συνθήκες για την περίπτωση που τα πράγματα οδηγηθούν σε εκλογές.

Ένας αστάθμητος παράγοντας είναι η πρόθεση των οίκων αξιολόγησης να θεωρήσουν πιστωτικό γεγονός την μετακύληση του ελληνικού χρέους. Αν αυτή η ιδέα δεν προχωρήσει θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση για τη διαχείριση του χρέους σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Για τον λόγο αυτό τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει έντονη αλλά παρασκηνιακή οικονομική διπλωματία, προκειμένου να βρεθεί η κυβέρνηση σε ξαφνικό αδιέξοδο.

Όλα αυτά, όμως δυσκολεύουν τους χειρισμούς του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, ειδικά σε ότι αφορά τη στελέχωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Βενιζέλος συναντά προβληματισμό και αρνήσεις, από παράγοντες με τους οποίους συζητεί. Επιπλέον διαφαίνεται μια τάση από την πλευρά της ΝΔ να καθυστερήσει την πρόταση της για ονόματα κοινής αποδοχής.

Την ίδια ώρα έχει φουντώσει η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη ΝΔ για το ενδεχόμενο των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα έπειτα από το δωδεκάμηνο της εργασιακής εφεδρείας. Παράλληλα η ΝΔ ανακοίνωσε ότι δεν θα προσέλθει στο διάλογο του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό σύστημα, καθώς επιμένει στις θέσεις που διατύπωσε στο Ζάππειο ΙΙ. Σύμφωνα με στελέχη της θα συζητήσει το νέο νομοσχέδιο μόνο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: