Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

ΝΙΚΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: «Η ειδική συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου για το θέμα των επίδικων».


 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjtHoWq0fIsFgHamMR9cn9ImL4zodbQ1Hrwa4fP1KLYnxZZR47607IgP79dtJ8GTf6oebbJ-2onmPzxn79u80Hz5C10nT8UvfBoFXygsufHghY7A0R580oBJhS3SMyEgjROk-lstSEobqI/s320/Lappas.JPG

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011
Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη η εξ αναβολής ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Δίου – Ολύμπου για το θέμα των επίδικων εκτάσεων · συνεδρίαση που προκλήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβα εκ μέρους του συνδυασμού μας...
καταθέτοντας προς το προεδρείο σχετικό αίτημα, το οποίο προσυπέγραφαν 22 συνάδελφοι δημ. σύμβουλοι.
Παρακάτω ακολουθούν η εισήγηση (το γραπτό κείμενο σε συνδυασμό με τα επιπλέον στοιχεία της προφορικής ανάπτυξης), η δευτερολογία και κάποια σχόλια γύρω από την ειδική αυτή συνεδρίαση.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!
Έχετε ενημερωθεί λεπτομερώς από τον σχετικό φάκελο που λάβατε για τις ανοιχτές νομικές υποθέσεις του δήμου Λιτοχώρου γύρω από ζητήματα δημοτικής περιουσίας.
Όπως θα διαπιστώσατε, οι τελευταίες εξελίξεις στις δικαστικές υποθέσεις βαίνουν υπέρ των διεκδικήσεων του δήμου και των δημοτών μας.
Στην έκτακτη συνεδρίαση της 23/05/2011 δηλώσαμε ομόφωνα την εκ του νόμου υποχρέωσή μας να συνεχισθούν όλες οι υφιστάμενες δικαστικές υποθέσεις των τριών συνενωθέντων δήμων (Δίου – Λιτοχώρου – Ανατ. Ολύμπου) συμπεριλαμβανομένων και αυτών των επίδικων εκτάσεων.
‘‘Επίδικες’’ εκτάσεις βέβαια και ανοιχτές υποθέσεις δεν νοούνται μόνο τα 4.250 στρ. για τα οποία βρισκόμαστε στα δικαστήρια με την Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου (ως νομικό πρόσωπο), αλλά και τα 13.095 στρ. που πρέπει να μεταγραφούν, καθώς και κάθε έκταση δημοτική, η οποία πρέπει να κατοχυρωθεί απέναντι σε κάθε ανταπαιτητή.
Κι εξηγούμαι: Στα 13.095 στρ., τα οποία έχει κερδίσει με αμετάκλητη απόφαση ο Δήμος, υπάρχουν 1.800 περίπου στρ., τα οποία ταυτόχρονα είναι και τμήμα της επίδικης έκτασης των 4.250 στρ. Να λοιπόν ένας βασικός λόγος που θα πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στην μεταγραφή των 13.095 στρ. στο Υποθηκοφυλακείο. Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι. Όσο δεν προχωράμε στην μεταγραφή, τόσο ανοίγουμε την όρεξη σε επίδοξους καταπατητές, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την πιθανότητα να κατηγορηθεί η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος.
Κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε «κάθε έκταση δημοτική, η οποία πρέπει να κατοχυρωθεί απέναντι σε κάθε ανταπαιτητή», γιατί ενώ στη συνεδρίαση αυτή θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στις δύο υποθέσεις που προαναφέρθηκαν, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε σε καμία περίπτωση πως και άλλες δημοτικές εκτάσεις - και όχι μόνο στα όρια του κτηματολογίου Λιτοχώρου - κινδύνευσαν ή ενδέχεται να κινδυνεύσουν από διάφορους ανταπαιτητές. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα πρέπει να κινηθούμε τάχιστα, είτε για να διεκδικήσουμε αποζημιώσεις που δικαιούται ο δήμος, είτε για να προλάβουμε πιθανή εκποίηση τέτοιων εκτάσεων κυρίως από το ελληνικό δημόσιο.
Ευνόητο είναι άλλωστε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα νομικά συμφέροντα του δήμου μπορούν να συμβαδίσουν με τα νομικά συμφέροντα ιδιωτών συνδημοτών μας.  Πόσο μάλλον όταν σε κάποιους συνδημότες μας υπάρχει ένα αίσθημα αδικίας – ίσως όχι εντελώς αδικαιολόγητο – εξ αιτίας της αρχικής αδράνειας ή της καθυστερημένης αντίδρασης έστω του δήμου. Θέλω να ξεκαθαρίσω πάντως ότι δεν θεωρώ πως υπήρχε σκοπιμότητα στην όποια αμέλεια ή αδράνεια, αλλά ήταν μάλλον αποτέλεσμα αιφνιδιασμού και αργών αντανακλαστικών. Δεν με ενδιαφέρει άλλωστε αυτή τη στιγμή να επιρρίψω ευθύνες σε κανέναν για τυχόν λάθη του παρελθόντος. Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει τώρα – και πιστεύω ενδιαφέρει όλους μας – είναι το σήμερα και το αύριο αυτών των υποθέσεων, δηλ. το ποιες θα είναι οι καλύτερες δυνατές κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο δήμος μας από εδώ και στο εξής για να κατοχυρώσει τις δημοτικές εκτάσεις (σε όλο το μήκος και πλάτος του νέου δήμου) που είναι περιουσία όλων μας!
Μετά λοιπόν από την συζήτηση που θα προηγηθεί, καλείται το Δ.Σ. να αποφασίσει:
-    Την συνέχιση της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ με τον διαπαραταξιακό χαρακτήρα που πάντοτε είχε από το 2004 μέχρι σήμερα και να ορισθεί ένας Δημ. Σύμβουλος από κάθε παράταξη που θα μετέχει στην επιτροπή.
-    Την έναρξη όλων των απαραίτητων κινήσεων (π.χ. καταγραφή ιδιοκτησιών, πρόσκληση Εθνικού Κτηματολογίου) για να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο μας το δυνατόν συντομότερο η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΩΝ 13.095 στρ. στο Υποθηκοφυλακείο.
-    Την δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν στον προσφορότερο κατά περίπτωση χρόνο οι απαραίτητες νομικές ενέργειες για την ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ως δημοτική περιουσία.».

Στη δευτερολογία μου έκρινα αναγκαίο να θέσω ορισμένα διευκρινιστικά ερωτήματα σχετικά με τις δύο προαναφερθείσες υποθέσεις στους νομικούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση και πιστεύω ότι από τις απαντήσεις που δόθηκαν έγινε κατανοητό πως στον εν εξελίξει δικαστικό αγώνα η χρήση ορισμένων νέων στοιχείων μπορεί να διασφαλίσει την επιτυχή για τον δήμο μας έκβαση. Είμαι βέβαιος ότι τα συμπεράσματα αυτά θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν δεόντως από τους νομικούς συνεργάτες του δήμου.

Ορισμένες παρατηρήσεις τώρα για τη συνεδρίαση συνολικά:
1)                        Με επιστολή μου ήδη από τις αρχές Μαΐου προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ζητούσα τα εξής: «Όπως έχω ήδη δηλώσει δημόσια…και για το θέμα των επίδικων εκτάσεων, κρίνω ότι πρέπει να κληθούν επίσημα στη συνεδρίαση και να τους δοθεί η δυνατότητα να τοποθετηθούν άνθρωποι που έχουν χειριστεί τα θέματα αυτά κατά καιρούς (…πρώην δήμαρχοι Λιτοχώρου, δικηγόροι, καθώς και εκπρόσωπος της  Ι. Μ. Αγίου Διονυσίου). Μόνον έτσι θα επιτευχθεί η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του σώματος, ώστε να λάβει τις σωστότερες, κατά το δυνατόν, αποφάσεις.». Δε γνωρίζω αν τελικά προσεκλήθησαν, ή αν λόγω ανωτέρας βίας ή δικής τους επιλογής δεν προσήλθαν στη συνεδρίαση. Σημειώνω απλώς τις απουσίες του κ. Παπαθανασίου, του κ Καραμήτρου και κάποιου εκπροσώπου της Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου.
2)                        Πρέπει να επισημάνουμε κάτι. Οι όποιοι ανταπαιτητές (εκπρόσωποι Ιεράς Μονής, εκπρόσωποι δημοσίου κτλ.) έπραξαν αυτό που θεωρούσαν σκόπιμο για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα του φορέα που εκπροσωπούν (οι τρόποι που μεταχειρίστηκαν θα κριθούν από άλλους). Κι εμείς με τη σειρά μας οφείλουμε να πράξουμε τίποτε λιγότερο! Αντί δηλ. να ασχολούμαστε τόσο πολύ με το τι μας έκαναν οι άλλοι, θα πρέπει να ασχοληθούμε κυρίως με το τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να κατοχυρώσουμε τις δημοτικές εκτάσεις! Με λίγα λόγια να πράξουμε το καθήκον μας! Πέρα από τυχόν προσωπικές φοβίες, συμπάθειες ή αντιπάθειες. Είμαστε αιρετοί και έχουμε ορκιστεί να διαφυλάττουμε τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα του δήμου και των δημοτών μας!
3)                        Στο θέμα της μεταγραφής των 13.095 στρ. ομολογώ πως δεν κατάλαβα που θεωρεί ο κ. Τσιφοδήμος ότι διαφωνούμε. Δηλώνω και πάλι ότι και για εμένα το θέμα είναι πρωτίστως νομικό και δευτερευόντως πολιτικό, χωρίς να παραγνωρίζει κανείς το κοινωνικό – ηθικό ζήτημα που προκύπτει από τις πάμπολλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης έκτασης. Ακούσαμε από τους νομικούς αρκετές απόψεις διφορούμενες μεταξύ τους. Οι πάντες πιστεύω συμφωνούμε πως το συμφέρον όλων, δήμου και ιδιοκτητών, είναι να ξεκαθαρίσει γρήγορα το θολό τοπίο και να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν στη μεταγραφή.
4)                        Σημειώνω τη δήλωση της νομικής συμβούλου του δήμου κ. Χατζή, η οποία ανέφερε ότι δεν ήταν επαρκώς ενήμερη για το θέμα και ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες έλαβε μία σχετική ενημέρωση. Δεν όφειλε η δημοτική αρχή να φροντίσει ώστε να είναι πολύ νωρίτερα η νομική σύμβουλος του δήμου απολύτως ενήμερη για μία τόσο σοβαρή υπόθεση;
5)                        Η ανάγκη για κινήσεις που θα κατοχυρώνουν δημοτικές εκτάσεις στο σύνολο του νέου δήμου καταδείχθηκε και από τις τοποθετήσεις κι άλλων ομιλητών. Έτσι η κ. Τσιμήτρη με τον κ. Λαμπονίκο αναφέρθηκαν σε ανάλογο πρόβλημα δημοτών της δημ. ενότητας Δίου με την Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου. Ο κ. Τζίκας ζήτησε ορθά να υπάρξει ανάλογη μέριμνα από τον δήμο μας για το δασόκτημα προς την περιοχή των Παλαιών Πόρων. Στις προτάσεις της Δημ. Επιτροπής Αγώνα ήταν και η διεκδίκηση αποζημίωσης για την απαλλοτρίωση των έργων της ΠΑΘΕ και της νέας σιδηρ. Γραμμής στα όρια του πρώην δήμου Λιτοχώρου. Να επισημάνω εδώ, όπως ανέφερα και στη συνεδρίαση, ότι ανάλογο πρόβλημα υπάρχει και στην περιοχή του Πλαταμώνα.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η εισήγηση ψηφίστηκε ομόφωνα στο σύνολό της! Ως εισηγητής λοιπόν των προτάσεων που έκανε ομόφωνα δεκτές το Δ.Σ. εξέφρασα την ικανοποίησή μου γιατί, παρά τις κάποιες στιγμές έντασης, επεκράτησε στο τέλος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα η ομοψυχία!

Με τιμή,
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΘ. ΛΑΠΠΑΣ
Δημοτικός Σύμβουλος Δίου – Ολύμπου
Επικεφαλής δημ. παράταξης «ΝΕΑ ΑΡΧΗ – ΝΕΑ ΕΛΠΙΔΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: