Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Ανάδειξη κι αξιοποίηση του Ολύμπου - Επιστολή του Βουλευτή Πιερίας Θ. Παπαγεωργίου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhqeUtOfQFh7TASRoAnf05j04PVkg-CQZJkyliP1Z-rTeHrai0JE4blXqx_N6mNGEajp7a2MsNpFxYt4PV9N4KvtbKEXbLo4HcpHADb90AbyAKSeuKpygiGqeBL4O9VbiHdIFsQpT-vSIWs/s400/%CE%A0%CE%B1%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%98%CE%B1%CE%BD.JPG

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011
Στο πλαίσιο συναντήσεων και συζητήσεων με τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο με θέμα την ανάδειξη και αξιοποίηση του Ολύμπου, ο...
Βουλευτής Πιερίας κ. Θανάσης Παπαγεωργίου απέστειλε επιστολή στην οποία περιγράφει το πλαίσιο του διαλόγου και τις προτάσεις σε επιμέρους θέματα, όπως ζήτησε ο κ. Γερουλάνος.
Ο κ. Παπαγεωργίου οριοθετώντας το πλαίσιο του διαλόγου τονίζει πως «το μέγεθος και η σημασία του Ολύμπου, ο οποίος αποτελεί ένα τεράστιο φυσικό και πνευματικό κεφάλαιο για την Ελλάδα με παγκόσμια αναγνώριση, επιτάσσει την παρουσία του στην «πρώτη γραμμή» των προσπαθειών για την διερεύνηση και την διεύρυνση του ρόλου των πολιτιστικών αξιών στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και στην προβολή του σύνθετου ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Μέχρι τώρα - καλώς ή κακώς - δεν υπήρξε και δεν εφαρμόστηκε κανένα σχέδιο αξιοποίησης και ανάδειξης και προβολής του Ολύμπου. Μιλώντας όμως και σχεδιάζοντας για την «αξιοποίηση», «ανάδειξη» και «προβολή» του Ολύμπου, είναι απόλυτα αναγκαίο να καθοριστεί και να οριοθετηθεί επακριβώς η σημασία αυτών των όρων λόγω ακριβώς της σημαντικότητας  του μυθικού βουνού.
Στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση, η προστασία και η ανάδειξη του Ολύμπου ως εθνικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, ώστε να μη διακυβεύεται η ευρύτερη οικολογική και πολιτιστική του αξία, συνδυάζοντας παραδοσιακές με σύγχρονες επιχειρηματικές δραστηριότητες σε συμβατά όρια με το περιβάλλον και το τοπίο.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη διαμόρφωση ενός πολυλειτουργικού προτύπου σχεδίου ολοκληρωμένης αξιοποίησης, ανάδειξης και προβολής του Ολύμπου και του ευρύτερου χώρου γύρω από αυτόν, που θα στοχεύει σε μόνιμα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της περιοχής, θα θεραπεύει τις αδυναμίες, θα απαντάει στις απειλές και θα τροφοδοτεί αειφορικά την αναπτυξιακή διαδικασία»

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαγεωργίου στην επιστολή του προς τον κ. Γερουλάνο, «για την αξιοποίηση του ονόματος, του μύθου, της ιστορίας, του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος του μυθικού βουνού, του Ολύμπου, σας κοινοποιώ κάποιες σκέψεις και προτάσεις που είναι μια σύνοψη όσων διατυπώθηκαν από φορείς της Πιερίας τα τελευταία χρόνια».  Οι προτάσεις αυτές είναι:

Α. Το όνομα
Η αξιοποίηση του παγκόσμια γνωστού ονόματος του Ολύμπου ως σημείου αναφοράς – σημείου κατατεθέν στο πλαίσιο εθνικής καμπάνιας τουριστικής προβολής της χώρας, άλλα και της περιοχής.
Η κατοχύρωση του ονόματος «Όλυμπος» ως σήμα ποιότητας για προϊόντα και υπηρεσίες της περιοχής γύρω από τον Όλυμπο.


Β. Ο Μύθος
Ο Ελληνικός Μύθος του Δωδεκάθεου και της Κοσμογονίας που ταυτίζεται με τον Όλυμπο και τη φυσική του μορφολογία έχει δημιουργήσει «ενδημικές» πνευματικές και πολιτιστικές αξίες που ταυτίζονται και αναγνωρίζονται παράλληλα με την αναγνώρισή του ως  παγκόσμιο απόθεμα της βιόσφαιρας της γης.
Η διατήρηση του μύθου προϋποθέτει την διατήρηση του απόμακρου και μυστηριακού στοιχείου της νεφοσκεπούς κορυφογραμμής του Ολύμπου. Είναι σίγουρο πως η άνετη πρόσβαση όλων στις κορυφές ή κοντά σ αυτές, θα «σβήσει» το μύθο και θα «απομυθοποιήθει»  το βουνό.
Η σύγχρονη τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας του Ελληνικού Μύθου της Κοσμογονίας και του Δωδεκάθεου. Η δημιουργία ενός χώρου που θα δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να «ταξιδέψει» και να γνωρίσει τον Ελληνικό Μύθο, να «ζήσει» την Κοσμογονία  και να «βρεθεί» ανάμεσα σε θεούς και ήρωες σίγουρα θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Ένας τέτοιος χώρος μπορεί να αναζητηθεί στην παρολύμπια ζώνη από τους Ν. Πόρους μέχρι την Πέτρα Ολύμπου.

Γ. Η φύση
Η δημιουργία ενός σύγχρονου μοντέλου, δομών και μηχανισμών για την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος του Ολύμπου, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Προκειμένου προστασία – ανάδειξη - αξιοποίηση να συμβαδίσουν αρμονικά θα πρέπει να δημιουργηθούν με επιστημονικά κριτήρια ειδικές ζώνες στις οποίες θα οριστούν διακριτοί όροι άσκησης των οικονομικών δραστηριοτήτων, ώστε αφενός να αυξηθεί το επίπεδο προστασίας των φυσικών πόρων και αφετέρου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την οικονομικά βιώσιμη ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως ο τουρισμός και η κτηνοτροφία. Παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθούν λειτουργίες για την ρύθμιση των οικονομικών δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή, την αξιολόγηση των ανθρωπογενών πιέσεων, των επιπτώσεων και των μέτρων για αντιμετώπιση τους, την διαχείριση της τουριστικής κίνησης και τον σχεδιασμό δράσεων και προγραμμάτων προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης.

Δ. Τόποι – Μνημεία
Όλη η παρολύμπια περιοχή έχει να παρουσιάσει σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους από όλες τις προϊστορικές και ιστορικές περιόδους, θρησκευτικά μνημεία και ιστορικούς τόπους, δείγματα συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας που έχει αφήσει τα ίχνη της και στην εθνική ιστορία της Ελλάδας.
Είναι πρωταρχικής σημασίας η δημιουργία δικτύων αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών τόπων, σε συνδυασμό με χώρους πολιτιστικών λειτουργιών, χώρους αναψυχής, καθώς και συνδυασμό με την διάχυση της τουριστικής δραστηριότητας με ένταξη των αναξιοποίητων τουριστικά πόρων της ενδοχώρας της Πιερίας στο προσφερόμενο προϊόν με παράλληλη προστασία και διαφύλαξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Ε. Πρόσβαση στην Πιερία και τον Όλυμπο
Η Πιερία βρίσκεται κατά μήκος του κύριου οδικού άξονα της χώρας, που συνδέει τους δυο εθνικούς πόλους – μητροπολιτικά κέντρα της χώρας, την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ο δε Όλυμπος είναι στο κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής που σχηματίζουν τα αστικά κέντρα Λάρισας, Κοζάνης και Θεσσαλονίκης.
Η Πιερία ως πύλη εισόδου στον Όλυμπο έχει ανάγκη από υποδομής πρόσβασης από την θάλασσα όπως το λιμάνι του Πλαταμώνα το οποίο θα πρέπει να αναβαθμιστεί. Μπορούν ακόμη να γίνουν μικρότερης εμβέλειας λιμενικά έργα για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών από τη θάλασσα σε περιοχές όπως η Γρίτσα, η Παραλία Κατερίνης και το λιμάνι του Κίτρους.
Ακόμη για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών είναι απόλυτα αναγκαία η δημιουργία σταθμών επιβίβασης και αποβίβασης επιβατών κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής, με πρώτη προτεραιότητα αυτούς της παραλίας Σκοτίνας – Παντελεήμονα και Μακρυγιάλου.
Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου υπογραμμίζει πως «το πλαίσιο που περιγράφεται παραπάνω πιστεύω πως μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός γόνιμου διαλόγου και είναι προσδοκία όλων των φορέων και των κατοίκων της Πιερίας να καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα για τον Όλυμπο και την Πιερία» και καλεί τον κ. Γερουλάνο την Πιερία για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: