Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Τακτοποιήθηκαν 3129 ημιυπαίθριοι

Πέμπτη 05 Μαίου 2011

Τακτοποιήθηκαν 3129 ημιυπαίθριοι
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων από το Δήμο Κατερίνης
Εντός των χρονικών προθεσμιών και ειδικότερα έως τις 28/04/2011 ολοκληρώθηκε από... την αρμόδια υπηρεσία της Αντιδημαρχίας Πολεοδομίας του Δήμου Κατερίνης η διαδικασία πολεοδομικών τακτοποιήσεων των ημιυπαίθριων χώρων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Δήμος Κατερίνης είναι από τους πρώτους Δήμους στην Ελλάδα, που πέτυχε να φέρει σε πέρας την διαδικασία εντός της αρχικής προθεσμίας

Σχετικά ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Nίκος Παπαζιώγας δήλωσε: «Από τις 28/04/2010 και μέχρι και τις 28/04/2011 έχουν παραληφθεί 6500 περίπου αιτήσεις από ενδιαφερόμενους που προσήλθαν με απόλυτη σειρά προτεραιότητας στην Πολεοδομία, στις ημερομηνίες που ανακοινώθηκαν. Παράλληλα – εντός των αρχικών προθεσμιών - έγινε ο υπολογισμός των αναλογούντων προστίμων συνολικά σε 3129 αιτήσεις. Τα εν λόγω πρόστιμα  θα αποσταλούν στους ενδιαφερόμενους με την συνδρομή των μηχανικών τους».

Νίκος Παπαζιώγας: «Προτεραιότητά μας η εξυπηρέτηση του πολίτη»
Σημαντικό χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Νίκος Παπαζιώγας το γεγονός ότι οι πολίτες ανταποκρίθηκαν, προσήλθαν έγκαιρα και τακτοποίησαν τις εκκρεμότητές τους, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τους υπαλλήλους του Δήμου Κατερίνης για τη μεθοδική, συνεπή και συντονισμένη δουλειά, που όπως τόνισε: «είχε ως απόρροια τη διεκεπεραίωση ενός πολύ μεγάλου όγκου εργασίας εντός της αρχικής προθεσμίας».
Όπως διευκρίνισε ο κος Παπαζιώγας η εξυπηρέτηση του πολίτη και στο ζήτημα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων και άλλων πολεοδομικών υπερβάσεων ήταν προτεραιότητα και λύση άμεσης παρέμβασης για τον Δήμο Κατερίνης.

Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου
Όσοι δημότες για οιοδήποτε λόγο δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν έγκαιρα αίτηση μπορούν να το πράξουν άμεσα, καθώς η τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων παρατείνεται έως το τέλος Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

«Η ταυτότητα» της τακτοποίησης
Όπως είναι γνωστό, με το νέο νόμο προβλέπεται η εξαίρεση από την κατεδάφιση για 40 χρόνια όλων των κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων, των χώρων ισογείων, υπογείων, παταριών, σοφίτων και πυλωτής, που βρίσκονται εντός του νόμιμου περιγράμματος της οικοδομής.
Η ρύθμιση αυτή δεν θεωρείται νομιμοποίηση, αλλά «τακτοποίηση», που γίνεται με την καταβολή προστίμου διατήρησης. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα κλεισμένα μπαλκόνια, οι βεράντες και οι πέργκολες. Το ποσό που θα χρεώνεται στους πολίτες θα μπορεί να εξοφληθεί σε δέκα ισόποσες δόσεις ή με εφάπαξ καταβολή, στην οποία δίδεται έκπτωση της τάξεως του 10%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: