Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Είπε το "Ηλίου φαεινότερον"


Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας giorgis@massavetas.gr
Θα αφήσω στην άκρη τις επίσημες δηλώσεις που έγιναν αυτό το διήμερο. Όσες ακολούθησαν τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με...
τους κορυφαίους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκείνες που έγιναν μετά την σύνοδο της Ευρωζώνης. Όχι γιατί δεν είναι σημαντικές. Κάθε άλλο, αφού  είναι ένα πολλαπλώς εκπορευόμενο τελεσίγραφο. Και προς τους πολιτικούς, αλλά και προς του πολίτες της Ελλάδας.

Θα αφήσω επίσης στην άκρη και τις ρητορικές "κοκορομαχίες", εντός και έκτος κοινοβουλίου, με αφορμή την συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Από τέτοια μπουχτίσαμε πια. Τόσο πού η επιμονή ορισμένων πολιτικών σε αυτή την πρακτική, να μας προκαλεί στομαχικές παρενέργειες.

Θα σταθώ σε κάτι "ανεπίσημο". Στη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην εφημερίδα "Die Welt". Όπου είπε ο άνθρωπος κάτι απλό σαν το αβγό του Κολόμβου. Κάτι που δεκαετίες συζητούν οι απλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, ενίοτε το περιλαμβάνουν στις ρητορείες τους και οι πολιτικοί, αλλά δεν έχουν κάνει ποτέ σοβαρή δουλειά για να γίνει επίσημη, συστηματική πολιτική του ελληνικού κράτους.

"Η ετήσια ηλιοφάνεια στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή της Γερμανίας. Θα μπορούσε λοιπόν η Ελλάδα να εξάγει την ηλιακή ενέργεια σε εμάς. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα πετύχει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και των εξαγωγών της, κάτι το οποίο είναι επιθυμητό".

Αντί να ψάχνετε τι θα κόψετε από το φαγητό του άνεργου και από τα φάρμακα του συνταξιούχου, αντί να ζητιανεύετε δανεικά για την εξυπηρέτηση των δανεικών, αν πιστεύετε όσα διαλαλείτε για την "πράσινη ανάπτυξη", θα έπρεπε να ακολουθήσετε άλλη οδό. Να υποβάλετε ολοκληρωμένα προγράμματα, και να αξιώσετε την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση τους, χωρίς την προϋπόθεση της εθνικής συμμετοχής, ώστε να γεμίσει η Ελλάδα φωτοβολταϊκά πεδία. Και να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ο άνθρωπος, είτε μας είναι συμπαθής είτε όχι, είπε αυτό που είναι ...ηλίου φαεινότερον, για μια χώρα που καταυγάζει ο ζωοδότης Ήλιος με το φως του, τόσο ώστε οι πρόγονοι μας να έχουν και θεό του ήλιου. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Όχι αύριο. Είναι η χρυσή ευκαιρία για επανεκκίνηση της οικονομίας, για ανάπτυξη μιας βιομηχανίας που θα φέρει έσοδα και θέσεις εργασίας. Το καταλαβαίνετε ή όχι;


Δεν υπάρχουν σχόλια: