Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

"Roadshow" από Παπανδρέου


Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Λύση για τη βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους αναζητά ο Πρωθυπουργός
Πανευρωπαϊκή εκστρατεία ξεκινά ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου...
να εξευρεθεί λύση για τη βιωσιμότητα και την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ενώ οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται εκτάκτως την Παρασκευή στις Βρυξέλλες σε μια σύνοδο κορυφής με θέμα την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Κυβέρνηση και πρωθυπουργός αποτιμούν θετικά, πάντως, τη διεύρυνση στο Eurogroup της Δευτέρας των επιλογών για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νέου δανείου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ληφθούν οι αποφάσεις για το δεύτερο δάνειο προς την Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Από το Μαξίμου εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι τελικά δεν πέφτει στο τραπέζι μόνο η συμμετοχή των ιδιωτών -που οι οίκοι αξιολόγησης έχουν εκ των προτέρων χαρακτηρίσει ως "χρεοκοπία"- αλλά συζητείται και η επαναγορά ομολόγων, δηλαδή το να μπορεί η χώρα, είτε απευθείας είτε μέσω του μηχανισμού, να αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά. Θετικά αποτιμάται και το γεγονός ότι συζητείται και η μείωση του επιτοκίου και το ευρωομόλογο.

Θετικό πρόσημο βάζει στο ανακοινωθέν του Eurogroup και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που σημειώνει πως οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης πλέον εντάσσουν το ελληνικό θέμα στο γενικότερο πλαίσιο της κρίσης στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος.

Αυτή η ευρύτητα επιλογών είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτήν θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός να επισημάνει και σε αυτήν την κατεύθυνση να πιέσει τις κινήσεις από εδώ και στο εξής με την πανευρωπαϊκή εκστρατεία που ετοιμάζει.

Το πρόγραμμα των περιοδειών και των συναντήσεων του πρωθυπουργού αναμένεται να δημοσιοποιηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπανδρέου θα δει Ευρωπαίους ηγέτες και θεσμικούς παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να τους καταστήσει σαφές ότι η λύση για την Ελλάδα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και σταθερότητα όλης της Ευρωζώνης, καθώς και ότι η εξυπηρέτηση του χρέους θα πρέπει να γίνει σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε και το χρέος να μπορεί να εξυπηρετηθεί, αλλά και μακροπρόθεσμα να θεωρείται βιώσιμο.

Ειδικά αυτό, η κυβέρνηση το θεωρεί πιο σημαντικό έναντι όλων και θέλει να φέρει τους Ευρωπαίους ηγέτες σε θέση να το κατανοήσουν, προκειμένου να καμφθούν ακόμη και εκείνοι, όπως επί παραδείγματι η Ολλανδία ή το Βέλγιο, που χαρακτηρίζουν μονόδρομο τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο δάνειο, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προκάλεσε αίσθηση με τη δήλωσή του ότι η επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας μας δεν έχει φύγει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων. Σε ευθεία αντίθεση με τον Ολλανδό συνάδελφό του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λυκ Φρίντεν δήλωσε, ότι καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει.

Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα όσον αφορά τη σταθεροποίηση της οικονομίας της, ωστόσο μένουν ακόμη πολλά να γίνουν, ήταν η τοποθέτηση σε γενικές γραμμές της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου προς τους ανταποκριτές ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση επιθυμεί η όλη διαδικασία να έχει τελεσφορήσει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου κι αυτό διότι έως τις 14 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα γίνει κι αν η 6η δόση θα εκταμιευτεί ως δόση του υπάρχοντος δανείου ή ως πρώτη δόση του νέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: