Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Μεταφορές, ασφαλιστικό και εργασιακά στο επίκεντρο Σαρώνει τα υπουργεία η τρόικα

Πέμπτη 05 Μαίου 2011 Οικονομία
Σαρώνουν τα υπουργεία τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ενόψει της έλευσης των επικεφαλής την ερχόμενη εβδομάδα, για να έχουν έτοιμες τις εκθέσεις προόδου.
Την Τρίτη, ήταν η.... πρώτη μέρα που τα στελέχη των ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ ήταν στην Αθήνα και όπως ήταν αναμενόμενο οι συναντήσεις ξεκίνησαν από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ).

Σε πρώτη φάση η τρόικα ζήτησε να ενημερωθεί για τα πεπραγμένα του πρώτου τριμήνου και την πορεία των εσόδων, ενώ φέρεται να ασκεί έντονες πιέσεις ώστε στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής (ΜΔΠΣ) να υπάρχουν πιο ρεαλιστικοί στόχοι για την εξοικονόμηση 26 δισ ευρώ από φέτος έως και το 2015.

Δηλαδή, να μην βασιστεί η μείωση του ελλείμματος στους στόχους που έχουν τεθεί για την μείωση της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, αλλά στον περιορισμό των δαπανών στα πρώτα χρόνια τουλάχιστον.

Σύσκεψη υπήρξε, επίσης, και για το μέλλον του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, όπου προωθείται η διάσπασή του και η πώληση του εμπορικού τμήματος που θα προκύψει.

Σήμερα, θα συνεχιστούν οι συσκέψεις στο ΓΛΚ, ενώ τεχνικά κλιμάκια θα επισκεφτούν τα υπουργεία Υποδομών και Εργασίας.

Στο υπουργείο Υποδομών το ζητούμενο είναι να εξετασθεί η πορεία εξυγίανσης των ΟΣΕ και ΟΑΣΑ, ενώ στο Εργασίας το θέμα είναι η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα, θα συζητηθεί για το project της αξιοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Σήμερα, στο στόχαστρο της τρόικας θα βρεθούν οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, καθώς ασκούνται πιέσεις για κινήσεις συνεργασίες ώστε να εξασφαλίσουν οι τράπεζες μόνες τους την χρηματοδότησή τους.

Την Παρασκευή σειρά έχει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι ΔΕΚΟ. Η τρόικα έχει έρθει στην Αθήνα με σκοπό να δει λεπτομερές σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, καθώς θεωρεί ότι είναι κρίσιμης σημασίας για την βιωσιμότητα του χρέους. Όσο πιο γρήγορα και πιο γενναίες αποκρατικοποιήσεις γίνουν, τόσο πιο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί το χρέος και θα μειωθούν οι πιέσεις από τις αγορές.

Στο μέτωπο των ΔΕΚΟ, εκτός από τον απολογισμό του πρώτου τριμήνου του έτους, θα συζητηθούν και τα μέτρα του ΜΔΠΣ από τα οποία θα προέλθει εξοικονόμηση 2,3 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012 - 2015 ή περίπου 600 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: