Τετάρτη 06 Απριλίου 2011
Ε.Ε.Τ.Τ :
"Ωστόσο, μετά από νέο έλεγχο στα
"Ωστόσο, μετά από νέο έλεγχο στα
αρχεία της Υπηρεσίας μας βρέθηκε ότι για την ανωτέρω θέση έχουν χορηγηθεί δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στην εταιρεία VODAFONE με την ΑΠ 3351/Φ.610/2-8-2011 Απόφαση Προέδρου της ΕΕΤΤ, ενώ επιπλέον έχει κατατεθεί η με αρ. 23207/4-6-2010 αίτηση της εταιρείας Cosmoline για χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας. Βάσει των ανωτέρω, η Υπηρεσία μας θα ...εκκινήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες."
Ξετυλίγεται αργά, αλλά σταθερά το «κουβάρι» της υπόθεσης της παράνομης εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πυλώνα του Δημοτικού Σταδίου (γήπεδο Πιερικού) της Κατερίνης. Η κεραία παραμένει στη θέση της (εκτός λειτουργίας όπως προκύπτει, από την ΕΕΤΤ), αλλά οι «επιχειρήσεις» να τεθεί σε λειτουργία συνεχίζονται!
Μόλις πρόσφατα, όπως αναφέρουν πληροφορίες για μια ακόμη φορά «άγνωστοι» επιχείρησαν να ηλεκτροδοτήσουν την κεραία, παραβιάζοντας εγκαταστάσεις του σταδίου. Ο Δήμος Κατερίνης, είχε φροντίσει μετά την δεύτερη επιχείρηση εγκατάστασης της κεραίας, να σφραγίσει το χώρο παροχής ρεύματος, αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν στάθηκε δυνατό να εμποδίσει τους «αγνώστους», να ολοκληρώσουν το έργο κάτω από τη μύτη του Δήμου, αγνοώντας τις αντιδράσεις των περιοίκων (κατοίκων και διευθυντών σχολείων της περιοχής) για ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία μαθητών και αθλητών.
Το καινούργιο στην υπόθεση είναι, ότι έχει διενεργήσει έλεγχο στην κεραία η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχει συντάξει τεχνική έκθεση και την έχει αποστείλει στον Οργανισμό Αθλητικών Κέντρων Δήμου Κατερίνης, από τις αρχές Μαρτίου. Στα συμπεράσματα της η έκθεση, βεβαιώνει ότι πρόκειται για κεραία κινητής τηλεφωνίας, καθώς και ότι προέκυψε από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ότι η κεραία ήταν εκτός λειτουργίας. Να σημειωθεί ότι η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τις 12:15 το μεσημέρι, μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι πλέον ο Δήμος γνωρίζει την εταιρία που εγκατέστησε την κεραία. «…Από τα αρχεία της Υπηρεσίας μας βρέθηκε ότι για την ανωτέρω θέση έχουν χορηγηθεί δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στην εταιρία VODAFONE με την ΑΠ/3351/Φ.610/2-8-2010 Απόφαση Προέδρου της ΕΕΤΤ, ενώ επιπλέον έχει κατατεθεί η με αρ. 23207/4-6-2010 αίτηση της Εταιρίας Cosmoline για χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας.»
Από το έγγραφο προκύπτει ότι η κεραία έχει εγκατασταθεί παράνομα, αφού η ιδιοκτήτρια εταιρία δεν φρόντισε να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες ή εγκρίσεις. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει μέρος των προαπαιτούμενων αδειών, χωρίς όμως να έχει καταθέσει (σύμφωνα με την Πολεοδομία Κατερίνης) αίτηση για τοποθέτηση κεραίας.
Για τη νόμιμη λειτουργία και εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτούνται σύμφωνα με τον σχετικό νόμο «σωρευτικά και κατά σειρά» οι συγκεκριμένες άδειες ή εγκρίσεις:
-Περιβαλλοντική αδειοδότηση από την οικεία Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας στην οποία ενσωματώνεται και η σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
-Άδεια κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ, που αφορά κυρίως την σκοπιμότητα του τηλεπικοινωνιακού μέρους της εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων.
-Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για την τοποθέτηση της κεραίας και των σχετικών συναφών κατασκευών.
Από τα παραπάνω προκύπτει, (αφού ο νόμος προβλέπει σωρευτικά και κατά σειρά την εξασφάλιση των εγκρίσεων), ότι για να έχει εκδώσει Απόφαση ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ χρήσης συχνότητας από την VODAFONE η εν λόγω εταιρία είχε εξασφαλίσει προηγουμένως την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Έχοντας ολοκληρώσει αυτά τα δύο βήματα, θα έπρεπε να είχε καταθέσει αίτηση Πολεοδομικής Άδειας στην Πολεοδομία Κατερίνης, κάτι που δεν έγινε.
Οι νέες εξελίξεις στο ζήτημα, συμπίπτουν με τις αλλαγές που συντελούνται (λόγω Καλλικράτη) σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δήμου Κατερίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια σχετική στασιμότητα στο ζήτημα, αφού τις προσεχείς ημέρες ο Χαράλαμπος Καρατζόγλου (που μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος στον ΟΑΚΑ του Δήμου), θα παραδώσει την προεδρία του Οργανισμού (ο οποίος συγχωνεύεται με άλλους) στον πρόσφατα ορισθέντα νέο πρόεδρο Θωμά Παπαδημητρίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Καρατζόγλου, (μετέχει στο νέο ΔΣ) στις προθέσεις του είναι μόλις παραδώσει στο νέο πρόεδρο, να ζητήσει την άμεση σύγκλιση του νέου συμβουλίου με μοναδικό θέμα την απομάκρυνση της κεραίας. «Πλέον είμαστε νομικά καλυμμένοι από κάθε πλευρά για να απομακρύνουμε την κεραία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα απαιτηθεί λίγος ακόμα χρόνος για να γίνει αυτό.
«Τώρα γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται, ποιες εταιρίες εμπλέκονται και μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε. Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του στην «ΕΠΤΑ» το Φεβρουάριο του 2011 και λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση της κεραίας στον πυλώνα του γηπέδου του Πιερικού είχε προαναγγείλει πως με την ολοκλήρωση της αυτοψίας από την ΕΕΤΤ, την κατάθεση από τον ΟΑΚΑ μήνυσης κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας η οποία παρανόμως εγκατέστησε την κεραία. «Μετά και την κατάθεση μήνυσης, θα απομακρυνθεί και η κεραία από τον ιστό», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί τοποθέτηση κεραίας -ειδικά με αυθαίρετο τρόπο- ούτε στο γήπεδο του Πιερικού, ούτε σε κάποιον άλλο χώρο που ανήκει στον Οργανισμό.
Εν τω μεταξύ τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις του για τον χειρισμό της υπόθεσης από πλευράς Δήμου, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης. «Ως προς τη διαδικασία εκ των πραγμάτων ήταν ελλιπής», υποστήριξε μιλώντας στην ΕΠΤΑ. Ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν ο Δήμος κατάφερε τελικώς να σταματήσει τη λειτουργία της κεραίας, αφού όπως φάνηκε κάποιοι επιχείρησαν να την ξαναβάλουν σε λειτουργία. «Το ότι όταν έγιναν οι μετρήσεις από την ΕΕΤΤ, δεν λειτουργούσε η κεραία, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κάτι, αφού αυτές έγιναν για ένα ορισμένο και σύντομο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κυριακίδης, τόνισε ότι η διοίκηση του Οργανισμού θα πρέπει να απαντήσει σε μερικά εύλογα ερωτήματα. «Το πρώτο είναι, πώς κατάφεραν, και μάλιστα δύο φορές, και μπήκαν κάποιοι στο γήπεδο του Πιερικού, έκαναν εργασίες και δεν του αντιλήφθηκε κανείς. Το δεύτερο είναι, ποιοι θεωρούν, με την ανοχή των υπευθύνων, τη δημοτική περιουσία ως περιουσία τους. Το τρίτο ερώτημα είναι, αν πήρε κάποιος χρήματα από αυτήν την ιστορία, αφού συνήθως οι εταιρίες δίνουν μεγάλα ποσά για να εγκαταστήσουν σε κάποιο σημείο κεραία.», είπε.
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι πέρα από την παράνομη εγκατάσταση της κεραίας, υπάρχει ενδεχομένως και κλοπή ρεύματος ο λογαριασμός του οποίου επιβαρύνει το Δήμο, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ζητώντας από το δήμο «αν τελικά έχει τη διάθεση να δώσει άδεια, να το πει δημοσίως».
«Επιτέλους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο κ. Κυριακίδης, υπενθυμίζοντας ότι είναι απαίτηση των περιοίκων, αλλά και των διευθυντών των παρακείμενων σχολείων, η απομάκρυνση της κεραίας.
Το κείμενο της Ε.Ε.Τ.Τ. έχει ως εξής:
Σε συνέχεια της υπό ανωτέρω σχετικής επιστολής σας, σας γνωρίζουμε ότι για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτούνται σύμφωνα με το Ν. 3431/2006 σωρευτικά και κατά σειρά οι κάτωθι άδειες ή εγκρίσεις:
1) Περιβαλλοντική αδειοδότηση από την οικεία Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας στην οποία ενσωματώνεται και η σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
2) Άδεια κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ, που αφορά κυρίως τη σκοπιμότητα του τηλεπικοινωνιακού μέρους της εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων.
3) Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για την τοποθέτηση της κεραίας και των σχετικών συναφών κατασκευών.
Όσον αφορά σε κατασκευές κεραιών που ενδιαφέρεστε επί του Ν.Δ. πυλώνα στο Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης της (I.E. Πιερίας, σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν έρευνας στα αρχεία της ΕΕΤΤ δε βρέθηκε εκδοθείσα άδεια. Ως εκ τούτου, τεχνικό κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης της ΕΕΤΤ διενήργησε αυτοψία στην εν λόγω θέση στις 17-2-2011. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αυτοψίας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κεραιών τηλεφωνίας στο Ν.Δ. πυλώνα του σταδίου ενώ αϊτό τις μετρήσεις που έγιναν δεν προέκυψε εκπομπή στο φάσμα της κινητής τηλεφωνίας, προερχόμενη από την εν λόγω θέση.
Ωστόσο, μετά από νέο έλεγχο στα αρχεία της Υπηρεσίας μας βρέθηκε ότι για την ανωτέρω θέση έχουν χορηγηθεί δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στην εταιρεία VODAFONE με την ΑΠ 3351/Φ.610/2-8-2011 Απόφαση Προέδρου της ΕΕΤΤ, ενώ επιπλέον έχει κατατεθεί η με αρ. 23207/4-6-2010 αίτηση της εταιρείας Cosmoline για χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας. Βάσει των ανωτέρω, η Υπηρεσία μας θα εκκινήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες.
Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Αρθρο 5 παρ. 1 της ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000), η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι αρμόδια για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και κάνει μετρήσεις που αφορούν τις εκπομπές των κατασκευών κεραιών. Η ΕΕΑΕ, στην οποία κοινοποιείται το υπό ανωτέρω σχετικό έγγραφο, παρακαλείται για τυχόν ενέργειες αρμοδιότητάς της.
Ξετυλίγεται αργά, αλλά σταθερά το «κουβάρι» της υπόθεσης της παράνομης εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πυλώνα του Δημοτικού Σταδίου (γήπεδο Πιερικού) της Κατερίνης. Η κεραία παραμένει στη θέση της (εκτός λειτουργίας όπως προκύπτει, από την ΕΕΤΤ), αλλά οι «επιχειρήσεις» να τεθεί σε λειτουργία συνεχίζονται!
Μόλις πρόσφατα, όπως αναφέρουν πληροφορίες για μια ακόμη φορά «άγνωστοι» επιχείρησαν να ηλεκτροδοτήσουν την κεραία, παραβιάζοντας εγκαταστάσεις του σταδίου. Ο Δήμος Κατερίνης, είχε φροντίσει μετά την δεύτερη επιχείρηση εγκατάστασης της κεραίας, να σφραγίσει το χώρο παροχής ρεύματος, αλλά αυτό όπως φαίνεται δεν στάθηκε δυνατό να εμποδίσει τους «αγνώστους», να ολοκληρώσουν το έργο κάτω από τη μύτη του Δήμου, αγνοώντας τις αντιδράσεις των περιοίκων (κατοίκων και διευθυντών σχολείων της περιοχής) για ενδεχόμενες συνέπειες στην υγεία μαθητών και αθλητών.
Το καινούργιο στην υπόθεση είναι, ότι έχει διενεργήσει έλεγχο στην κεραία η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), έχει συντάξει τεχνική έκθεση και την έχει αποστείλει στον Οργανισμό Αθλητικών Κέντρων Δήμου Κατερίνης, από τις αρχές Μαρτίου. Στα συμπεράσματα της η έκθεση, βεβαιώνει ότι πρόκειται για κεραία κινητής τηλεφωνίας, καθώς και ότι προέκυψε από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν ότι η κεραία ήταν εκτός λειτουργίας. Να σημειωθεί ότι η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τις 12:15 το μεσημέρι, μέχρι τις 12:30 το μεσημέρι.
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης, είναι ότι πλέον ο Δήμος γνωρίζει την εταιρία που εγκατέστησε την κεραία. «…Από τα αρχεία της Υπηρεσίας μας βρέθηκε ότι για την ανωτέρω θέση έχουν χορηγηθεί δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στην εταιρία VODAFONE με την ΑΠ/3351/Φ.610/2-8-2010 Απόφαση Προέδρου της ΕΕΤΤ, ενώ επιπλέον έχει κατατεθεί η με αρ. 23207/4-6-2010 αίτηση της Εταιρίας Cosmoline για χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας.»
Από το έγγραφο προκύπτει ότι η κεραία έχει εγκατασταθεί παράνομα, αφού η ιδιοκτήτρια εταιρία δεν φρόντισε να εξασφαλίσει όλες τις απαιτούμενες άδειες ή εγκρίσεις. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει μέρος των προαπαιτούμενων αδειών, χωρίς όμως να έχει καταθέσει (σύμφωνα με την Πολεοδομία Κατερίνης) αίτηση για τοποθέτηση κεραίας.
Για τη νόμιμη λειτουργία και εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτούνται σύμφωνα με τον σχετικό νόμο «σωρευτικά και κατά σειρά» οι συγκεκριμένες άδειες ή εγκρίσεις:
-Περιβαλλοντική αδειοδότηση από την οικεία Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας στην οποία ενσωματώνεται και η σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
-Άδεια κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ, που αφορά κυρίως την σκοπιμότητα του τηλεπικοινωνιακού μέρους της εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων.
-Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για την τοποθέτηση της κεραίας και των σχετικών συναφών κατασκευών.
Από τα παραπάνω προκύπτει, (αφού ο νόμος προβλέπει σωρευτικά και κατά σειρά την εξασφάλιση των εγκρίσεων), ότι για να έχει εκδώσει Απόφαση ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ χρήσης συχνότητας από την VODAFONE η εν λόγω εταιρία είχε εξασφαλίσει προηγουμένως την περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Έχοντας ολοκληρώσει αυτά τα δύο βήματα, θα έπρεπε να είχε καταθέσει αίτηση Πολεοδομικής Άδειας στην Πολεοδομία Κατερίνης, κάτι που δεν έγινε.
Οι νέες εξελίξεις στο ζήτημα, συμπίπτουν με τις αλλαγές που συντελούνται (λόγω Καλλικράτη) σε Οργανισμούς και Επιχειρήσεις του Δήμου Κατερίνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια σχετική στασιμότητα στο ζήτημα, αφού τις προσεχείς ημέρες ο Χαράλαμπος Καρατζόγλου (που μέχρι πρόσφατα ήταν πρόεδρος στον ΟΑΚΑ του Δήμου), θα παραδώσει την προεδρία του Οργανισμού (ο οποίος συγχωνεύεται με άλλους) στον πρόσφατα ορισθέντα νέο πρόεδρο Θωμά Παπαδημητρίου.
Όπως δήλωσε ο κ. Καρατζόγλου, (μετέχει στο νέο ΔΣ) στις προθέσεις του είναι μόλις παραδώσει στο νέο πρόεδρο, να ζητήσει την άμεση σύγκλιση του νέου συμβουλίου με μοναδικό θέμα την απομάκρυνση της κεραίας. «Πλέον είμαστε νομικά καλυμμένοι από κάθε πλευρά για να απομακρύνουμε την κεραία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι θα απαιτηθεί λίγος ακόμα χρόνος για να γίνει αυτό.
«Τώρα γνωρίζουμε τι ακριβώς γίνεται, ποιες εταιρίες εμπλέκονται και μπορούμε να συνεχίσουμε», είπε. Να σημειωθεί ότι σε δηλώσεις του στην «ΕΠΤΑ» το Φεβρουάριο του 2011 και λίγες μέρες μετά την εγκατάσταση της κεραίας στον πυλώνα του γηπέδου του Πιερικού είχε προαναγγείλει πως με την ολοκλήρωση της αυτοψίας από την ΕΕΤΤ, την κατάθεση από τον ΟΑΚΑ μήνυσης κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας η οποία παρανόμως εγκατέστησε την κεραία. «Μετά και την κατάθεση μήνυσης, θα απομακρυνθεί και η κεραία από τον ιστό», συμπλήρωσε ο κ. Καρατζόγλου, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αποδεχθεί τοποθέτηση κεραίας -ειδικά με αυθαίρετο τρόπο- ούτε στο γήπεδο του Πιερικού, ούτε σε κάποιον άλλο χώρο που ανήκει στον Οργανισμό.
Εν τω μεταξύ τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις του για τον χειρισμό της υπόθεσης από πλευράς Δήμου, εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης. «Ως προς τη διαδικασία εκ των πραγμάτων ήταν ελλιπής», υποστήριξε μιλώντας στην ΕΠΤΑ. Ο κ. Κυριακίδης εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν ο Δήμος κατάφερε τελικώς να σταματήσει τη λειτουργία της κεραίας, αφού όπως φάνηκε κάποιοι επιχείρησαν να την ξαναβάλουν σε λειτουργία. «Το ότι όταν έγιναν οι μετρήσεις από την ΕΕΤΤ, δεν λειτουργούσε η κεραία, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη κάτι, αφού αυτές έγιναν για ένα ορισμένο και σύντομο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κυριακίδης, τόνισε ότι η διοίκηση του Οργανισμού θα πρέπει να απαντήσει σε μερικά εύλογα ερωτήματα. «Το πρώτο είναι, πώς κατάφεραν, και μάλιστα δύο φορές, και μπήκαν κάποιοι στο γήπεδο του Πιερικού, έκαναν εργασίες και δεν του αντιλήφθηκε κανείς. Το δεύτερο είναι, ποιοι θεωρούν, με την ανοχή των υπευθύνων, τη δημοτική περιουσία ως περιουσία τους. Το τρίτο ερώτημα είναι, αν πήρε κάποιος χρήματα από αυτήν την ιστορία, αφού συνήθως οι εταιρίες δίνουν μεγάλα ποσά για να εγκαταστήσουν σε κάποιο σημείο κεραία.», είπε.
Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι πέρα από την παράνομη εγκατάσταση της κεραίας, υπάρχει ενδεχομένως και κλοπή ρεύματος ο λογαριασμός του οποίου επιβαρύνει το Δήμο, ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ζητώντας από το δήμο «αν τελικά έχει τη διάθεση να δώσει άδεια, να το πει δημοσίως».
«Επιτέλους, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους», κατέληξε ο κ. Κυριακίδης, υπενθυμίζοντας ότι είναι απαίτηση των περιοίκων, αλλά και των διευθυντών των παρακείμενων σχολείων, η απομάκρυνση της κεραίας.
Το κείμενο της Ε.Ε.Τ.Τ. έχει ως εξής:
Σε συνέχεια της υπό ανωτέρω σχετικής επιστολής σας, σας γνωρίζουμε ότι για τη νόμιμη εγκατάσταση και λειτουργία μιας κεραίας κινητής τηλεφωνίας απαιτούνται σύμφωνα με το Ν. 3431/2006 σωρευτικά και κατά σειρά οι κάτωθι άδειες ή εγκρίσεις:
1) Περιβαλλοντική αδειοδότηση από την οικεία Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας στην οποία ενσωματώνεται και η σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.
2) Άδεια κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ, που αφορά κυρίως τη σκοπιμότητα του τηλεπικοινωνιακού μέρους της εγκατάστασης λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης συχνοτήτων.
3) Έγκριση από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, για την τοποθέτηση της κεραίας και των σχετικών συναφών κατασκευών.
Όσον αφορά σε κατασκευές κεραιών που ενδιαφέρεστε επί του Ν.Δ. πυλώνα στο Δημοτικό Στάδιο Κατερίνης στο Δήμο Κατερίνης της (I.E. Πιερίας, σας ενημερώνουμε ότι κατόπιν έρευνας στα αρχεία της ΕΕΤΤ δε βρέθηκε εκδοθείσα άδεια. Ως εκ τούτου, τεχνικό κλιμάκιο του Περιφερειακού Γραφείου Θεσσαλονίκης της ΕΕΤΤ διενήργησε αυτοψία στην εν λόγω θέση στις 17-2-2011. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της αυτοψίας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κεραιών τηλεφωνίας στο Ν.Δ. πυλώνα του σταδίου ενώ αϊτό τις μετρήσεις που έγιναν δεν προέκυψε εκπομπή στο φάσμα της κινητής τηλεφωνίας, προερχόμενη από την εν λόγω θέση.
Ωστόσο, μετά από νέο έλεγχο στα αρχεία της Υπηρεσίας μας βρέθηκε ότι για την ανωτέρω θέση έχουν χορηγηθεί δικαιώματα χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στην εταιρεία VODAFONE με την ΑΠ 3351/Φ.610/2-8-2011 Απόφαση Προέδρου της ΕΕΤΤ, ενώ επιπλέον έχει κατατεθεί η με αρ. 23207/4-6-2010 αίτηση της εταιρείας Cosmoline για χορήγηση άδειας κατασκευής κεραίας. Βάσει των ανωτέρω, η Υπηρεσία μας θα εκκινήσει τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία ενέργειες.
Επιπλέον, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Αρθρο 5 παρ. 1 της ΚΥΑ 53571/3839/2000 (ΦΕΚ 1105/Β/6-9-2000), η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι αρμόδια για τα μέτρα προφύλαξης του κοινού, διενεργεί επιτόπιους ελέγχους και κάνει μετρήσεις που αφορούν τις εκπομπές των κατασκευών κεραιών. Η ΕΕΑΕ, στην οποία κοινοποιείται το υπό ανωτέρω σχετικό έγγραφο, παρακαλείται για τυχόν ενέργειες αρμοδιότητάς της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου