Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Το χρησιμοποιημένο λάδι, δεν το πετάμε στο νεροχύτη!

Πέμπτη 05 Μαίου 2011
Μαθαίνουν να ανακυκλώνουν το βλαβερό τηγανέλαιο
Μαθητές της Βρίας Πιερίας μαθαίνουν να ανακυκλώνουν το βλαβερό τηγανέλαιο και συμμετέχουν στην 1η Γιορτή Εθελοντισμού Κατερίνης με την Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας
Image 
Πόσο κακό προκαλεί στο περιβάλλον το λάδι, που οι περισσότεροι καταναλωτές συνηθίζουν να πετούν στο νεροχύτη, αφού το ...χρησιμοποιήσουν για μαγείρεμα;
Οι συνέπειες μιας τόσο συνηθισμένης επιλογής είναι τραγικές.
Μια φιάλη, ενάμισι λίτρο, τηγανελαίου που θα καταλήξει στη θάλασσα μέσω κάποιου αγωγού όμβριων υδάτων, μπορεί να δημιουργήσει μια πετρελαιοκηλίδα ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και να μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρων νερού, ποσότητα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14 χρόνια!
Αν πάλι το χρησιμοποιημένο λάδι καταλήξει στα σκουπίδια, καθώς είναι εύφλεκτο, προκαλεί φωτιές στις χωματερές με κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Η δε κακή συνήθεια να το ρίχνουμε στο νεροχύτη, έχει σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση του βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων της πόλης.
Χάρη όμως στην εξέλιξη της επιστήμης, τα υγρά απόβλητα μετατρέπονται πλέον με την κατάλληλη επεξεργασία σε bio-diesel και όχι μόνο.
Μετά όμως, τι το κάνουμε;
Ας υποθέσουμε πως οι πολίτες γνωρίζουν τα παραπάνω και συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι. Μετά όμως, τι το κάνουμε;
Όλα αυτά τα ενδιαφέροντα πληροφορήθηκαν γονείς και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Βρίας Πιερίας, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που οργανώθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Μετά από μια σύντομη παρουσίαση των αρνητικών συνεπειών που αναφέρθηκαν παραπάνω, οι μικροί μαθητές παρέλαβαν από ένα πλαστικό μπουκάλι με μια ειδικά διαμορφωμένη ετικέτα, στο οποίο οι γονείς τους , το επόμενο χρονικό διάστημα, θα συλλέγουν το χρησιμοποιημένο λάδι.
Image 
Μάλιστα, οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας, μαζί με τα παιδιά, ζωγράφισαν ένα μεγάλο βαρέλι και είναι έτοιμοι να δεχτούν τα πρώτα τηγανέλαια, τα οποία στη συνέχεια θα παραδοθούν σε εταιρεία ανακύκλωσης μαγειρικών λιπών και ελαίων που δραστηριοποιείται στο Νομό Πιερίας.
Η πρωτότυπη δράση θα παρουσιαστεί επίσημα στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης,  κατά τη διάρκεια της 1ης Γιορτής Εθελοντισμού, στο περίπτερο 3 της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας. Στόχος της ομάδας είναι, η δράση αυτή να βρει και άλλους μιμητές σε σχολεία του νομού, αλλά και να προτρέψει τους πολίτες να αποβάλλουν την «κακή συνήθεια» να πετούν τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια στο νεροχύτη της κουζίνας. Μάλιστα οι συντονιστές της δράσης ευελπιστούν, σύντομα, να ακολουθήσει το παράδειγμα των πολιτών και ο Δήμος Κατερίνης, τοποθετώντας μεγάλα δοχεία συλλογής σε επιλεγμένα σημεία της πόλης.
Όσοι πολίτες έχουν ήδη συλλέξει κάποια ποσότητα τηγανέλαιου, μπορούν να την παραδώσουν κατά τη διάρκεια της 1ης Γιορτής Εθελοντισμού (Παρασκευή 6 Μαΐου 18:00-20:30 και 7 Μαΐου 10:00 – 13:30) στον κεντρικό πεζόδρομο Κατερίνης, στο περίπτερο 3 της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.
Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: