Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Η Αυστρία ζητεί τη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης Πρωτοβουλία του αυστριακού καγκελαρίου που διαπιστώνει «εμπάθεια» των διεθνών οίκων έναντι της Ευρώπης

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/25614C579A439D1695E0A1AB98E4F4F6.jpg

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν προανήγγειλε σήμερα την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής ..αξιολόγησης. «Η ελληνική κρίση απέδειξε ότι οι εταιρείες αξιολόγησης έχουν έλλειψη γνώσης των συνθηκών που επικρατούν στην Ευρώπη και ότι αντιμετωπίζουν με εμπάθεια τα ευρωπαϊκά ζητήματα», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο αυστριακός καγκελάριος.
Αναφερόμενος στις απειλές των οίκων ότι θα αναθεωρήσουν επί τα χείρω τις αξιολογήσεις των τραπεζών που θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε σχέδιο μετακύλισης του ελληνικού χρέους (rollover), ο Φάιμαν εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό επί μακρόν οι αμερικανικοί οίκοι να αρνούνται τη συνδρομή των ιδιωτών επενδυτών» στην επίλυση του ελληνικού ζητήματος.
Η χθεσινή προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι θα θεωρήσει ως επιλεκτική κερδοσκοπία κάθε εκδοχή μετακύλισης του ελληνικού χρέους, αλλά και τη σημερινή απειλή της Moody's ότι πιθανώς θα υποβαθμίσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο rollover των ελληνικών ομολόγων, φαίνεται πως εξάντλησε την υπομονή του ευρωπαϊκού πολιτικού κόσμου απέναντι στη στάση των οίκων αξιολόγησης.
Σημειωτέον ότι χθες το βράδυ ο επίσης αυστριακός ευρωτραπεζίτης Εβαλντ Νοβότνι μιλώντας στην τηλεόραση εκανε λόγο για μια «παράξενη επιθετικότητα», την οποία επιδεικνύουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης στην περίπτωση της προσπάθειας των Ευρωπαίων να επιλύσουν την ελληνική κρίση χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: