Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Δεν συμβαδίζει ασφάλεια και πυρηνική ενέργεια

http://www.eptanews.gr/media/k2/items/cache/eaddee40abd4d3371a8ff4f7faae23b3_L.jpg 

Πέμπτη 05 Μαίου 2011
Μπορεί η χθεσινή εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων να έγινε με αφορμή το ατύχημα της Φουκουσίμα και την συμπλήρωση 25 χρόνων από το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, αλλά όπως είπαν οι ομιλητές της εκδήλωσης, ο μεγάλος κίνδυνος ήταν και παραμένει η ...διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων
Οι τρεις ομιλητές, παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία για την πυρηνική ενέργεια και επιχείρησαν να καταρρίψουν μύθους γύρω από αυτήν.
Όπως ανέφερε η υπεύθυνη του γραφείου τύπου των Οικολόγων Πράσινων Ελεάννα Ιωαννίδου, για τους Οικολόγους Πράσινους το θέμα της Πυρηνικής ενέργειας ήταν πάντα κορυφαίο στην ατζέντα, μόνο που τώρα ήρθε στο προσκήνιο «δυστυχώς» με αφορμή το τραγικό ατύχημα στην Ιαπωνία

«Το ατύχημα στη Φουκουσίμα επανέφερε τις μνήμες του Τσερνομπίλ και επιβεβαίωσε αυτό που λένε σε όλο τον κόσμο οι Οικολόγοι, ότι η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να είναι ασφαλή», τόνισε η κ. Ιωαννίδου, επισημαίνοντας πως εκτός από τον μύθο της ασφάλειας της πυρηνική ενέργειας υπάρχουν και άλλοι δύο που σχετίζονται μ’ αυτήν. «Το πυρηνικό λόμπι διαφημίζει την πυρηνική ενέργεια ως «πράσινη», καθαρή και φθηνή. Διαθέτουμε στοιχεία με τα οποία αποδεικνύουμε ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι ο λόγος για τον οποίο έχει προωθηθεί τόσο πολύ αυτού του είδους η ενέργεια, σχετίζεται κυρίως με τη συγκέντρωση ισχύος, γεωπολιτικούς και στρατηγικούς σκοπούς. «Σε καμία περίπτωση, δεν λαμβάνονται ορθολογικά κριτήρια για τη χρήση της» είπε σε άλλο σημείο.

Η κ. Ιωαννίδου, υποστήριξε ότι το πρόβλημα στην Φουκουσίμα μας αφορά όλους, αφού υπάρχουν διατροφικά προϊόντα, τα οποία εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Ιαπωνία. Όπως είπε, «μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, εγκαινιάστηκε μια διαδικασία κατεπείγουσα, βάση της οποίας η Κομισιόν αποφασίζει μετά από ένα τόσο μεγάλο ατύχημα, ποια τρόφιμα μπορούν να εισάγονται στην Ε.Ε. βάζοντας κάποια όρια στη ραδιενέργειά τους.

Το ίδιο έγινε και μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. Μόνο που η Κομισιόν ανέβασε τα σχετικά όρια μέχρι και δέκα φορές από εκείνα που είχε βάλει η ίδια η Ιαπωνία. Αποτέλεσμα ήταν, να δίνεται κίνητρο στους Ιάπωνες να εξάγουν τα προϊόντα που απαγορευόταν να καταναλωθούν στην Ιαπωνία.

«Το Πράσινο κόμμα επαναστάτησε σ’ αυτήν την απόφαση και ευτυχώς καταφέραμε να αλλάξει η απόφαση και να προσδιοριστούν στα επίπεδα εκείνων της Ιαπωνίας», είπε για να καταλήξει λέγοντας πως το ζήτημα είναι, ότι ακόμη και η Ακαδημία Αθηνών ήταν υπέρ του φιλικού της πυρηνικής ενέργειας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιαπωνία. «Σήμερα, έχει αλλάξει στάση, αφού φανταστείτε ότι ακόμη και οι Ιάπωνες δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση».



Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του Φώντα Ζήση, επιστημονικού συνεργάτη της θεματικής ομάδας ενέργειας των οικολόγων πράσινων. Ο κ. Ζήσης ως μηχανικός και εξειδικευμένος σε θέματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που έχει ασχοληθεί και με την πυρηνική, υποστήριξε ότι παρότι διανύουμε μια περίοδο ατυχήματος, το σημαντικότερο πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας, «όσο και να ακούγεται παράξενο», δεν είναι το ατύχημα, αλλά η διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων. «Αυτά αποτελούν μια φοβερά δυσβάσταχτη συνθήκη για τις επόμενες γενιές και μιλάμε για τα επόμενα 20 έως 200.000 χρόνια» είπε, τονίζοντας πως είναι αδύνατη η διαχείρισή τους, χωρίς να υπάρξει «τρομερό» αποτέλεσμα στη γη. «Πιστεύουμε ότι και μόνο για αυτόν τον λόγο θα έπρεπε να είχε απορριφθεί αυτή η επιλογή», ανέφερε.

Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι η πυρηνική ενέργεια είναι εμπορικό και όχι επιστημονικό προϊόν. «Η εφαρμογή της έγινε  για να αποκομίσουν κέρδη αυτοί που ασχολούνται με την πυρηνικής βιομηχανία», συμπληρώνοντας πως «το θέμα των ατυχημάτων και το θέμα της ψευδούς οικονομικότητας, καθώς και η σύνδεση της «ειρηνικής χρήσης» με τα πυρηνικά όπλα, είναι στοιχεία τα οποία συνηγορούν όλα υπέρ της κατάργησής της.



«Κάποτε, όταν μιλούσαμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μας χαρακτήριζαν γραφικούς. Σήμερα και πάλι μας χαρακτηρίζουν γραφικούς, επειδή ζητούμε να μη γίνουν οι ανανεώσιμες πηγές εμπόρευμα. Η ενέργεια είναι αγαθό και όχι εμπόρευμα και ως αγαθό πρέπει να την καθιερώσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Τακόλας, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος μηχανικός, τομεάρχης δικτύων ΔΕΗ Κ. Μακεδονίας και μέλος των Οικολόγων Πράσινων

Ο κ. Τακόλας τόνισε ότι εκείνο που ενδιαφέρει τους Πράσινους είναι πώς θα απεμπλακεί από τα πυρηνικά η ανθρωπότητα διαλύοντας τους μύθους γύρω από τη χρήση της, όπως και η πρόθεση των γύρω χωρών που θέλουν να αποκτήσουν πυρηνική ενέργεια.

Όπως υποστήριξε και οι ΑΠΕ έχουν κρυφά σημεία και μύθους, τα οποία θέλουν διαλεύκανση. «Είναι μύθος ότι με μιας θα τελειώσουν όλες οι άλλες μορφές ενέργειας (κάρβουνο, πετρέλαιο) και οι ΑΠΕ θα δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη», είπε, εκτιμώντας παράλληλα πως δίνοντας βιαστικές λύσεις, για να «πιάσουμε κάποια ποσοστά, τροφοδοτούμε με δουλειές την Κεντρική Ευρώπη κατασκευάζοντας φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες και εμείς τα αγοράζουμε υπερκοστολογημένα. Θα πρέπει αυτός ο μύθος να σπάσει. Θα πρέπει και σ αυτήν την περίπτωση, ότι κάνουμε να έχει προστιθέμενη αξία και να δίνει δουλειά σε ντόπια χέρια. Αλλιώς έχουμε μια υπερεκμετάλλευση του κεφαλαίου των μικρών χωρών από τις μεγάλες.

Ένας άλλος μύθος είναι ότι οι ΑΠΕ της Ελλάδα είναι Ελληνική υπόθεση. Αν δείτε τη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου όλων των μεγάλων εταιριών που κινούνται σήμερα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του νότου, θα δείτε ότι τα ελληνικά κεφάλαια είναι μηδαμινά. Πίσω από αυτές κινούνται πολυεθνικές, οι οποίες πολλές φορές είναι οι ίδιες με εκείνες που κάποτε θάβανε τις ανανεώσιμες πηγές, όπως πχ η ΒΡ», κατέληξε ο κ. Τακόλας

Δεν υπάρχουν σχόλια: